Omenoiden kuivaamisesta kysyisin kokeneemmilta sellaista että kuivaatteko ohuina viipaleina, vähän kuin piirakka-viipalekoossa, vai kenties vähän paksumpana versiona? Kuinka kuiviksi ne kannattaa kuivata, rapsakaksi vai nahkeaksi, jos haluaa että ne säilyvät ainakin muutamia kuukausia hyvinä?
Kuivasin tänään ensimmäistä kertaa kuivurissa omenia ja siivutin ne ohuiksi viipaleiksi. Kuivatin aivan kuiviksi ja maistelutesti kertoi että maistuvat mukavan vahvasti makealle omenalle. Muistelen kuitenkin että joskus kaupasta ostamani kuivatut omenat ovat olleet paksumpia sekä hiukkasen nahkean oloisia viipaleita, joten kenties kuivatan liian kuiviksi?
Kokemus tietty opettaa, mutta en haluaisi kuivata isoja satseja ja sitten huomata ajan kanssa tehneeni aloittelijan ikäviä virheitä.
Meikäläinen laiskana vedän aina omenat monitoimikoneen ohuimman terän läpi. Tosin sitten ei tule renkaita, vaan puolikuita =D.
Nahkeiksi jäävät, kyllä, mutta säilyvät oikein hyvin ihan vaan tavallisessa pakastepussissa (jossa solmu) keittiön kaapissa monta kuukautta.
Olen joskus aktiiviaikana jopa keitellyt kiisseliä ja riisi-omenapuuroa niistä. Pitää vaan jaksaa joko liotella tai kiehutella vähän kauemmin pelkässä vedessä, ettei sitten ole nahkamaisia valmiissa ruuassa.
Eli ohut kuivuu nopeaan = vähemmän aikaa kuivurissa, toisaalta paksussa pureskeltavaa enemmän. Molempi parempi. Niitä ei voi kuivata kotona liian kuiviksi, älä huoli. Jo pelkkä ilmankosteus saa ne nahkamaisiksi hetken päästä, mikä tosin ei vaikuta makuun ja säilyvyyteen yhtään.
Voi kiitos tiedoista tagetes. Siinä tuli kaikki tieto mitä kaipasin ja tarvitsin !
Miten minä kuivaisin ison satsin omenoita ilman ihanaista kuivuria? Uunissa? Olisi talvella kiva joskus jyrskytellä renkaita makeanhimoon.
Kiertoilmauunissa onnistuu monta pellillistä yht aikaa. Tavallisessa uunissa luukku raollaan kans kuivuu, mutten tiedä voiko olla muuta kun yks pelti kerrallaan.
Ompot (kuulemma) kuivuu ihan naruun ripustettuna lämpimässä paikassa tai vaikka grillitikkuihin pujoteltuna ja jonkun telineen päällä.
Mulle on vähän epäselvää se, miten kuivaksi nuo pitäisi saada että säilyvät. Kun netistä löysin kyllä kosteusprosentin minkä alle pitäisi jäädä, mutta enhän mä voi noista mitään kosteusprosenttia mitata…
Ne kuivatut omenat säilyvät, kun tuntuvat vielä joustavilta ja sitkeiltä, ei tarvitse olla rapisevan kuivia.
lapset pitävät enemmän rapeista viipaleista. Sellaisetkin, jotka eivät muuten syö. On ihan oikeita chipsejä. nahkeat viipaleet talvella hetkeksi uuniin ja on herkullista rapeaa naposteltavaa.
No sillä konstilla ne voisivat mullekin kelvata. En minäkään välitä niistä nahkeista, varsinkin, kun ne on tehty aika happamista omenoista. Isäntä meillä niitä syö sellaisenaan, mutta mä käytän niitä sitten mieluummin silputtuna ruuanlaitossa tai leivonnassa.
Eilen kokeilin tuota oikein ohueksi leikatun omenan kuivaamista. Voi hitksi kun niistä tuli kivan rapeita. Happamat omenat on enemiin miun makuun noissa kuivatuissa.
Laitatteko nahkeat omput kuinka pitkäksi ja miten lämpöseen uuniin, että niistä tulee rapsakoita?
Alle 70 astetta. Kieroilmauunissa nopeasti, Tavallisesti vähän kauemmin. Alle tunti menee. Luukku raollaan.Kokeile aika riippuu viipaleiden paksuudestakin.
Miten onnistuu parhaiten kuivata suppilovahverot, kun en omista
kuivuria?
Saunaa aattelin kokeilla hyödyntää, kun on puulämmitteinen niin voi
porruuttaa pitempäänkin.
Mikä olis sopiva lämpötila ja noin aika.
Tässä ollaan ensimmäistä kertaa näissä kuivatuspuuhissa ja määrä niin iso etten sähköuunin käyttöä edes haaveile.
kaiku, koska linkin teko ei nyt onnistu kun varsinaisessa viestin lisäämisessä on ongelmia, tässä on sinulle tiedoksi marttojen sivu jossa on asiaa sienten kuivaamisesta : http://www.martat.fi/neuvot_arkeen/sailonta/kuivaaminen/sienten_kuivaus/
jossa kerrotaan mm: “… sopivaan kuivatuslämpötilaan eli 35 - 40 asteeseen. Jos lämpöä on yli 50 astetta, vesi irtoaa sienistä nopeasti, ne kypsyvät eivätkä enää pysty imemään itseensä vettä” ja “…Hyvin ohutmaltoiset sienet, kuten mustatorvisienet ja halkaistut suppilovahverot kuivuvat huoneenlämmössäkin. Myös hyvin tuulettuvan saunan lauteille voi imevän paperin päälle levittää sieniä kuivumaan, kun jälkilämpöä on vielä jäljellä. Kiuasta ei kuitenkaan pidä kytkeä päälle, sillä silloin lämpötila nousee liikaa”.
Kiitos Nuu, näillä tiedoilla kyllä onnistun.
Tänä syksynä kuivuriin on päätynyt puolukkaa, mustikkaa ja omenoita
Ja tähän ne sitten hupenevat talven aikana; uunissa paahdettua kotimysliä
Ei ainakaan ole liian makeaa ja kotimaisia marjoja.
Mitä kaikkea siulla siinä on.
Tämä satsi oli taas sellainen kuiva-ainekaappien “keräilyerät” eli kaurahiutaleita, spelttihiutaleita, vehnälesettä, seesaminsiemeniä, hampunsiemeniä (hurautin tehosekottimessa jauheeksi), auringonkukansiemeniä, pellavarouhetta, maa-, cashew-, saksan-,pekan-, ja parapähkinöitä (lidlissä oli juuri hyvät pähkinätarjoukset ;), kuivattua omenaa, mustikkaa ja puolukkaa, taatelia, rypsiöljyä ja hunajaa.
Tuota kun syö kupillisen maustamattoman jugurtin ja rahkan kanssa niin ei kyllä tule ihan heti nälkä
Justiinsa tänään ajattelin, että pitääkin taas tehdä omaa mysliä ja laittaa omenoita joukkoon.
Sauna on tällä hetkellä tehokäytössä. Pyykkinaruilla katon rajassa roikkuu pyykkipojlla kiinnitettynä palmukaalin lehtiä, ylälaude on täynnä suppilovahveroita ja alalauteella kuivuvat stevia ja kamomillasaunio.
Mukulasellerin lehtiä kuivatin kuivurissa ajatuksella että teen sellerisuolaa, mutta ei niissä kummoista makua ollut kuivana enää. Ehkä se maku palaa kun ne kastuvat ?
Mukulasellerin kuivatusrumba on edessä vielä, kasvimaalla on niitä kasvamassa aikamoinen määrä ja meinaan sen sadon pääasiassa kuivata.