Kaarnat: Mielimaisemia linssin takaa

<!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } --> Hyvää kevättä kaikille täällä! En ole aikaisemmin osallistunut kuvagalleriaan, mutta kylläkin jo parin vuoden ajan useinkin istunut katselemassa kuvianne ja "kuuntelemassa" kokemuksianne tästä mukavasta harrastuksesta eli puutarhanhoidosta.

Nimimerkkini ei viittaakasvimaaharrastukseen, sattui vaan sopivaksi lyhenteeksi nimestäni. Kukkaset ovat lähellä sydäntäni, niitäkasvatan silmän iloksi sekä pienen rivitalomme pihallaVantaalla, että III-vyöhykkeellä olevan mökkimmeympäristössä.

Yritän laittaa muutaman kuvan tämän kolean keväänensi kukkijoista, aloitan sinivuokosta




Lumikello



<!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

Tämän kaunottaren – ah niinrunollinen – nimi on kevätlumipisara eli kevätkello.



<!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

Kevätkello alapuolelta kuvattuna.Vaikea saada ihan terävää kuvaa, kun kukka nuokkuuniin lähellä maata, että kamera juuri ja juuri mahtuusen alle.


Tuttu sininen

Yritäppäs kuvata mustaa kissaa, sitä näkyy yleensä vaan ääriviivat

<!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } --> Aika monellapuutarhaihmisellä näkyy olevan lemmikkinä ainakinkissa tai koira. Niin meilläkin. Tässä 10-vuotias Sysi aidatulla pihallamme, jonne se pääsee makkarinikkunasta, joka on kesällä aina auki.


Ihanan keväistä! Tuo lumikello on todellakin kaunis, täytyy pistää (sekin) harkintaan.

Lisäänpä tähän kevätkuvaotsikon alle pari syyskuvaakin, kun galleriani on vasta muutaman kuvan kokoinen ja mielestäni on turha avata uutta.

Kasvatusäitini (s. 1890) opetti tämän vaahteranlehtikorin tekemisen minulle jo ollessani alle kouluikäinen. Ei ole tullut vastaani muitten tekemänä, vaikka hänen nuoruudessaan näitä ja muita kasvikoristeita, kuten katajaköynnöksiä ym. on tehty paljonkin. Monet taidot ovat unohtuneet matkan varrelle, kun niitä ei ole muistettu opettaa nuoremmille.





Kaunis vaahteralehtikori! Koskaan aikaisemmin en ole nähnyt. Taitavasti tehty!

Olipas mukava, kun innostuit jatkamaan kuvagalleriaasi - aivan ihana kori, enpä ole minäkään tuollaista koskaan nähnyt.

Kiitos Kuutamo ja Inki!

Voin kyllä neuvoa tekemisen jos jotakuta kiinnostaa koristaa kahvi- tai juhlapöytäänsä. Se säilyy tuoreena sisällä pari - kolme päivää ja ulkona viileässä vähän kauemmin.

Olisi tosi kiva, jos viitsit laittaa ohjeita!

kiitos, haluaisin oppia myös. - ja kysymys, onnistuisiko tuon teko nyt syksyn upeanvärisistä lehdistä?

Ruskalehdet on aika vioittuneita ja hapraita, mutta jotkut voivat olla vielä taipuisia, niin että voi niistä kokeilla varsinkin jos löytää samaa väriä. Olen kerran tehnyt korin kellankirjavista lehdistä, oli vähän sekavan näköinen.

Laitan ohjeen huomenna, niin ainakin eteläsuomalaiset pääsevät vielä kokeilemaan. Muiden pitää malttaa odottaa ensi vuonna keski- ja loppukesän napakoita lehtiä. Alkukesän lehdet ovat niin veteliä ja heti nuutuvia, että niistä ei kori onnistu.

Tässä lupaamani vaahteranlehtikorin ohje.

Tarvitset kolmisenkymmentä isoa, suunnilleen samankokoista vaahteranlehteä ja parikymmentä pienempää samankokoista lehteä sekä sakset ja sukkapuikon. Saksilla nipsaset varsien paksut päät poikki ja puikolla teet punokseen reijän, kun siitä tulee niin paksu ettei lehden varsi jaksa enää puhkaista sitä.




Taita ensimmäinen lehti kaksinkerroin keskiruodon vierestä ja toinen lehti kuvan osoittamalla tavalla päälle, mutta käännä varsi takapuolella ylöspäin ja käännä sitten lehden vasen puoli ekan lehden mukaisesti päälle.



Tämä on teelmyksen takapuoli. Varsi pitää työntää lähelle työn reunaa (kuvassakin liian kaukana), että se jää seuraavan lehdenpiston alle tukemaan. Kyllä huomaatte jos varret repsottavat, työ tekijäänsä opettaa.



Näin se kertyy



Sitten punos sidotaan ympyräksi. Äitini oli ehdoton siinä, että sitominen piti tehdä kasveilla, joko lehden varsilla tai korkeintaan ommellen. Hakaneula olisi ollut kuin täi. Itse olen kyllä oikaissut haka- tai nuppineuloilla. Niitit ovat liian pieniä, lehdet repeää.



Sanka tehdään samalla tavalla. Varsi käännetään takana ylös ja lehden molemmat reunat taitetaan taakse.





Kori säilyy hieman kauemmin, kun aluslautaselle lisää vettä.

Tekemisen iloa kokeilijoille!


Kiitos perusteellisista ohjeista!

No jopas on tosi hauska kori! Kiitos ohjeista, pitää kokeilla.

Tosi hieno!