Kaali: Ruusukaali, Brassica oleracea v. gemmifera

Ruusukaali, eli Brysselinkaali , tuo mainio pikkupalleroinen, pääsi esikasvatukseen multiin tänään. Elän toiveissa että pärjää minunkin savipellossani, koska on kuulemma vaatimaton maan suhteen, ja paras olisi syvämultainen savensekainen maa. Edelleen tulee kuulemma kiinteämmäksi savisella maalla kasvaessaan kuin muualla. Onko kokemuksia?

Ja sitä jo ennen kasvattaneilta kysyn, että tuleeko siitä myös Suomen oloissa sellainen hyvin tanakkavartinen kasvi joka on täynnään pieniä ruusukaalikeriä? Vai elättelenkö vain unelmia päässäni?

Ihan realistista on kasvattaa ruusukaalia. Täällä 4-5 vyöhykkeellä satoa saa vasta ihan syksyllä.



Hei Nuu, savimaa on monessa asiassa paras maa, esim. sipulille ja kaalille :smiley:

Täällä toinenkin joka elättelee toiveita omasta ruusukaalista. Taimet on nyt 2cm korkeita (kasvuvyöhyke 1b). Oli hyvä tietää, että viihtyvät parhaiten savisessa maassa. Meidän pihalla sitä riittää liiaksikin.

Hei Pumpuli, uusi täällä? Tervetuloa mukaan turisemaan . Milloin kylvit siemenet? Muistatko kauanko meni itämiseen, onko se 1-2 viikkoa oikea arvio?

Vähän jos ajasssa eteenpäin hypätään, niin ennakkovinkkinä kerron että mulla on kasvattamiseen sellainen ohje että kun on istutettu ulos paikoilleen niin lannoitetaan vain kerran juurtumisen jälkeen - liika typpi aiheuttaa kerien löystymisen. Mutta ekakertalainen ihan olen tässä(kin) hommassa :slight_smile:

Uusi osallistumaan keskusteluun. Viestejä oon lukenut arkistoista koko kevään. Oon nyt keväällä höyrähtänyt kaikenlaiseen kasvatukseen, kun on ekaa kertaa tuo oma puutarha ja on tainnut lähteä vähän lapasesta. kaikki mahdolliset paikat täynnä taimia:) Ruusukaalin siemenet iti alle viikossa.

Tervetuloa muiden höyrähtäneiden seuraan, pumpuli!! :slight_smile:

Meilläpäin voi ostaa ruusukaalin taimia puutarhaliikkeistä.

Täytyypä käydä katsastamassa josko niitä löytyisi täältäkin. Jos vaikka tuo oma kasvatus menee pieleen.

Jes, 12.4. kylvetyt ruusukaalit ovat itäneet! Aamun tarkastuskierroksella huomasin että kaikkissa poteissa oli kasvu alkanut! Pussissa luki 10-14 vrk joten aikamoinen kiire näillä oli kasvun vauhtiin päästä. Toivottavasti lupaa hyvää jatkollekin :slight_smile:

Samanlainen yllätys odotti minuakin. Sunnuntaina pistin ruusukaalin ja lehtikaalin siemenet multiin. Sattumalta nostelin muita laatikoita uusiin paikkoihin ja alta paljastui molemmat kaalini kutakuinkin kaikki siemenet hienosti itäneenä.

Tänään sain kaikki ruusukaalit istutettua kasvimaapeltooni. Jos jänöt ei syö tai ötökät rei’itä niin sieltä kyllä tulee jaettavaa jokaiselle tutulle jolla on hyvä maku … :slight_smile:



Istutin jokaiseen riviin sekaan aina sinne tänne ötökänkarkoittajakasveiksi näitä: pensaskrassi, kehäkukka ja kääpiösamettikukka. Toivotaan että toimivat, ja eihän ne hassumman näköisiäkään ole sellaiset väripilkut tuolla pellolla :slight_smile:

Muutaman ruusukaalin taimen lehtiin on tullut reikiä…niissä ruokailee pieniä mustia kuoriaisenoloisia ötököitä, muutamia siellä täällä. Ötökkää ylhäältä katsoen huomaa että sillä on vaaleat raidat molemmin puolin kuorta. Kävin kuukkeloimassa sanalla “kirppa”, ja luulen että se on niitä. Mitä nyt voisin tehdä…ensiapuneuvoja kaipaan… Menenkö ensihätiin Raidpullon kanssa suihkimaan nyt kun niitä ötököitä on siellä vielä vähän nähtävissä?

Jep, kirppoja on tasajuovakirppaa ja aaltojuovakirppaa sun muuta. Jos ei niitä ole paljoa, voit vaikka tuhkalla häätää, ja kasteluakin pudottautuvat pakoon aika joutuisasti.



Meillä ei edelleenkään ötököitä kaaleissa. Istuttelin ne sinne tänne perennapenkkeihin, joten niitä ei kirpankaan ole helppo löytää, toivottavasti. Voi olle, etten löydä itsekään syksyn tullen.

Neuvoja ja ohjeita kirppoja vastaan löytyi "taudit ja tuholaiset-puutarha" -osiosta. Kaksikin ketjua kirpoista. Laitan tähän lyhyesti kuinka em. ongelmaani aloin hoitamaan kun nyt tuli asiasta aloitettua täällä. Eli suihkutin mäntysuopavedellä yltä ja alta kaikki ruusukaalit (ja parsakaalit myös). Sen jälkeen ripottelin lehdille puutuhkaa, ja se vähä mitä jäi jäljelle pääsi penkin pinnalle juuristoalueelle. Mäntysuovasta märälle lehdelle oli hyvä laitella tuhkaa, se jäi siihen mukavana harmaana kerroksena kiinni. Tietysti käsittely on toistettava aina sateen jälkeen, mutta jos se pitää kirpat poissa niin aion yrittää.

Miehelle oli jo ennestään annettu käsky saunoa niin usein kuin mahdollista... nyt ei taida enää välipäiviin olla mahdollisuutta kun taas tuhkan tarve lisääntyi :)

Muoks; Ah, Paulastiinakin oli kirjoittelemassa samanaikaisesti. Samat neuvot tuntuvat joka paikasta löytyvän Ja kyllä vaan huomasin senkin niiden kirppojen kanssa että ne pomppivat tosi nopsaan alas omiin jemmoihinsa kun suihkepullo lähestyiärtynyt

Jos kirpat saa väliaikaisesti häipymään laita harso päälle. Kokemukseni mukaan melko ainuita keinoja saada kaalinkasvatus onnistumaan avomaalla…

Voiko sen harson siihen vaan päälle pläjäyttää vai pitääkö rakennella sellaiset kaarituet ettei se kosketa niihin kaalintaimiin? Jos laittaisi reilusti harsoa niin ei kai ne kaalit pahastuisi vaikka huntua joutuisivatkin kasvaesaan edellään työntämään? Tosin ikävän näköinen sellainen harsomäärä tuolla pellolla tuulessa pelmutessaan… :frowning:

Minulla on ollut käytössä kaarituet (joista oli kauan hauskaa joskus p-netissä) sillä niiden varaan pingoitettu harso näyttää edes vähän huolitellummalta. Tietenkin voisi käyttää jotain vanhoja valoverhoja

(Ehe, nyt muistan mille me kai naurettiin: Kerroin kovasti tohkeissani teille miten korjasin katkenneen kaarituen auton antennilla. )

Rintsikoitten kaarituet taitais ollakin turhan pieniä siihen tarkoitukseen, kuppikoosta riippuen. Ja hukassakin ovat jos pesukone on ne nielaissut :slight_smile:

Mää kylvin omani 6.4 ja tapoin osan kouliessani niitä viisi viikkoisina. Olivat niin hentoja. Ovat vieläkin purkeissa, mutta teiltäpä sain nyt idean mihin istutan: pihalla on yksi savinen paikka.

Onko raparperin läheisyydestä ruusukaalille haittaa?