Meillä oli sellainen pienehkö puutarhapumppu, jolla vettä nostettiin kaivosta kasvi- ja kukkamaalle, mutta se otti ja heitti henkensä (korjaus maksaisi 150e). Nyt pitäisi valita uusi pumppu, mutta ajattelin kysellä teiltä vinkkiä. Täällä on varmasti monenmoista kokemusta asiasta.
Siis uppopumppu, puutarhapumppu, vesiautomaatti, vai mikä kumma? Millainen ois hyvä ja miksi juuri sellainen? Kasteltavaa (sadetettavaa) on niin paljon, että käsin ei jaksaisi kantaa. Ja se kannettava vesi olisi otettava ostovedestä, kun tuo kaivovesi on kovin syvällä ilman pumppua.
Honkkarista ostettu halpisuppopumppu täällä. Wörkkii mainiosti kun vaan vettä piisais; pihakaivosta ei jostain syystä tule illalla vettä, vaikka aamulla olisin pumpun sammuttanut ennenkuin hörii tyhjää. 300-600 l päivässä on tullut kanniskeltua eikä ole punttisali noussut mieleen. Pitkä letku saattaisi olla aika mukava...
Kiitos vinkistä Paulastiina. Kantanut olenkin tuota vettä, mutta olkapää alkoi vihotella taas. Ja se ilmainen vesi on tosiaan tuolla yli 7 metrin syvyydessä kaivossa. Ylöshän se on sieltä saatava ja mielellään niin kovalla paineella, että sadetin keikkuu. :) Kaivovesikin lämpenee suht sopivan lämpöiseksi sadetuksessa.
Vai uppopumppu on ollut hyvä. Sitä olen tässä pähkännyt, että mikä etu mahtaa olla tuolla vesiautomaatilla näihin muihin pumppuihin nähden. Ja mitä käytännön eroa on uppopumpulla ja puutarhapumpulla - siis sellaista eroa, joka jotenkin näkyisi tuossa sadetuksessa.
Pumppuja löytyy jos jonkinmoista, mutta vaikea on arpoa mikä niistä ois hyvä.
Nyt vasta bongasin tämän mielenkiintoisen aiheen. Juuri tällä hetkellä puutarha ei kaipaa kastelua-siitä huolehtii jo viikon kestänyt sadejakso. Meille tuli viime kesänä sellainen kolmen kuution betoninen sadevesisäiliö. Viime kesänä siitä ei ollut paljoa hyötyä, kun oli niin kuivaa ja uuden pihan kastelu tuli hoitaa siitä huolimatta. Lisälaskua viime kesältä tuli kaksi ja puoli sataa egeä. Isäntä hankki jostakin Tarjoustalosta sellaisen edullisen uppopumpun säiliöön ja on pelannut oikein hyvin. Hieman kurjaa siinä on se, että se tarvitsee jonkinlaisen heräteveden ennen kuin alkaa pelittämään. Olimme aluksi hieman neuvottomina, mutta nyt otamme heräteveden ensin vesihanasta ja sitten käännämme veden suunnan kaivosta lähteväksi. Meillä on jopa kolme pitkää vesiletkua peräkkäin liitettynä, että saadaan vettä joka nurkkaan ja hyvin on jaksanut pumpata.
Te, joilla on pihakaivot kannattaa käyttää ehdottomasti sitä vettä. Melkein harmista värisin viime kesänä, kun piti tuhlata kylmää juomavettä pihalle. Tuo kaivovesi on lisäksi hapettunutkin valmiiksi. Tuo edullinen uppopumppu tienaa itsensä nopeasti takaisin monessakin mielessä.
Meillä on vanha porakaivo tontillamme, josta otamme kasteluveden sähköpumpulla ja letkuilla. Toimii kivasti mutta vaatii painavan kaivonkannen siirtelyn aina kastelua ennen, että pääsee pumppuun käsiksi. Ja se ei onnistu ilman miehisiä voimia
Haluaisinkin saada kaivojärjestelmän toimimaan niin, että kaivo olisi paitsi helposti toimiva niin myös silmälle ilo. Nyt se on vain betonirengas ja paljas kansi. Ympärille ei voi oikein istuttaa mitään kun pitää aina kiskoa se kansi sivuun.
Olisiko kellään ratkaisua ongelmaan? Ja löytyyköhän sellaisia vanhojen rautapumppujen näköisiä pumppuja sähköisillä ominaisuuksilla ja letkuliittimillä? Ja maksaako omaisuuden vai puoli?
Tämä meidän "kaivon"kuva on ollut ennenkin mutta laitan sen vielä. Olen ollut siihen tyytyväinen.
Tässäkin oli ennen vain kaivonrengas näkyvissä. Mutta tämä kaivohan on paskakaivo(umpisäiliö). Mutta sen ympärille nousee pohjavettä, joka taas nousee kaivonrenkaita pitkin. Eli saan tästä pumpusta kasteluveden, en kyllä joisi sitä....
Kaunis, todella kaunis! Hieno koristeellinen tuo pumppukin. Itse ostin honkkarista tuollaisen pumpun mutta se on paljon yksinkertaisempi, ei noin kruusattu, tuo on ihana! (vielä kun sais sen kaivon muuten tehtyä tuollaiseksi…on siis porakaivo jonka päällä nyt on vain vanerilevy, tosi kaunis: /)
Eleonora, toimiiko pumppusi käsivoimin vai sähköisesti? Ja mistä se on hankittu? Ja jos se toimii sähköisesti, niin saako siihen liitettyä normaalit puutarhaletkut?
Minullakin olisi tuollainen kaivopumppuhanasysteemi, rautainen, tuolla varastossa kaikkine vermeineen. Ja pihan keskellä on vesikaivo.
Nyt isäntä ja appivaari pelottelevat minua ettei se vesi nyt niin vaan kelpaakkaan, että siellä voi olla alunaa. Ja että testi maksaa mansikoita. Mitä ihmeen alunaa? Asumme pohjavesialue ykkösellä joten miten ihmeessä kaivomme vesi voi olla myrkyllistä tms.? Naapurikaupungin vedenottamo/pumppaamo on kivenheittämän päässä (tosi hyvän kivenheittäjän) Vai onko se miesväen epätoivoinen oljenkorsi, ettei tarvitse asentaa pumppua…?
Halpispumput kestää just sen takuuajan... ainakin meillä. Hajosi tänä keväänä, ostettu halpishallista. Siis tietääkseni sellainen uppopumppu... Pyöri aina 10 sekuntia, sitten katkesi. Minuutin päästä lähti uudelleen pyörimään 10 sekunniksi, tosi ärsyttävää!. Nyt mies osti paikalliselta putkimieheltä venäläisen pumpun, ja se kuulemma kestää. Mies etsi netistä tietoja aiheesta ja sielläkin sanottiin, että venäläinen pumppu hajoaa joko ihan heti tai sitten kestää 20 vuotta. Ainakaan vielä ei meidän pumppu ole hajonnut (ja paljon on jo käytetty) joten ehkä se kestää sitten.
Temskukka, kuulostaa todella tutulta. Miehet on hyviä keksimään kaikenlaisia teknisiä syitä, miksi jotain asiaa ei kannata tehdä vaan miettiä sitä hyyyyvin tarkkaan ( niin, että asia lopulta unohtuu…) Eikä se vesitesti voi oikeasti maksaa omaisuutta. Ja ssathan ainakinmkasteluvettä puutarhaan, jos vesi ei kelpaakaan ihmisen juomaksi.
Ja kiitos myös Eleonoralle tiedoista. Täytynee alkaa etsiä toista vaihtehtoa tuohon kaivo-ongelmaan. Nyt kaivossa on tosiaan se vaihtelevasti toimiva pumppu, josta vesi tulee suoraan letkuun. Kätevä rinnepihassa.
Ehkä alankin suunnitella sellaista pikkuista puista taloa, jonne pumppu piilotetaan. Se vaan pitäisi nostaa sieltä kannena alta kannen päälle. Siihen ei omat voimat ja taito riitä ja mieskin on jo niin stressantunut pihakivetyksen ja puupation suunnittelusta, että ei haluaisi miettiä koko pumppunogelmaa ollenkaan.
Varmaankin ihan tyhmä kysymys, mutta miksi se pumppu pitää nostaa sieltä pois? Miksei sen pumpun voi antaa olla siellä kannen alla? Sähköjohto pumpulle ja letku pumpulta pois, mahtuvat pienestäkin reiästä.
Mulla on pihakaivossa uppopumppu ja sähköjohto ja letku ovat kerällä kaivonkannen päällä. Siitä siirrän käyttöön silloin kun tarvin.
Aluna... hmm... en tiedä kemiasta mitään, mutta tämmöisen nimen löysin yleisimmälle alunalle Wikipediasta: alumiinikaliumsulfaattidodekahydraatti. Siis alumiinikaliumsulfaattidodekahydraatti. Voi isä, mikä sana!
Ei ole myöskään tietoa sen vaarallisuudesta: jos sitä käytetään akvaariokasvien desinfiointiin (?) ja kasvivärjäykseen sekä luonnonmukaisissa kivideudoranteissa, niin eipä tuon luulisi ihan hirveän myrkyllistä olevankaan? Ja toisessa lähteessä luki, että sitä lisätään juomaveteen kloorausvaiheen aikana.
Minäkin katsoin tuon Wikipedian sivun (ryntään sinne aina kuin Hermione Tylypahkan kirjastoon jos tulee ongelma) sekä kyselin vanhemman polven ihmisiltä että mitä ihmettä se aluna on? Se on kuulemma kauheaa myrkkyä, jota tulee jos kaivetaan vääriin paikkoihin, pumpataan pohjavettä liian ahneesti tms. Toiset sanovat että aluna värjää veden valkoiseksi, toiset sanovat että ahne pumppaus vetää ruosteen veteen ja se on alunaa.
Mä löysin lisää termistöä ja käyttötarkoituksia alunalle: alumiinisulfaatti: vesilaitoksilla vedenkäsittelyssä käytetty aine, jolla poistetaan humusaineita ja savihiukkasia. alunamaa: savipitoinen maa-aines, joka sisältää happamoittavia suoloja. Alunamaita on rannikkoalueilla mm. Länsi-Suomessa. kaivonselvittäjä: alumiinisulfaattia, jota joskus käytetään savihiukkasten poistoon kaivovedestä.
Ja vielä tämmöinen: <Alumiini esiintyy luonnostaan maaperässä, erityisesti alunasavimaassa, josta happamoituminen liuottaa sitä. Alumiinisulfaattia käytetään pintavesien puhdistuksessa saostuskemikaalina. Saostuksessa sitä jää veteen ad 0,6 mg/l alumiinia. Sen saanti ravinnosta on keskimäärin 6,7 mg/päivässä, kokonaissaannista veden osuus on 0,1-10 %. >
Mutta, mutta... tuli mieleeni tuosta Temskukan mainitsemasta ruosteesta... Meillä porakaivovesi on välillä tosi ruosteista (yleensä pitkähkön käyttötauon jälkeen). Pitäisiköhän sitä potkaista itseänsä oikein takapuoleen ja viedä se vesi tutkittavaksi? On sitä harkittu monta kertaa, mutta aina on väliin jäänyt.... (Vähänkö meni ohi aiheen...)
Sen verran minäkin aina epäilen tuota meidän "kaivovettä"/pohjavettä etten kastele sillä kasvimaata. Koska sitä ei ole tutkittu ja on välillä todella ruosteisen väristä. Juomavesihän meillä tulee kaupungin "putkesta".
Olette te ihmiset niin ihania. Nyt minä menen töistä kotiin ja puhun äijät kumoon heitellen sekaan “alumiinisulfaatteja” ja “saostuskemikaaleja”.
Tai tarkemmin ajateltuna ei tänään. Isäntä oli kummallisen yhteistyökykyinen ja sopi naapurikauppiaan kanssa kotiinkuljetettuna betonilaattoja polkuihin tarvittavan määrän, ja minä jo soitin hauskalle haudankaivajalle alustavan poluntekosuunnitelman tiedoksi jopa niin, että isäntä tietää etukäteen. Tähän asti isäntä on saanut tietää maastorakentamisesta siitä, kun hauska haudankaivaja kurvaa pihaan…
Mutta minä aion raottaa sitä kaivonkantta sen verran että saan heitettyä sinne sangon narun päässä tai jotain. Saisi vettä edes nuuskittavaksi.