Kiivi ei ulkona monivuotisena pärjää, mutta hauska sitä on kasvattaa. Karvaisen pehmeä, kaunis köynnös.
Kyllä täällä etelässä ainakin talvehtii suojattuna, hedelmistä en tiedä tekisikö niitä mutta kasvi ainakin viihtyy hyvin.
Tervaska, kerro lisää ja laita kuvia! Millaisella paikalla kasvatat kiivin ja miten suojaat?
Mulla on myös kiivi, hankin sen viime keväänä. Kesän vietti tyytyväisenä kasvihuoneessa, talven oli kellarissa talvehtimassa ja alkoi siellä pimeässä heräillä jo maaliskuussa. Pääsiäislomalla siirrettiin lasiverannalle ja on jo nyt kasvanut yli puolimetriä! Koskakohan kukkii, toivottavasti jo parin vuoden sisällä Todella rehevä ja hauska kasvi!
Minkä kokoiseen ruukkuun kiivi kannattaa laittaa ja kannattaako laittaa useampia yhteen ruukkuun, jotta lopputulos olisi mahdollisimman kivan näköinen? Itselläni on pieniä taimia, joista toivottavasti edes osa selviää hengissä näin hämärässä ja aloittelijan käsissä.
Vau! eipä ole tullut edes mieleeni kiiviä yrittää kasvattaa suomen kylmässä kesässä, Mistä olette taimia hankkineet?
MuuuMi, kiiviä voi kasvattaa itse siemenistä. Otat vain kiiviä syödessäsi siemenet talteen, kuivatat paperin päällä vaikka yön yli ja annat olla jääkaapissa muutaman päivän. Sitten vain siemenet multaan, itävät aika nopeasti. Minä ainakin onnistuin näillä ohjeilla. Taimet ovat tosin vielä kovin pieniä eli vielä ehdin epäonnistua... :/
Viisi pientä kiivinsiementä on tänään testiksi kylvetty multaan. Saapa nähdä, miten käy…
mieki otin muutamia kiivin siemeniä talteen.. jääkaapissa viettävät nyt pari päivää sitten purkiin... toivottavasti joku itää
<br/>
<br/>
Milloin kiivin taimet pitäisi siirtää omiin ruukkuihin kun ne ovat lähteneet kasvamaan?
Aika pian ne saa siirrellä, yleensä siinä sirkkalehdet plus pari lehteä -vaiheessa. Kiivihän on köynnös, ja vielä hyvin nopeakasvuinen ja suurilehtinenkin sellainen, joten kannattaa siirrellä aika varhaisessa vaiheessa. Heti, kun kasvi sellaisen kestää.
HannY, löydät viestisi nyt täältä. Laitoin sinulle myös privaattiviestin, katsopa postiasi
Kiivit ovat kasvaneet jo tähän vaiheeseen ja niitä on noin 12 kpl. kaikki tuli liian lähekkäin toisia. Noissa on vielä ensimmäiset lehdet. milloin siirrän nämä? kuitenkin nyt on vielä pimee vuoden aika.
[URL=http://www.aijaa.com/v.php?i=3403970.jpg][/URL]
Sorry ku en saanu pienempää kuvaa laitettuu jotenki...
Tämän ketjun alussa on kuvani jostain kiivivainaastani. Minua niin ylettömästi harmittaa, kun pää tyhjänä menin leikkaamaan tuolloin vuoden 2007 keväällä ulkona lehtien alla kyljellään talvehtineet kiivini lyhyemmiksi haaroittumisen toivossa. Ne vuotivat kuiviin.
On vaan aloitettava jälleen alusta ja ostettava kaupasta kiivi, josta saa siemeniä…
Jokin kiivin väreissä ja pehmoisuudessa vetoaa minuun niin kovasti, vaikka sen vieminen talven yli on minulla hankalaa.
Sand, minkä ikäisenä siirsit kiivisi ulos ja minkälaiseen maahan? Paikallislehdestä luin että ainakin `naapuri`kylässä kiivi tuottaa satoa ulkona, miten sitten siinä onnistunut en tiedä... Eivätkö jotkin köynnöskasvit vaadi tyttö- ja poikakasvin samaan pihaan että tuottavat hedelmiä (villiviini?)?
Anu, pidin kiivejäni kesät kuistilla ja muovikasvihuoneella. Talvet aluksi sisällä huoneenlämmössä. Tuo talvetus onnistui ja kiiveissä oli elävät silmut, mutta pilasin kaikki keksimällä kevätleikkaukset niille, jolloin ne vuotivat kuiviin.
Kiivit olivat siis isohkoissa muoviruukuissa ja talvetus onnistui kyljellään suuressa vaahteranlehtikasassa. (Lisänä lunta talvella)
Nyt on sitten kiivit laitettu itämään... En malttanut odottaa kuin viikon ennenkuin laitoin jääkaapista puolet siemenistä ruukkuun. Vielä ei näy mitään elonmerkkejä (olleet mullassa viikon) mutt akai ne sieltä kohta ilmestyvät ellei sitten tuo puutarha multa ole niille liian vahvaa chilit ja verkkomelonit siitä ainakin jo itivät..
Eipä ne kiivit itäneet... Varmaan liian vähän multaa ruukussa (mullat valuneet kastelun yhteydessä ruukun pohjalla olevien salaojakivien sekaan). Nyt on uudet siemenet kuivumassa ja täytyy varmaan pitää niitä kauemmin jääkaapissa...
Tässä nopea käännös hoito-ohjeista englannin kieliseltä sivulta: http://www.crfg.org/pubs/ff/kiwifruit.html
''Kasvutapa: Alkuperäisillä metsäisillä kasvupaikoillaan tämä köynnös/liaani/köynnehtivä pensas on voimakas kasvuinen. Peittäen helposti alleen 4-6m leveän ja n. 8-9m korkean alan. Puutarhassa kasvaessaan tarvitsee tukevan köynnöstuen.
Lehdistö: Kookkaat nahkeat lehdet ovat suuret, tumman vihreät, soikeat tai pyöreät ja halkaijaltaan n. parikymmentä senttiä. Nuoret lehdet ja versot ovat punaisen karvan peitossa, kun täysi kasvuisena ne ovat pinnaltaan karvattomia. Lehden alapinta on untuvaisen karvainen ja vaalea ja lehtisuonet ovat selvästi erottuvat ja vaaleat.
Kukat: Kukat ovat suhteellisen kookkaat n. 1,5 - 3cm halkaisijaltaan ja niitä on yhdestä kolmeen kappaletta lehtihangassa. Väri on valkoinen tai kermanvaalea ja niistä on aistittavissa kevyt tuoksu. Kukinta aika alkaa toukokuulta ja jatkuu kesäkuun puoleen väliin… riippuen ilmastollisista olosuhteista. Kiivi on kaksikotinen kaksikotinen eli sen emi- ja hedekukat ovat eri yksilöissä. Viljelylajikkeissa on myös yksikotisia yksilöitä, mutta ko. yksilöiden hedelmien laatu ei ole yhtä korkea!!
Hedelmä: Ovaalin hedelmä on 5-7cm pitkä ja sitä peittää ruskea kuori, joka on tiheän karvainen. Hedelmäliha on kiinteää kunnes täysin kypsänä pehmenee. Väriltään se voi vaihdella vihreän, keltaisen, ruskehtavan ja valkean välillä. Hedelmässä on mehevä keskusta ja siitä lähtee sätteittäisiä vaaleita linjoja. Näidenväleissä sijaitsevat hyvin pienet tumman ruskeat/mustat siemenet. Maku on makea/karvas/hapan samaan tapaan kuin karviaisella, mutta aistittavissa on myös aavistus mansikkaista makua.
Kiivi pitää aavistuksen happamasta (pH 5 - 6.5), hyvin vettä läpäisevästä ja erittäin humuspitoisesta kasvualustasta! Lehdistä näkyy helposti typenpuute, mikäli kasvualusta on liian alkaalinen. Kiivi on erittäin arka suolalle kasvualustassaan.
Taimet tarvitsevat RUNSAASTI vettä koko kasvukauden, mutta ei saa kärsiä liiasta seisovasta kosteudesta kasvualustassa!! Kesäkuumalla on syytä huolehtia tarvittavan veden saannista kastelemalla, sillä taimi kärsii nopeasti veden puuttuessa!! Oireita ovat riippuvat, reunoilta rukettuvat lehdet. Kasvi saattaa pudottaa kaikkilehtensä ja aloittaa uudestaan kasvun mikäli kuivuus on pitkä kestoista. Kiivi taimet kuolevat ennemmin veden puutteeseen kuin muiden tekijöiden seurauksiin!
Kiivi tarvitsee erittäin runsaan typpipitoisen lannoituksen ja sitä onkin syytä lisätä kasvukauden ensimmäisen puoliskon aikana säännöllisesti. Loppu kasvukauden typpilannoitus kasvattaa hedelmä kokoa, mutta tätä ei kuitenkaan suositella koska hedelmän kestävyys kärsii!! Neutraaleihin kasvualustoihin on syytä lisätä rhodo/perunalannoitetta veteen liuoitettuna ja kastella sillä huolellisesti taimen kasvualusta toukokuussa kasvu alkaessa - lannoitusta on syytä täydentää vielä alkukesän aikana pariin kertaan!!!
Muissa kasvualustoissa käytä lannoitetta, jossa on hivenainelisä. Tämän voit jättää tekemättä mikäli olet varma, että niitä on kasvulaustassa riittävästi! Mullan peittäminen taimen ympärillä hyvin kompostoidulla lannalla/oljilla on suositeltavaa. On kuitenkin huolehdittava etteivät lanta/ oljet ole jatkuvassa kosketuksessa taimen runkoon, sillä tämä aiheuttaa runkoon vakavia vaurioita!
Leikkaus: Kiivin (sekä kaikkien muidenkin Actinidioiden!!!) leikkaaminen on suoritettava syksyllä, sillä kevätleikkaus johtaa nesteiden vuotamiseen ja tästä voi olla seurauksena taimen kuoleminen!!!
(huom: Actinidia suvun lajit sisältävät aineita, joilla on kotikissoihin samantapainen vaikutus kuin kissanmintulla!! Niinpä on syytä pitää silmällä taimia ja toimia mikäli huomaa, että kissa alkaa viihtymään taimen ympärillä ja alkaa raapimaan runkoja!!)
Hedelmistä saatavat siemenet kylvetään hienorakenteiseen hiekkapitoiseen kylvömultaan ja ne pidetään tasaisesti kosteana ei kuitenkaan jatkuvasti märkänä!!. Itäminen tapahtuu n 4-5 viikossa!! ‘’
En sitten millään saa niitä kiivejä itämään..!! Nyt on siemenet loppu eikä enää tahdo olla mikään paras kiiviaika kaupoissakaan.. En muuta syytä itämättömyydelle keksi kuin että a) pidin multaa liian märkänä ja b) lopetin kastelun liian aikaisin kun loppui usko kesken. Täytynee odotella ensi vuoteen asti että saa uusia siemeniä.