Karhunvatukka (karhunvattu, karhunvadelma),Rubus fruticosus

Heip!

Istutimme alkukesästä karhunvatukan ja se on kotiutunut hyvin. Keskelle on kasvanut jo yksi korkea törröttäjä  ja alalehdet  voivat paksusti. Kaipaan leikkausohjeita tällaiselle nuorelle yksilölle ja ilmeisesti leikkaus tapahtuu keväällä ennen silmujen puhkeamista.

Vattuhan marjoo toisen vuoden versoilla, joten leikata tarvitsee vain ne marjoneet versot.

Onko teidän yksilönne talvehtineet? Suojaatteko niitä? Onko kenelläkään karhunvattua kasvihuoneessa? Ostin ekan yksilöni kesällä ja istutin kasvariin laatikkoon. Nyt mietin, miten sen saisi ilman kellaria säilymään? Oletko Paulastiina onnistunut talvetuksessa?

Mun k-vattuni on viettänyt meillä vasta yhden talven, joka meni hyvin, mutta kokemuksen syvällä rintaäänellä en asiasta voi puhua.

Mulla karhunvatukat kasvaa palstalla, mitenkään en niitä suojaile ja hyvin selviävät talvista niin siperialainen kuin se tuntematonkin. Nytkin on raakileita puskat pullollaan. En myöskään leikkele muuta kuin edellisvuoden kuivuneet keväällä pois. Nyt on vaan käynyt niin että karhunvatukka meinaa vallata koko aarin. Pitkä jono palstanaapureita odottaa että pääsisivät kaivamaan taimia. Jopa karviaispensaiden keskeltäkin puskee vatukantaimia (taimet ovat kyllä jo lähes kaksimetrisiä). Mitenkähän ne sieltä puskista saa pois kaiveltua.

Minun karhunvatukka selvisi ainakin ensimmäisen talvensa täällä  V-vyöhykkeellä. En suojannut mitenkään. Viime kesänä kasvu oli hidasta, mutta tänä kesänä se on kasvanut oikein kunnolla, jospa jo ensi kesänä saisi maistella ensimmäisiä marjoja.

Meillä on karhunvattu menestynyt kaksi talvea ihan hyvin, talvenvuoksi, jänö kylläkin viimmetalvena oli sen leikannut hangen korkeudelle, jotenka se leikkaus kyllä kiihdyttää sen vatun kasvua tänä kesänä..

Tosi kiva kuulla, että se on noin elinvoimainen. Tosin taitaa toisilla teistä kasvaa vähän liikaakin. Minun puskanikin on nyt aika hyvänlainen. Marjoja tulossa jonkinverran. Ajattelin jättää sen siihen laatikkoon ja nostaa laatikon talveksi ulos, jos hanki sitä suojaisi.

karhunvattu hakusanalla päädyin tähän. ansiomerkkikaiken kirjoista ja netistä karhunvatusta etsineenä haluaisinvielä tarkentaen kysyä: onko 40 cm halkaisijaltaan oleva 2-3 cm paksu muoviviemäriputken pätkä tarpeeksi laaja kasvualaustan rajaamiseen??pituutta 50-60 cm ja myös syvyyttä olisi kohopenkissäni 50-60 cm???

tarkoitus on istuttaa sonja ja siperialainen kanta kohopenkkiin (vertailevaa tutkimusta kumpi on perempi? ) ja sitten kokeilla säilyisikö hengissä-tekisikö satoa mökkisaarella 1V vyöhykkeellä

lapsuudestani muistan eteläsuomen karhunvatukkaryteiköt, kintut ruvella ja suut mustana silmän isku. rivitalopihalla pitää jostain tinkiä, karhunvatualueen laajuudesta ajattelin tinkimisen aloittaa....

Kylläpä hyvään saumaan pistit tuon kysymyksesi, valtsu, koska minulla tuossa takapihalla odottaa Sonja istutusta... enpäs tullut ajatelleeksi tämmöistä. Kysymykseesi en osaa ottaa kantaa. No jos nyt näppituntumalla heitän, että mikäli upotat putket penkkiin, niin kuullostaisi varmaan sopivalta. Pelkiltäänhän tuo putki jäätyy talvella.

Itselleni tuli hirveä hinku etsiä vanha kaivonrengas jostain...

Karhunvatukka kukkii nyt valtavasti. Ja voin sanoa, että leviää. Pisti hymyilemään, kun yksi kesä telkan puutarhaohjelmassa istutettiin karhunvattu kasvihuoneeseen.... ei varmaan ollut tarkoitus kasvattaa siellä mitään muuta cool



Meille tuli myös Sonja-karhunvattu ja itselläni ei kokemusta karhunvatuista. Leviävätkö juuriversoilla yhtä hanakasti kuin muutkin vadelmat, siis ihan riesaksi asti?

 

Istutin Sonjan kyllä sellaiseen paikkaan, jossa se "ehkä" pysyy vähän hillitympänä. Toivon mukaan. Piilossa etelänpuoleisella seinustalla...ei asuintalomme. Jos se vain tuottaa paljon maukkaita marjoja, saa se anteeksi kiihkeän leviämisensäsilmän isku

Minun Sonja sain paikan vanhasta upotetusta kaivonrenkaasta, joka on tonttimme laidalla. Liittyy luultavasti salaojitukseen, kun tontti on ollut ennen viljelty omenapuutarha. Tuskin siitä lähtee leviämään, meille riittää nuo villiintyneet keltaiset vadelmat... joita yritän kerätä yhteen paikkaan, kun tuottavat isoja, herkullisia marjoja

Minun ystävälläni kasvaa karhunvattua kuistin edessä, kahta säleikköä pitkin. Keskellä on "oviaukko" ja vattua on sitten noin reilun metrin pätkät molemmin puolin, leveyttä vain se noin 20cm mitä ne nyt lehtineen leveitä ovat.
Niiden edestä alkaa sitten nurmikko. Hyvin on siinä pysynyt paikallaan vuosikaudet. Mutta, karhunvattuhan tekee joka vuosi uuden kasvun juuresta siihen edellisvuotisen viereen ja ne marjat tulevat sitten vasta siihen toisen vuoden kasvustoon. Eli kyllä se kovasti leviää ainakin sivusuunnassa, mutta he ainakin ovat saaneet sen pidettyä helposti kurissa.

Meillä kasvaa karhunvadelmaa mansikkamaan vieressä. Istutin sen ko. paikkaan muutama vuosi sitten anopin juurakoista. Ko. istutuspaikan vieressä oli meillä silloin mummonmökki, jonka purimme. Purkamisen jälkeen yritin kaivaan kasvin pois ja siirtää toiseen paikkaan. Vaikka kuinka huolellisesti kaivoin, niin kas vaan samaan kohtaan tulee puskaa yhä uudelleen. Eli vaikka ei niin kovasti meillä ainakaan leviä,niin sitkeä on pysymään paikallaan.

Jestas, siinähän on oikein kaunis kukintokin! Jahka lumi sulaa, pitääkin alkaa katsella perämetsän laitaa sillä silmällä!



Meillä on siperian karhunvattu ollut nyt ...oisko viidettä vuotta...Ja kyllä se karkaa vaikka suojaisi miten :)...Musta ainakin tuntuu ettei kaikki meillä olekaan pelkkää juuriversoa vaan se itää myös tippuneista marjoista :O...Mene ja tiedä mutta meillä sitä taitaa olla pihaalla lintujen kuljettamana ihan tyystin oudoissa paikoissa :D...eli ei siis ole kaivellessa näkynyt juuriversoja:O..Jokatapauksessa meillä ovat kaverit ja tutut saaneet tuliaisia joka kesä ;)

Andromeeda, tervetuloa päiväkahveille!

;D

meillä on Sonja ja Siperialainen karhunvattu istutettu suuriin muoviputken pätkiin rajauksen vuoksi. viimevuoden versot on cityrusakko syönyt tapeille, kun en hoksannut suojata. viha