Idänsinililja, Scilla siberica

Ensimmäinen idänsinililja kukkii seinustalla.


Tallaisia pikku scilloja ilmestyy ainavaan lisää joka paikasta.

Ensimmäiset scillat avautuivat meilläkin tänään - on ne niin ihanoita aina.

Scilloja sinisenään (kuva Lundista)


Meillä vasta aloitellaan




Meillä kurkistaa vasta pari senttiä. Kiitos vielä kerran, Keijunkello, sipuleista!

En tiedä ovatko nämä skilloja, mutta sillä nimellä olen '' heitä'' kutsunut

Niitähän "he" ovat. ;)

sinililjat alkavat näyttää väriään täälläkin, sinitalvikin kuva on just kuin tuolla ulkona. Eikös pirkanmaa olekin vyöhyke 2? meillä on IV eikä enää yhtään routaa tässä kukkapenkissä, alempana pihalla vielä lunta, täällä taitaa todellakin limi ja routa sulaa samaa tahtia, mikä tietty on loistava etu.

Siniset scillat ovat kukkineet jo kauan, mutta valkoiset vasta aloittelevat. Joka vuosi käy samoin, joten kaipa se kuuluu asiaan.

Meillä nämä ovat vasta nyt parhaimmassa kukassaan, kun saivat vettä ja lämpöä.


Meilläkin alkoivat scillat kukkimaan nurmikolla. Sain anopiltani viime keväänä scilloja. Laitoin ne pieniin purkkeihin kasvamaan, koska nurmikko ei vielä tuolloin ollut valmis. Nurmikon valmistuttua kaivelin pienet sipulit ulos purkeistaan ja istutin ne sitten nurmikkoon. Minua on jännännyt koko kevään mitenkähän nuo scillat ovat lähteneet kasvuun, kun tuo kylvömetodi oli hieman poikkeava. Nyt sitten nurmikkoa haravoidessani huomasin lehdet ja kukat. Kasvit ovat vielä hieman kitukasvuisen näköisiä, kun ripottelin ne hajalleen, että sitten ajan oloon niillä olisi tilaa levitä. Haaveilen kovasti samanlaisesta kasvustosta, kun tuolla edellisellä sivulla on kuvattu

Eilen huomasin että scilloistahan jää käteen sinistä siitepölyä. Aikas hauskan väristä kun on vaan tottunut keltaiseen.

Ihan mieelenkiintoinen huomio! Tuosta Raakin ottamasta lähikuvastakin sen näkee. Taitavat olla aitoja siniverisiänaurua.

Miksi minun scillat kasvattaa pitkää honteloa kukkavartta ja kukat taipuu maahan?

Tarkkailin scilloja viime keväänä tosi intensiivisesti, kun olivat niissä pienissä purkeissaan istutettuina: Ainakin siinä vaiheessa, kun kukka on pölytetty ja siemenst alkavat muodostumaan, kukka alkaa taipumaan maata kohti ja siten ne kehittyvät siemenet pääsevät leviämään maahan. Tästä johtuu scillan hyvä leviäminen. Voihan olla muitakin selityksiä.

Se siis suorastaan poksauttaa auki siemenkotansa niin, että siemenet kyllä lennähtävät myös kauemmaksi kasvista

Scillani olivat muuttaneet paikkaa, löytyivät hyvällä nupulla naapurin kukkapenkistä muurikiveyksen kolosesta siistissä nipussa. Helikeijun temppusia? Ei vaan Mauri Myyrä kuljettaa metroaan myöten mitä minnekin, paitsi punatähkän mukulat syöpi hän.

Asparaguksen scillat kullostavat kyllä ihan siltä miltä pitäkin, kevättähti avautuu ylöspäin...? Scillastakin on pari eri lajia tai lajiketta...?

Törnrosa, ihan oikein olet tehnyt, ainakin kirjatiedon mukaan… tarkistin sipulikasvien siirtoa jostain kirjastani, kun pitäisi aika mittavat siirto-operaatiot tehdä rakennusprojektin alta pois. Ohjeen mukaan paras aika siirtää on kukinnan aikaan tai heti sen jälkeen, jolloin sipuli juurtuu parhaiten.