(Puut)
Katajille ei ollutkaan vielä omaa otsikkoaan ollenkaan!
Sain tuomisena irlanninkatajan, mikä on ilmeisesti lähellä pilarikatajan nimellä myytäviä katajia. Mitä kokemuksia teillä olisi kerrottavana tästä katajasta? Miten sen kasvupaikka tai hoito poikkeavat kotimaisista luonnonkatajista?
Sand,hei! Oliko siinä lapussa mitään muuta sanottu kuin tuo ìrlanninkataaja`?
Mun puukirjan mukaan `Hibernica`,iranninkataja on kapea ja pysty,tuuhea ja tasainen. Korkeus 3-5 m.,vyöhyke I-?.
tän otsikon katajan tieteellinen nimi on väärin tainnut mennä.. kataja on juniperus communis
Onhan niitä katajia muitakin kuin J. communis. Mikä otsikossa on väärin? Hyvä vaan jos kaikki Juniperus-jutut osuisivat saman otsikon alle.
paulastiina, alkuperäinen otsikko oli "kataja juniper". - niin kuin olen aikaisemmin kertonut, käytän annettuja työkaluja. tässä tapauksessa *työkalua, jolla viestiketjun saa nimettyä uudelleen* aina kun selkeän virheen huomaan. enkä kysele muutokseen lupaa raadilta.
katajaan tuskin olisin itse kapsahtanutkaan mutta kurkunsäilönnän lomassa huomasin suhvin jutun uusissa viesteissä ja siksi osasin mennä korjaamaan. kiitos suhvi tarkkuudestasi:-)
Katajani on tuotettu Hollannissa ja kasvunopeudeksi lapussa kerrotaan, että se 10 vuodessa ehtisi 2-metriseksi. Eipä siinä muuta, kuin odottelua siitä, miten se kestää talviolosuhteet keskellä Suomea?
Itselläni luonnonkatajat sekä halpakaupan "sinilaakakataja-tyyppiset" pärjäävät mainiosti mitenkään suojaamatta hyvin kuivuvalla hiekkamaaperällä lähes mäntymetsässä.
Hyvä istutusaika kuitenkin on katajalle. Kyllä se varmaankin talvesta selviää,siellä hiekassa. Keväällä tietenkin suojaat sen auringolta. Noita on niin montaa sorttia,ettei suinkaan ole tuo mainitsemani laji. Onnea uudelle katajallesi,sitkeitä "sissejä" ne on!
onhan niitä katajia moneen eri lähtöön ja hyvä jos katajat tulevat yhden otsikon alle.. kiinnitin vain huomion kuin ennen otsikko oli "kataja juniper".. ja luulin että joku tehnyt otsikon pelkästään kotikatajista... mutta nyt otsikko korjattu.. hyvä näin
Olisiko kataja erittäin tyytymätön jos siitäkin leikkaisi sellaisen rungollisen pallotuijan (mitä siellä pallotuijan ostikossa on).?Ärsyttää kun se on niin tiellä ja piha ei näy... muttei kuitenkaan kokonaan haluaisi luopua. (Eli kokoa on varmaankin jotain 4 metrin luokkaa tällä hetkellä eikä voi kuitenkaan päästä kasvamaan isommaksi tällä pienellä pihalla...)
Arporaattori, kun olet näköjään kuullolla, mitä sanoisit suunnitelmistani? Katso ed. viesti.
satuin tämän näkemään, en ole tällaista kokeillut mutta oletan että sitä voi leikkaamalla pienentää mutta jos noin suurta yrittää leikkaamalla pienemmäksi voi olla vaikeata. Kaikessa leikkauksessa olisi paras leikata vain pieniä oksia. Jos 4-metristä koettaa on varmasti vaikea päättää mistä leikkaa. Voit toki kokeilla, laita kuvia. En tiedä onko katajasta tällaista muunnosta kuten pallotuijalla josta en tiedä mitään.
Mikähän olisi sopiva vuodenaika leikata tuota?
Niin, eli tarkoitin että muotoonleikkaisin niin että siitä tulisi kalju alhaalta ja ylhäältä palloksi. (jotta saisi taas vähän paremmin nähtyä myös muuta puutarhaa kuin tuota leveätä kataja…) eli en varsinaisesta "pallotuijasta" puhunut… vaan noista muotoonleikatuista versioista.
Irlanninkatajani tuli tuon myöhätalvella sataneen lumen seasta esiin tosi pirtsakkana.
Pitääkö noita matalia katajia kenties jotenkin joskus leikata? Nekin ovat hyväkuntoisen oloisia.
sanokaapa oliko vihreävalkoneulasinen pikkuhavu vapaavalinnan ja plantagen joulukukkakoreissa joku kataja? ja jos oli, eleleekö suuremmaksi ulkona?
Entäs mikä oli se pikkusypressin oloinen kasvi samoissa korissa. miten sitä pitäisi hoitaa, jotta se olisi hengissä ensi joulunakin`
Istutin viime kesänä pari kiinankatajaa kuivaan paikkaan sinilaakakatajien seuraksi. Eilen laitoin niille säkkikangashuput päälle ja nyt mietinkin, että koska kannattaisi alkaa kastelemaan niitä haalealla vedellä? Ja kuinka usein pitäisi kastella? Onnistuin nimittäin viime keväänä tappamaan samaan paikkaan pari pallotuijaa, joita en juuri keväällä kastellut, huputin vain. Paikka on siis lumeton lähes koko talven, on katon lipan alla, mutta sinilaakakatajat voivat paikassa vallan mainiosti ja talvehtivatkin siinä viime talven hienosti.
Meirami - tuijat ovat puolivarjon ja varjon kasveja, kataja taas aurinkoisen paikan. Molemmat pitää varsinkin nuorina suojata kevätahavalta. Tiedostasi ei näy millä vyöhykkeellä asut, mutta olettaisin aika etelää jos ei enää luntakaan ole.
Kaikesta päätellen paikka on sen verran aurinkoinen, että kataja on oikeampi valinta kuin tuijat. Minä en osaa neuvoa tuota kastelua, ennen kuin tiedän mikä vyöhyke on kyseessä. Täällä jos alkais kastelemaan, niin olis ainakin kuukauden etuajassa. Tai kaksi. Pidä huput kunnes maa on sula.
Oon niin uusi penttiläinen, etten tiedä miten ton vyöhykkeen tonne sais, mutta nelosella siis asustelen. Kyllä täällä siis muuten on toki vielä lumi maassa, mutta tuossa paikassa, jossa katajat ovat, eli seinän vierustalla, ei ole ollut lunta oikein koko talvena, paitsi jos on just pyryttänyt kovasti. Todellakin tyhmyyksissäni koitin tuohon paikkaan ensin tuijia, nyt ei tulisi mieleenkään enää laittaa niitä aurinkoon, piti siis oppia kantapään kautta...
Meirami, tuossa oikealla ylänurkassa vihreässä lootassa on "Jäsentili", mene sinne ja siellä kohta "oma profiili"... Vyöhykkeelle ei ole omaa paikkaansa, mutta laita vaikka kohtaan "maa" 
Muoks. Tai pääsee oma profiili-kohtaan suoraankin siitä vihreän lootan alta.
Muoks. samalla voisit laittaa esille paikkakuntasikin, se tieto helpottaa asiointia ja keskustelua joissain tapauksissa kovasti 
Meirami - täällä on muistakseni ihan oma topikki puutarhamokauksista. Jos löydät sen, niin saat suurta helpotusta. Jokainen meistä on tehnyt mittavan listan “pieniä erreyksiä”. Ja täällä lueskelemalla viisastuu ihan kummasti toistenkin tekemistä erehdyksistä. Sillä säästää rahaa oleellisesti uusille hankinnoille oikeisiin paikkoihin!
Mutta asiaan, eli kastelun aloittamiseen. Pidän varjostusta parhaana konstina torjua kevätahavaa. Ja kastelua tehottomana kunnes routa alkaa luontojaan sulaa. Jos vuorokauden keskilämpötila pysyy pakkasen puolella, niin se lämmin vesi vain jäätyy siihen lisäksi - ei sulata. Eli roudan sulamisen pitää olla jo alkanut, ennen kuin kastelu kannattaa. Tähän vaikuttaa luonnollisesti kasvupaikka - eli eteläseinustoilla sen voi aloittaa aikaisemminkin.
Ensi syksynä voit kasaamalla lehtiä estää maata routaantumasta syvästi. Keväällä sitten alat terhakasti poistamaan ensin ne lehdet, jotta maa pääsee pian lämpenemään. Lehtikerros myös pidättää sitä routaa maassa.
Puutarhurin noloimmat tunnustukset eli hölmöimmät mokat tuossa meille kaikille lohtua aamuun:-)
ps - se oli aura-autojen ohimarssi, kun herätti vanhan...