Mistä järeän luokan letkukela? Pyörällinen malli on haussa. Viime kesänä puutarhaliikkeissä pyöriessä löysin vaan kevyitä malleja, joissa on muoviosia. Yksi halpismalli hajosi meillä jo puolessa kesässä. Onko hinnakkaammat muovisysteemit, esim. Gardena, kestäviä?
Meillä on letkua 30 metriä. Epäilen kelojen kampien kestävyyttä, koska tällä matkalla tulee jo melkoinen kitka kun letku raahaa maata. Halpismallissa kampi katkesi heti alkuunsa. SItten pyöritettiin kelaa käsin mutta ennen pitkää katkesivat myös kelan puolat. (Letkussa ei ollut painetta kun kelattiin niin että ei johtunut siitä.)
Vantaan Plantagenissa näin viime kesänä metallisen Gardenan mallin mutta se oli liikkeen omassa käytössä. Myynnissä oli vaan muovisia.
Jos oikein tosi järeää letkukelaa tahdot, niin ekana tulisi mieleen kysyä semmoisista paikoista, jotka myyvät korkeapainevesijärjestelmiä/-tuotteita.
Tai sitten ihan ammattilaisten työkalupaikasta? Ainakin raskaan kaluston huoltopaikoissa on vastaavia keloja, joita olen katsellut itsekin sillä silmällä, sanoivat niitä myytävän ihan raskaan kaluston varaosa- ja tarvikepaikoissa. Ei löydy välttämättä suoraan hyllystä mutta pienellä toimitusajalla.
Kiitos, Nanikka! Korkeapainevesivihjeesi avulla löysin Wolf-Garten -merkkisen metallisen letkukelan pyörillä. Kelan myynyt yritys oli keskittynyt järeään sammutus- ja pelastuskalustoon ja tämä kela oli heidän viimeisensä, lisää ei kuulemma oltu tilaamassa. Omani heltisi hintaan 150 eur, myyjän mukaan halvalla kun oli viimeinen. Oikeaa hintaa en kysynyt, muistelin muovistenkin laadukkaampien kelojen olevan kalliita.
Nyt on kai varaudittava tulevan kesän mahdolliseen kuivuuteen. Piha ei kestä kolmatta kuivaa kesää peräkkäin ja ämpäriralli on liian raskasta. Olen nähnyt pihoilla sellaisia isoja muovisäiliöitä joissa on metallikehikko ympärillä. Ne on kaiketi jotain kemikaalisäiliöitä. Miten sellainen puhdistetaan kasteluvesisäiliöksi? Miten sinne johdetaan sadevesi ilman että roiskitaan seinä märäksi? Miten säiliön ollessa täynnä liika sadevesi ohjataan jonnekin järkevään paikkaan? Saako sinne sisään pumppua jolla saisi vettä pumpattua tarpeelliseen paikkaan? Onko joku keksinyt miten sellaisen voisi maisemoida, sitähän ei oikein voi upottaa?
Voi kun ylipäänsä olisi sadevettä mitä varastoida... Muutimme viime toukokuussa tähän taloon, ja ensimmäinen sade saatiin vasta heinäkuun puolenvälin jälkeen.
Kaikki ukkospilvetkin tekivät reiän tähän kohti, niitä oli hauska seurailla netin ukkostutkasta. Olihan ainakin haasteellinen kesä puutarhanhoidon opettelun suhteen. Toivottavasti tällä kertaa on vähän inhimillisempi kesä...
Minulla on semmoinen valkoinen kuution vesisäiliö, tosi siisti ja puhtaan näköinen mutten tiedä mitä sille tekisin. Ei se nyt kuitenkaan kovin kaunis ole, joten se pitäisi naamioida jotenkin köynnöskaveilla tms. Ajattelin myöskin että se pitäisi olla jollain telineella että sieltä saisi vaikka hanasta vettä. En tiedä. Mulkoilen sitä eikä se sano mitään.
Mulle on varmaan tulossa tuohon kasvimaan nurkalle sellainen "kuutio". Ajattelin naamiointia köynnöksillä, jonkun verkon viritän siihen päälle jos ei kasvit siinä muuten pysy. Villiviini ainakin pärjäilee talon toisella seinustalla, ehkä pistokkaista lähtisi hyvin. Ja toinen puoli pihaa on jonkin (humalan?) vallassa, joten uskon materiaalia riittävän. Kunhan saan sen kuution puhuttua isältä mökiltä pois
Riittääköhän kuution säiliö jos osallistutte kurpitsasotaan.
No, en osallistu kurpitsa-sotaan, mutta muutaman kurpitsakasvin ajattelin kasvattaa... Tuo "puhdas" vesi menee salaateille ja sadonkorjuun lähellä kaikille. Purovettä käytän niin kauan kun se on suht puhtaan näköistä (menee saviseksi kesän mittaan veden vähetessä). Saahan sitä onneksi hanasta sitten lisää
Täällä on yksi Suomen kalleimmista hanavesistä, joten taivaalta tuleva on enemmän kuin tervetullutta. Sen kuutioveden suunnittelin jättäväni sellaiseen hätään kun vettä ei ole satanut vähään aikaan. Kurpalle saan autolla tuotua vettä 20 litran kannulla joka päivä, joten kurpan jano saadaan hoidettua.
Sen muovikuuton voisi peittää vaikka leikkimökkikehikolla. Jämälautoja voisi saada hylkylavoista, jämämaalipurkin saa halvalla maalikaupasta jos ei omista kaapeista löytyisi.
Vedensäästötapa jonka näin viime kesänä kyläillessäni eräässä etelän kaupungissa jossa on vesipula joka kesä. Suihkuun mennessä iso lastenamme alle ,siihen seisomaan ja kukkapenkit saa ihan ilmaista kasteluvettä. Miulla on kotona parempi tilanne, vesisäiliö on mitoiltaan noin 2km-7km.
Tarleena, ainakin meidän "kuutio" on ollut ihan elintarvikekäytössä. Siinä on ollut jotain mallasuutetta tms., eli peseminen ei ole mitenkään ongelmallista. Yläpäässä on iso täyttöaukko, mistä mahtuu myös pumppu sisään ja alapäässä hana, mitä voisi ehkä käyttää ylijäämävesien poistamiseen.
Maisemointi onkin sitten se ongelmallisin kohta. Se ei totisesti ole mikään pihapiirin komistus. Siksi se lojuu meilläkin virattomana. Veronican vesisäiliö taitaa maisemallisestikin lyödä laudalta meidän kuutiot
Minä olen halunnut jo pari vuotta että minulle tulisi kasvihuoneelle vesiletku. Ostin yhden letkunkin jo että se kaivettaisiin tuohon nurmikon alle ruohonleikkuuta haittaamasta. Etäisyyttä hanalle on arviolta 30-40 metriä. Mitä kukkua, seuraavaksi näin että letku on otettu muuhun käyttöön ja oli jo täynä reikiä
Jääräpäisenä en anna periksi, vaan ostan uuden letkun ja huudan kotoporukat jo etukäteen niin että tuntuu. Ettei tule epäselvää kenen letku ja mihin tulee. Kostoksi laitan isännän ja pojat vielä kaivamaan sen letkun nurmikon alle, sillä kun viime kesänä sitä kokeilin olikin se aika tylsää sillä osassa matkaa on reippaasti koivunjuuria. Tai sitten pitää reititystä muuttaa.
No sitten joskus tulevaisuudessa kun saan sen saatarin letkun kasvihuoneelle haluan siihen sellaisen nätin hanan. Että voin sitä avata ja sulkea siinä kasvihuoneen kyljessä. Toinen vaihtoehto olisi se valkoinen, ilmeetön kuutio ja sinne se automaattihana, joka aukee kun vajenee ja sulkeutuu kun täyttyy. Käytetään lehmien ulkojuottoastioissa, ja epäilen että meillä on jo sellainen. Kuutiosta täytyisi tulla letku kasvihuoneen automaattikastelujärjestelmään.
EIkös tässä olisi jo järjestelmää?
Miksi ei valmisteta sadeveden keräyksen mahdollistavia sivulleheittäjiä myös vanhoihin vesiränneihin? Viimekesänä onnistuin tilauttamaan rautakauppaan Sadetar nimisen systeemin, kallis oli ja lisäksi aika paljon piti säätää, että vanhaan vesikouruun saatiin laitettua. Todella säälilaskea juomavettä hanasta kasvuhuoneeseen kun katolta vesi valuu viemäriin eikä mitään voi tehdä.
Kyllä meillä onneksi on niin aataminaikaista että rännien alla on tynnyrinpuolikkaat, ja niistä kastellaan ruukkukukat ja muut janoiset.
Tuo kasvihuone ja sen ympäristö on haaste; Pari kesää on kastelukannulla kannettu sadevesitynnyreistä ja tympeäksi hommaksi havaittu. Varsinkin, kun viime kesänä ei edes ollut mitä kantaa.
Näin mainoksen kahden eri vaihtoehdon "ränninjatkeesta": Molemmat jotenkin sidotaan rännin päähän kiinni ja toinen versio rullautuu itse veden avulla oikoselleen ja vedettömänä taas takaisin rullalle. Toinen versio pysyy pitkällään ja sitä mainostettiin kahta pituutta. Järkyn kirkkaan vihreät olivat kuvan perusteella. Ilmeisesti valmistajat luulevat, että fosforinvihreä väri sulautuu hyvin talon kulmalle.
Suosittelen teille lapposysteemin opettelua:
- Pannaan tavalliseen puutarhaletkuun tratti eli muovisuppilo
- peitetään suppilo yhdenkoon nilkkasukalla (roskasiivilä)
- Kaadetaan pihakastelukannulla suppiloon vettä ja pidetään letkun pää suppiloineen kaiken aikaa ylempänä kuin pitkän puutarhaletkun toinen pää siellä kastelukohteessa (meillä pistän menemään kastelualtaisiin)
- Kun suppilossa oleva sukka alkaa monttuuntua keskeltä ja vesi alkaa imeytyä letkuun, pyritään upottamaan tämä suppilopää sadevesitynnyriin niin, ettei se pääse hörppäsemään ilmaa välillä. Letkun taittaminen jyrkästi auttaa tässä siirtotilanteessa.
- Tynnyrin reunan yli menevä letku koetetaan asetella löysästi kaarelle, ettei synny taittomutkaa, joka estää veden huljumisen letkussa
- Kun asianomainen tynnyri alkaa olla tyhjä ja pohjan moskat esiintyä enemmistönä, nostetaan letku jyrkkätaiteotteella pois tynnyristä ja vedetään nostettu suppilopää seuraavalle tynnyrille.
- Pitkin pihaa menevälle letkulle pitää nähdä reitti jo asetteluvaiheessa ja varoa katkomasta kukkapenkistä kasveja. Kivi tai tiili tai vastaava on hyvä apu letkun ohjailussa siirrosvaiheissa
Itse käytän siis tätä lapposysteemiä vain silloin, kun tynnyrit tulvivat yli ja kastelualtaat ovat vajaita. En jaksa seisoa letkun päässä lorottamassa vettä lapposysteemillä suoraan kukkapenkkeihin tai kasvariin, eikä se yleensä ole ajankohtaistakaan tavallisesti tulvintatilanteissa, koska silloin on yleensä saatu tosi napakka ukkoskuuro tai muu rankempi ja hyvätasoinen vesisade. Olen lisäksi säännöllisesti tähän mennessä unohtanut jättää (tai hankkia) kasvihuoneelle kunnollisen tynnyrin. Kannan sinne veden lähimmästä nurkkatynnyristä, mitä en yleensä tyhjennä letkullakaan ihan tyhjäksi, koska kantomatka on melkoisen lyhyt.
Taisin nähdä saman mainoksen näistä "ränninjatkeista" ja kauhistelin samaa eli sitä väriä. Olisi se näyttävä kokonaisuus kun tälläisi joka ränniin tuommoisen. Tai sitten mainoksen kuva liioitteli värisävyä. Tai sitten viiruhelpipuska tms. voisi naamioida tilanteen.
Lapposysteemiä käytän syöksytorven alla tynnyristä toiseen ja kolmanteen, hyvin pelaa. En vain kertakaikkiaan käsitä, miten räjäytyksen kestävän vesirännin kylkeen saa aukon vedenkeruuta varten?. Liitoksen saumat ei irtoa, pätkääkään ei voi kääntää ja rautasahalla tehdystä reiästä tuli kauhistuttavan näköinen kun siihen junnattiin tuo liian pieni sivulleheittäjä. Mutta jos vihreitä on myynnissä ei hätää, ei tämä pahemman näköinen ainakaan voi olla ja vettä saan varastoon.
Jos joku vesifirman keksijä tätä lukee niin ottakoon kehitysprojektin tästä. KAUHISTUTTAVAA HAASKAUSTA LASKEA VEDET HUKKAAN.
Parantelen pihan kastelujärjestelmää. Viime vuonna huomasin että on keksitty syöksytorveen liitettävä lisä, jolla voidaan sulkea vedentulo ylempää ja johtaa vesi haluttuun kohteeseen.
Talon toisella puolella on kaksi kuution säiliötä, yläpuolella vain pari tynnyriä. Jos saisin tällaisen vesisiepon, mikä sen nimi nyt on, ylemmäksi, saisin mahdoilisesti vettä johdettua kallion päälle jossa usein vedestä on pulaa.Jos sulku on ylempänä voisi vettä johtaa kallion kohteisiin, nyt syöksytorven pää on alempana, monta metriä.
Kuka muistaa tämän keskustelun, en löytänyt haulla.
Alapihaa kastelen muoviletkulla, joka on jäykkää ja hankalaa laittaa kiepille. Nyt aion kaivaa letkua maan alle ja laittaa muutamia haaroituspaikkoja, joista voi lyhyellä letkulla ottaa vettä. Sopitin romukauppaan ja siellä on vanhoja hanoja, niillä voi sulkea vedentulon ja kastella haluttua aluetta.
Harmittaa, muutama vuosi sitten läheisellä rakennustyömaalla oli kaatopaikalle mennossa tavaraa, josta sain monenlaista hyvää tavaraa. Kaveri otti kumiletkua, sitä oli ainakin 50 metriä, liittimineen. Nykyään on yleistä se että rakennusliikkeillä ei ole varastoja tarpeeksi, siten työmaan valmistuttua paljon tavaraa menee kaatopaikalle!