Valkosipulin piippoja näkyvissä. Ihanaa tänä vuonna onnisti.
Sain syksyllä asiakkaalta kotimaista kantaa olevan valkkarin, josta raaskin laittaa parvekkeelle ruukkumultiin kokonaista kolme kynttä. Mitään ei vielä näy... Ruukku on semmoinen 20-30 litraa multaa vetävä, joten luulisi siinä jos jossain ruukussa selviävän. (eikä mennyt edes ankkajäähän viimetalvena, eikä kuivunut korpuksi) Odotellaan...
Minäkin huolestuneena totesin että jo piippaa, kyllä. En jaksa uskoa että kevät tulisi kuukautta etuajassa, ja kun viljelmät ovat sadan kilometrin päässä kotoa niin mahdollisiin pakkasiin varautuminen on tosi hankalaa. Harsoa ei vielä viitsisi laittaa etteivät innostuisi kovin kasvamaan.
Syyskuussa istutetut ovat majailleet hyvin ja vihreät kärjet pilkottavat.
Joulukuussa istutetuista kynsistä on routa nostanut noin puolet pintaan, osan ihan kokonaan niin että osa juuristostakin on pinnalla. Ja ne oli sentään painettu maahan syvälle! No, positiivista tuossa on se että pääsee näkemään kuinka hienot juurakot ne ovat ehtineet kasvattaa. Pitänee vain uhrata kottikärry-pari kompostia että saa ne peittoon taas. Huokaus.
Minulla ei vielä piipata yhtään syksyllä maahan laitetut kynnet, mutta huomasin että olin unohtanut nostaa viime syksynä yhden valkkarin maasta. Se oli punkenut nyt itsensä pintaan ja jokaisesta kynnestä oli tullut 2-3 cm vihreätä kasvua. Meinasin sen ottaa ja jakaa ja laittaa takaisin maahan, eiköhän siitäkin jotain tule? Hyvin on säilyneet valkkarit sisällä, ovat korissa viileässä pikkueteisessä, nyt muutamiin alkanut tulla juuria muttei yhtään vihreää kasvua. Nämä siis niitä syömistä odottavia, mitä muutamia vielä on jäljellä. Kyläilijät vaan ovat ottaneet tavan että lähtiessään laittavat valkkarin taskuun, on ne niin hyviä että kaupasta ostetut kalpenee
Ei taida kannattaa laittaa valkosipulin kynsiä nyt ruukkuun?
Miulla on pari valkosipulia kasvattanut varsia jääkaapissa. Voisikohan niitä laittaa ulos kasvamaan ja miten syvään pitäisi istuttaa. En ole aikaisemmin kasvattanut valkosipulia.
Voihan ne jääkaapissa versoneet ihan hyvin multaan laittaa, mutta en tiedä tekevätkö ne muuta kuin versoa? Mutta ne versot on mahdottoman hyviä, käytän aina tavallisen sipulin versot jos niitä ehtii ilmestyä ja monesti laitan muutaman valkkarinkynnet multaan ja ruukkuun, siitä tulee namia vihreää!
Heips!
Myös minun valkosipulini ovat roudan mukana aika pinnassa. Kuinka syvälle ne pitäisi multaan työntää etteivät juuret vahingoittuisi?
Mulla on kasvimaa vielä pääasiassa roudassa, onnex! Niissä kohdissa, joissa on pinta sulanut, on pikkukynnet (eli siis itusilmuista yhden kesän kasvaneet) kasvattaneet komeat piipot. Elän siis toivossa että myös isot kynnet ovat selvinneet talvesta hengissä. Olin koko talven tosi huolissani niiden menestymisestä, istuttaminen kun ei tapahtunut parhaaseen mahdolliseen aikaan (istutin ne marraskuun alussa sen ainoan viikon aikana, kun maassa oli lunta...vähän aikaa kun olisin malttanut niin kelit olis parantuneet huomattavasti!). Jänskättää kovasti tämä tuleva kevät, eikä pelkästään valkosipulien osalta.
Istutan yleensä valkosipulit 10 cm syvyyteen, varmuuden vuoksi. Nyt lumien sulettua huomasin yhden viimevuonna ylös nostamani valkosipulin jääneen kukkapenkin reunalle . Jokaisesta kynnestä pukkaa uutta kasvua ja kynnet on ihan kovia. Joten eiköhän ne melko pintaan istutettuinakin talvehdi.
Kertoisitteko tietämättömälle milloin on valkosipulin oikea istutusaika.
Eilen oli noussut ensimmäiset piipat näkyviin! Lokakuun lopulla/marraskuun alussa laitoin maahan omani, ihan sitä "oikeaa" aikaa en osaa määritellä, laitan silloin kun ehdin ja kun keli on jo tarpeeksi kylmennyt muttei vielä maa jäässä eikä lunta. Eikös olekin yksinkertaista ?
Voihan kevät. Menis äkkiä tämä työpäivä, että pääsis hurauttamaan mökille. Valkkarin piippoja yritin jo viime viikonloppuna löytää, mutta nyt niitä on varmasti kun kerran Feltsullakin on.
Valitettavasti tuli luettua ensi viikon säätiedot, joissa luvataan pakkasta ja jopa lunta.
Valkosipulin voi laittaa aika aikaisin maahan, mutta ei kai vielä sentään? Keväällä ensimmäisten joukossa se aina istutin ennen näitä talvivalkosipuleita...
Hyvä, pitää laittaa sitten maahan heti kun saa lusikalla kuopan kaivettua.
Tomsku, en olis tykännyt ollenkaan huonoa vaikkei olis vielä piipattanutkaan, pahasti pelkään että kylmä vielä tulee... Mutta kuinka arkoja valkkarin piipat sitten on pakkaselle? En tiedä, enkä välittäisi selvittää. Ja kun mun piti ensi viikolla alkaa fillaroimaan työmatkat ja luvataan moista keliä, tyhmää...
Sain tutuiltani marraskuuta jotain vanhaa venäläistä kantaa oleviata talvivalkosipuleita; sipulit olivat jo aika kuivia, osa sellaisia onttoja pusseja mutta parhaat niistä valikoin ja näkyvät nouseen ihan mukavasti. Tällaisia maasta nousi, sade hiukan huuhtoi vielä enemmän esiin:
Eikös tämä ole samaa asiaa kuin "talvivalkosipuli"-palstalla? Äsken just luin sen, ja vaikuttaa että tässä puhutaan ihan samasta eli valkosipulista joka talvehtii maassa. Laitan siis myös tälle palstalle kysymykseni eli: onko talvivalkosipuli jotenkin eri laji kuin se tavallinen valkosipuli jota kaupoistakin ostellaan? Jos se on eri laji, mistä te sitä olette hankkineet? Luin että nimenomaan venäläinen talvivalkosipuli "Alexandra" kasvaa hyvin meidän oloissa. Tietääkö kukaan mistä sitä saisi?
Istutusohjeita?
Valkosipulista on olemassa valtavasti eri lajikkeita, joilla on suuria eroja kasvutavassa, kestävyydessä ym. Sinänsä kyse on ns kevätvalkosipulissa ja talvivalkosipulissa samasta kasvilajista, mutta eteläeurooppalaiset tai edes ranskalaiset ''muodot'' eivät ole tarhassani menestyneet erityisemmin. Aleksandraa myydään syksyllä siemenkaupoissa ja vaikka Tallinnan torilla. Voi kokeilla muitakin venäläisiä (tai virolaisia) lajikkeita. Talvivalkosipuli vaatii luonnollisesti maan. jossa talvehtiminen onnistuu, mikä asettaa vaatimuksia ojitukselle ym. Åke Truedsson on kirjoittanut kirjasen ''Allt om vitlök'', jota kauppaa osoitteessa www.tomatklubben.se Kirjassa on yksi, mielestäni perusteltu, näkemys valkosipulin kasvatuksesta pohjoismaisissa oloissa.
Minulla on onni omistaa ja kasvatella ''valkosipulien shamppanjaa'', Lautrecin vaaleanpunaista valkosipulia, Ail Rose de Lautrecia (linkki). Olen niitä pari vuotta sitten tuonut Lautrecista, Midi-Pyreneiltä, hyvin ovat kasvaneet (tai oikeastaan annoin ne kasvatiksi anopilleni, jolla on kasvihuoneessa enemmän tilaa). Jokunen on niitä meilläkin ulkona kasvaneet, ei ole ollut ongelmia.
Niistä ei vielä kovasti satoa saada, mutta omiksi tarpeiksi kylläkin. Jos joku Ranskassa matkailee, niitä kannattaa ehdottomasti tuoda, koska menestyvät aivan hienosti meidänkin oloissamme!