Kompostoinnin ongelmia

Meillä on biolanin kompostori. Varsinkin kesällä en oikein onnistu kompostoinnissa , vaan komposti alkaa haista mädänneelle. Olen kokeillut kaikenlaista kuivikesekoitusta valmista ja itsetehtyä. Vanha arkkupakastimesta tehty kompostori toimi hyvin mutta lhajosi niin hankimme valmiin. Valmiskuivikkeet ovat myös kalliita ja vaihtoehtoja varmasti on. Naapurisopu on koetuksella kun kokeiluni ei onnistu.


Alkuperäinen kirjoittaja: haavettako

Kompostin sisältöä pitää kohotella, jotta kaasujenvaihto alkaa taas toimia.Kun sisällössä on kosteutta riittävästi, se ihan kohahtaa kuumaksi ja hajut häviävät. Hajun aiheuttavat tiiviiksi painuneeseen materiaaliin pesiytyneet mädättäjäbakteerit, jotka eivät kestä kunnolla toimivassa kuumassa kompostissa.

Olen kyllä kovasti yrittänyt kohotella sisältöä. Nyt kokeilen lisätä oksanpätkiä joukkoon. Tavalliset kompostin kuivikesekoitukset eivät näy riittävän.

haavettako, tarkasta, että kompostorin ilmaluukut ovat auki. Ja tarkista, että kompostikuivikkeesi on kuivaa. Ja pääseehän ylimääräinen vesi valumaan jostakin pois, pääseehän? Jos laitat sinne keittiöjätettä, niin aika paljon joutuu kuiviketta laittamaan. Minä paan sinne mm. talouspaperit ja kananmunakennot sekaan, ne imevät melko paljon sitä liikakosteutta.

Minun huussikompostini alkoi haista jotakuinkin välittömästi kun ostin erehdyksessä väärän firman kuiviketta, joka olikin kosteaa turvetta ja kutterinpurua. Täytyykin muistaa muistuttaa erästä K:lla alkavaa firmaa aiheesta. *murr*

Biolanissa lähtee maatuminen käyntiin tosi lujaa ja jollei tosiaan kuiviketta ole tarpeeksi niin sieltä tulee hajua. Koska maatuminen on tehokasta, kuluu kuiviketta yllättävän paljon. Parhaimmillaan jopa 1:1 keittiöjätteen kanssa.

Kiivainta palamista voi hillitä pitämällä ilmastusritilän vähän pienemmällä, silloin maatuminen on hitaampaa, massa ei kuumene niin rajusti ja hajutkin pysyvät kurissa (mikäli väliainetta on riittävästi).

Minäkin heitän talouspaperit, vessapaperin hylsyt, munakennot tms kompostoriin. Silti joudun välillä käyttämään ihan pelkkää sahanpurua väliaineena. Olen myös oppinut että esim. herkuteltuamme katkaravuilla (kokonaisilla) on perkeet syytä peittää paitsi purulla, myös reilulla kerroksella turvetta.

Maatalousliikkeistä saa muuten autoon mahtuvissa paaleissa rutikuivaa kuiviketurvetta, 125 litran tiukkaan ahdettu paali (200 litraa löysänä) maksaa vain noin 10,-. Siihen kun sekottaa pienittyjä risuja, syksyiset kuivana haravoidut lehdet, kävyt jne niin saa huomattavasti halvempaa kompostin hajunsyöjää kuin ne hillittömän kalliit säkit joita erikseen myydään.

Ja taas kerran väännän Anttipan kanssa kättä pöyhimisestä... :-)
Eli minä en koskaan erikseen pöyhi Biolanin lämpökompostoria. Se on meillä ahkerassa käytössä ja täytössä ympäri vuoden, joten tyhjennettävääkin tulee usein.  Tyhjennän alaluukullisen 2-3 viikon välein ja komposti tulee sitten pöyhäistyä siinä samalla kun massaa liikutellaan alaspäin. Muutoin en sitä sekoittele, turhaa hommaa kun maatuminen tapahtuu ilmankin.
(Anttipalle tiedokosi että Biolanin alaluukullinen tarkoittaa n 60 litraa raakakompostia, eli n 1/4 kompostin koko tilavuudesta. Kun tyhjennyksen jälkeen massaa pyöräytetään alaspäin niin koko sisällä oleva massa liikkuu osissa ja ilmaa liikkuu väleissä. Biolanissa on myös massan keskellä kulkevat ilmastusputket joissa ilma liikkuu ja hajottajaeliöstö saa happea.)

Mutta pöyhiminen ja sen tarve riippuu biolanin kompostoristakin. Kaikki biolanin kompostorit eivät ole 250 litran lämpökompostoreita.

 Ritterina !Kiitos hyvästä paalivihjeestä, ja olenkin miettinyt noita käpyjä. Meillä on pihassa männynkäpyjä riesaksi asti. Toiseksi olen tehnyt just päin vastoin eli lisännyt ilmastointia  ja se tosiaan ei ole toiminut. Tuo tyhjennysvinkkikin on hyvä eli tihennän tahtia! Kiitti! 

Kompostin hoito on itse asiassa pitkä stoori. Aika myöten kompostin pohjalle muodostuu valmista "kamaa". Sitä ei kannata pöyhiä uuden materiaalin sekaan, vaan käsitellä uutta siinä päällä.
Käpyjen paneminen kompostiin ei kyllä ole suositeltavaa kuten ei naulastenkaan. Molemmat ovat hyvin hitaasti maatuvaa tavaraa, jonka jonka joutuu seulomaan pois, jos aikoo kompostia sekoittaa mullan joukkoon.
Biolanin kompostorin käytössä on paras konsti se, että kun koppa alkaa olla täysi, kuori nostetaan toiseen paikkaan (toisen verkkoalustan päälle, jos niin halutaan) ja annetaan kasan muhia rauhassa vuoden verran, minkä jälkeen se on todella valmista.
Olen ihan varma, että jos kompostoriin lisää ruohonleikkuumateriaalia ja muuta vihreätä ja pitää kasan pöyhimällä riittävän ilmavana, lämpötila nousee ilman mitään muita lisäyksiä 60 asteeseen. Itse laitan ruoanjätteiden päälle kehikkoon koottua heinää, kastelen ja kohottelen ainakin kerran viikossa. Liika vesi haihtuu kompostista melko pian sen jälkeen kun sisältö on alkanut kunnolla käydä.

Me ostimme kesäkuussa myös Biolanin lämpökompostorin ja se haisee, vaikka ei pitäisi olla liian kostea, kun tiiviisti nyrkkiin puristetusta massasta saa juuri ja juuri tipan nestettä.

Biolanin ohjeiden mukaan alempi säädettävä ilmaottoaukko on minimissä (kohdassa 20), olemme kohotelleet kompostin sisältöä, muttei ole ollut apua. Ei se myöskään lämpene, vaan jököttää 25-30 asteessa. Joku kärpäsen toukkakin näytti siellä olevan, vaikka kompostori itsessään on tiivis. Haju tosin on houkutellut kärpäsiä sen ympärille pörräämään. Onneksi naapurit eivät juurikaan oleile pihalla, niin on sopu säilynyt. Näin 2 hengen taloudessa kompostoitavaa ei ole hirveän paljon, emme ole vielä yltäneet ylempiin ilmaputkiin, jolloin ohjeiden mukaan kompostorin pitäisi alkaa toimia kunnolla. Lisäksi ilmanottoaukkoon on muodostunut keltaista sakkaa.

Nyt olenkin kaikkien ohjeiden kanssa sekaisin, lisäämmekö kuiviketta, koska sitä emme ole vielä kokeilleet, vai mitä pitäisi tehdä?


Pissi sinne tai osta vastaavaa tavaraa rakeina kaupasta.

Meillä Biolanin lämpökompostori alkoi toimia ihan kunnolla vasta, kun se sekä oli ylempään keskiputkeen asti täyttynyt JA aloin lisätä talousjätteen ja väliaineena käyttämäni lantahakkeen lisäksi ruohosilppua sinne päällimmäiseksi. Silloin se alkoi höyrytä. Voi mikä ilo!

Mainitsen vielä vinkkinä, että laitan keittiön bioroskiksen pohjalle noin 3-5 cm kerroksen sitä kuivaa turvetta käsin paalista irrotellen. Se imee jätteen kosteuden ja myös hajut. Lisäbonuksena ämpäriä ei tarvitse pestä joka kerta, se vain irtoaa puhtaaksi kopauttamalla.

Jatkan vielä Ansikkaalle neuvojani... Minusta sinun kannattaisi ottaa alhaalta haisevaa mössöä ja laittaa ylhäältä se uudelleen. Joka lastin väliin kuiviketta, mitä vaan löytyy (hake, turve, puutarhajäte tms). Kuiviketta ainakin saman verran kuin mössöä, oli mössö sitten uutta biojätettä tai alhaalta otettua.

Kyllä se vielä käyntiin lämpenee joku kaunis päivä!

Onko normaalia, että Biolan 220 Pikakompostorin avatessa kannesta valuu aivan virtanaan vettä? Piti siirtää koko laitosta, ettei vesiroiskeet lennä seinään asti, kun kannen avaa. Myös ilmanvaihtoritilästä valuu haiseva vesi! Riesaksi on siis ilmestynyt myös haju, joka ei ole vielä hellittänyt, vaikka sekoittelin kompostia pohjia myöten ja lisäsin kuiviketta. Eli onko komposti vaan liian märkä vai mikä mättää? Eikös siellä pohjassa ole kuitenkin suotovettä varten reikä, että valuisi ulos.

Ensimmäinen kysymys kuuluu, onko kompostorissa tarpeeksi materiaalia. Kompostori ei lähde käyntiin liian vähällä massalla. Käyttöohjeessa on varmasti jotakin täyttöasteesta. Mitähän mahdat tarkoittaa hajulla? Jos haju on mädänneen hajua, materiaali mätänee eikä kompostori toimi.

Kansi kastuu kyllä silloin, kun kompostori alkaa toimia ja lämpötila nousee 60 asteeseen. Lämpötilan nousu aiheuttaa materiaalissa olevan veden höyrystymisen ja höyry tiivistyy sitten viileämpään kanteen. Jos kompostori ei toimi ja sisällöstä valuu vettä, materiaali on aivan liian märkää. Kompostoriin on pantava kuiviketta.

Noista Biolanin kompostoreista en mitään tiedä mutta kompostoinnut olen parikymmentä vuotta sellaisella nurkkapajassa väsätyllä kapineella, joka pysyy talvet sulana.

Minusta kompostoria voisi ajatella uunin pesänä, kun puut on palanneet hiillokselle niin vaikka kuinka sitä pöyhit niin ei se enää pala, loppu mikä loppu. Lisää puita niin jopas taas roihahtaa ja jos liian tiukkaan puut pesään pakkaat niin ei pala, kunnolla ainakaan tarvitsee ilmaa/happea palamiseen.

Niin se on kompostorinkin kanssa sitä pitää ruokkia kun tulipesää siis palavaa orgaanista jätettä sopivan löysästi niin takuulla palaa eikä haise.

En tiedä mitä kompostorin markkinoijat lupaavat mutta olen tainnut nähdä jossain, että multaa kahdessa viikossa tai jotain muuta vastaavaa jos märkää keittiöjätettä mättää perä perään niin siitä tulee liiskainen haiseva tunkio, joka ei pala, kyllä se prosessi oman aikansa vie.

Siis palavaa jätettä ja kuiviketta jos on tarvis ja talikolla ilmaa väliin jos on päässyt liian tiiviiksi lässähtämään niin hyvä tulee


Kiitos kommenteista. Kompostorissa on tavaraa vasta alaputkeen asti. Kompostori kyllä lämpesi jo vällillä, mutta sitten alkoivat nämä haju- ja vesiongelmat. Lämpötila oli yhdessä välissä jo vähän yli 40 astetta mittarin mukaan. Nyt, kun olen möyhinyt ja pöyhinyt ja lisännyt kuiviketta niin lämpö on laskenut. Kompostori saa muonaa lähes päivittäin ja onhan se aika kosteaa tavaraa, kun lapsilta jää ruuanloppuja ym. Joskus on muutaman päivän taukoja, ettei viedä mitään, mutta ei kai kolmen neljän päivän tauon pitäisi lopettaa kompostoitumista.

Käyttöohjeessa kyllä sanottiin, että kompostoituminen alkaa kunnolla vasta, kun kompostori on puolillaan. Mutta enpä usko, että sen pitäisi alun täyttövaiheessa ruveta lemuamaankaan. Syynä lienee vaan liian vähäinen kuivikkeen käyttö jossain vaiheessa. Onhan tuo kaupan kuivike aika tyyristä. Onneksi täältä on saanut hyviä vinkkejä omien sekoitusten tekoon. Kai tässä on vaan ahkerasti lisättävä kuiviketta ja toivottava parasta. Eipä kai se kompostointi hätäisen hommaa olekaan...

Viime syksystä saakka olen yrittänyt opetella Biolanin lämpökompostorin käyttöä, mutta vieläkään homma ei oikein suju. Jossain välissä mittari pääsi jo 50 asteen tienoille hetkeksi, mutta on nyt taas ollut pitkään alle 30 asteen.

Suurin ongelma on kai siinä, etten millään meinaa oppia laittamaan tarpeeksi kuiviketta. Kompostori on sitten täynnä tiivistä haisevaa mössöä. Tänään tyhjensin koko kapistuksen ja latasin uudelleen laittaen reilusti kuivaa liiterinpohjaa väleihin. Kaksi isoa ämpärillistä tiivistä mössöä ei kompostoriin enää mahtunut tuon operaation jälkeen.

Keväällä vein useamman ämpärillisen sitä märkää haisevaa mössöä lehtikasaan ja heitin multaa päälle... Krassit koristavat sitä kasaa tämän kesän.

Ehkä minäkin joskus opin...

Anttipa sen sanoi - kompostointi on aika pitkä tarina. Suhteeni Biolanin lämpökompostoriin oli jo aika viileä kun monen kuukauden seurailun ja opettelun ja tutkiskelun jälkeenkään ei lämpötila hökötyksessä noussut. Ja se haju... Luin ohjekirjan kannesta kanteen moneen kertaan. Kokeilin erilaisia kerrostumia ja kosteusasteita. Siinä ajan kuluessa kompostori täyttyi yli puolenvälin ja voilá - eräänä kauniina päivänä lämpötila alkoi nousta.

Opittua:

- pitkämielisyyttä tarvitaan - tämä ei ole hätäisen hommaa (argh)

- hajun ensiapu: peitä reilulla kerroksella kuiviketta

- multaa ei synny parissa viikossa eikä välttämättä kuukaudessakaan. Oikeaa Multaa en ole vielä saanut laitteesta. Tuotos on tummanruskeaa ja karkeaa mössöä. Onko joku muu kaivanut sieltä oikeaa multaa ?

- kokeile siirtää alhaalta tuotosta ylimmäiseksi, saattaa auttaa herättelyssä..

- Jos näät kärpäsen toukkia niin syötä laitetta (herätettä ja jätteitä ja kuiviketta oikeassa suhteessa) ja anna lämpötilan nousta relusti. Ne kuolevat jossain 60 asteen tietämissä.

- anna laitteelle happea! Joku vertasi kompostia uuniin ja tosi on. Ilman happea se ei toimi.

- kun jäte on palanut, se on palanut ja jäähtyy. Vain uusi jäte saa kompostorin heräämään.

- kompoistoiminen on tosi mielenkiintoista ja hyödyllistä puuhaa! Yleisroskiksessa ei ole haisevia ruuantähteitä, se tyhjennetään vain kerran kahdessa viikossa ja se riittää loistavasti.

- Puolivalmis kompostimössö sekoitettuna puutarhakompostiin tehostaa toimintaa siellä kummasti.

Pussimultaa ei ole tullut mutta sitä karkeaa ruskeaa kylläkin. Laitan sen ensin puutarhajätteen kanssa muhimaan toiseen "umpikompostiin" (=ei rikkaruohoja sivuille ja lämpenee lautakehikkoa paremmin). Sieltä sitten olen laittanut kukkapenkkiin, mutta vasta kukkien viereen, kun en ole tiennyt, onko se ns. loppuun palanut. Huomasin juuri, että rikkaruoho kasvaa tuon kompostikerroksen läpi. Voinko siitä päätellä, että komposti on kypsää suoraan kukillekin juurille laitettavaksi?

Erittäin onnistunut tuo vertaus kompostorin ja uunin välillä!

Ansikas, avaa ilmastusaukko 100% eli täysille. Kompostori ei kesällä saa riittävästi happea jos se on pienimmällä eli 20%.

Halava, lisää kuiviketta.

Ja kaikki joilla kompostori on vajaa, ehkä puolillaan, käykää nyhtämässä voikukat ja muut rikkaruohot ojanpientareelta ja laittakaa kerroksittain kuivikkeen kanssa kunnes kompostori on täynnä, johan alkaa homma toimia. Mitä täydempi kompostori, sen paremmin se toimii.

Kuivike kannattaa tosiaan lisätä joka täytöllä ja aina päällimmäiseksi.

Multaa ei kompostorista tule ulos vaan raakakompostia. 8 viikossa ehtii ruokajäte maatua sellaiseen muotoon ettei se enää kiinnosta tuhoeläimiä. Raakakomposti joko jatkokompostoidaan esim puutarhajätteen kanssa avokompostissa tai käytetään katteena kasveille maan pinnassa. Jatkokompostointi on mielestäni parempi tapa, raakakomposti on tosi typekästä ja kun sen maatuminen on kesken niin se saattaa polttaa hyötykasvit piloille.