Alkuviikosta tänä keväänä ostetussa ruusumantelissa oli pari oksaa kuivunut, ts. oksan kaikki lehdet ruskettuneet. Tänään huomasin niitä olevan jo melkoisen monta, ja sama ongelma näyttää vaivaan naapurin puolella kirsikkapuuta.
Tarkempi tutkiskelu näyttää siltä, että oksan juuressa on joko mahlaa tai limaa tai jotain muuta ruskeaa eli aivan kuin joku söisi oksaa sen juuresta, jonka jälkeen oksa kuivuu. Mutta mitään silmin nähtävää elukkaa ei näytä olevan.
Osaako kukaan kertoa, mistä voisi olla kyse ja miten hoidan ongelman?
Muutin tuota otsikkoa vähän laajemmaksi. Alunperin se oli “ruusumantelin lehdet kuivuvat”, mutta kun näyttää olevan kyseessä jokin joka on myös siinä naapurin puolella kirsikkapuussa, niin nyt otsakkeen alle mahtuu sopuisasti kaikki puutarhan puut, pensaat jne. joissa esiintyy epätavallista lehtien / oksien kuivumista
Sopii muutos minulle oikein hyvin ... sitten kun vielä olisi joku ihana asiantuntija joka osaisi vastata, mitä sille puulle on tapahtumassa . Mietin tässä parhaillaan, että a) käynkö myrkyttämässä puun b) pitäisikö oksat leikata pois vai antaa olla c) jos leikkaan oksat, niin miten ne pitää hävittää ettei ole vaaraa ötökän etenemisestä muihin hedelmäpuihin (jos se nyt sitten on jokin ötökkä)
Voi rytty, minulle on nimittäin sellainen ongelma kovin tuttu ja taasen akuutti kuin kirsikan versotauti (Monilia laxa). Jo toisena kesänä peräkkäin... Kaikki kirsikat eivät ole alttiita sille, mutta varjomorelli näyttää olevan herkkä saamaan sen ja muut prunus-sukuiset voivat saada taudin. Käsittääkseni lääkettä/torjuntaa ei ole.
Kuivuneet oksat poistetaan ja kannattaa tarkistaa, että olosuhteet muutoin ovat niin hyvät kuin voivat olla. Poltan poistamani oksat.
Ehdinkin jo lukea jotain netistäkin ja törmäsin tuohon samaan nimeen ja toivoin hartaasti ettei siitä olisi kyse. Mutta pahalta näyttää. Ja käsittääkseni tauti etenee juuri niin, että ensin sieltä oksan juuresta tulee mahlaa ja sitten rupeaa oksa kuolemaan? Harmittaa vaan kun oksista jo yksi kolmasosaa on lakastunut ja puu tulee näyttämään aika surkealta oksien poistamisen jälkeen. Kasvaakohan tuollaiseen runkoruusumanteliin uusia oksia kuinka nopeasti?
Täytynee varmaan lähteä haikein mielin poistamaan oksia ja valistamaan naapuriakin koska ei varmaan kauheasti auta jos poistan omani ja hävitän (polttaminen ei ole mahdollista eli en tiedä oikein mitä tehdä) jos naapurissa tauti jyllää edelleen.
Tälle taudille on ominaista se, että se iskee kevätkesällä, tyypillisesti toukokuun lopulla, jos/kun
tulee viileämpi, sateinen jakso. Myöhemmin kesällä se ei enää vaivaa, siinä suhteessa voit olla
huoleti. Sanotaan liiallisen typpilannoituksen lisäävän versotaudin vaaraa, samaten tiiviin istuttamisen jne.
minulla meni aika suuri vadelma penkki suurinpiirtein samalla tavalla.juuri jub kukat aukeavat ja pölyttyvät alkaa ruskettuminen.voi kun joku tietäis avun!
Kävin jo poistamassa kuolleita lehtiä kantavat oksat ja poltan ne illalla takassa. Naapuri lupasi tehdä saman. Hyvä Merlin kuulla, että loppukesällä ei pitäisi vaivata, ehkä en menetäkään kaikka oksia. Lannoitetta saatan olla pistänyt runsaasti … eli ei enempää tänä kesänä. Vasta syyslannoitteet ilman typpeä.
Ilmeisesti sama vika oli täälläkin. Kahdesta ruusumantelista kuivi oksia alkukesästä ja muistaakseni yhdestä imeläkirsikastakin. Poistin ne, ja loppukesästä näytti taas ihan lupaavalta, paitsi tietty rungollinen ruusumanteli ei enää ole ihan symmetrinen... täytyy katsoa mikskä menee ensi keväänä.
Pihallani oleva ikivanha komea tammi on alkanut voida huonosti :(
Vielä viime kesänä (jolloin talo valmistui) tammi voi hyvin, syyskesällä pihalle laitettiin 20-30 cm multaa nurmikkoa varten. Multa vaikuttaa olevan aika savista (!), ja sitä on laitettu myös tammen juurelle. Tänä kesänä tammi teki kyllä lehdet, mutta pudottaa kaiken aikaa kuivia ruskeita lehtiä ja paljon, aivan kuten syksyllä. Tarkemmin katsoessani huomasin, että puun kaikki lehdet ovat täynnä ruskeita täpliä ja kuivia lehtiä on joka puolella.
Voiko tuo savinen multa, jota on tammen juurella, saada aikaan sen että ihana puu kuolee kokonaan? Pitäisikö jo kovettunut multa jotenkin kaivaa pois sen ympäriltä (vähän hankalaa, kun tammi on keskellä pihaa, ja sen ympärille jää ikävä monttu, jos kaivan mullat pois)? Miten ihmeessä voisin pelastaa sen?
Kiitos jo etukäteen kaikista neuvoista!
Puut ovat kyllä aika arkoja juuriston päälle lisätylle mullalle - tammesta erityisesti en kyllä tiedä, onko sillä noita pintajuuria, jotka kärsisivät peittämisestä.
Korjata voi yrittää vaikkapa poistamalla mullan ja laittamalla tilalle seulanpääkiviä, jotka ovat ilmavampia kuin tiivis multakerros.
Onko sen puun ympärillä ollut paljon toimintaa rakennusaikana, ovatko juuret voineet vahingoittua kaivuutöiden yhteydessä? (Oletan, että on ollut rakennuspuuhia jos talo on juuri valmistunut
Puun ympärillä oli kyllä jonkin verran "möyrimistä" vaikka yritin sitä kaikin voimin suojella, mutta pääosin myllääminen tapahtui jo toissakesänä, rakentamisen alkuvaiheessa. Tammi voi ihan hyvin vielä viime kesänä, ja vasta viime syksynä laitoin mullat pihalle ja siis tammenkin ympärille. Siitä syystä luulisin, että tammi ei olisi niinkään kärsinyt mylläämisestä vaan ehkä sitten mullasta. Tai sitten siinä on jokin tauti
Yhtenä vaihtoehtona olen kyllä miettinyt, voiko tammi kärsiä vain liiallisesta kuivuudesta… toisaalta, onhan se selviytynyt aiemminkin (varmaan ainakin 50 vuotta) kuolematta kuivuuteen.
Juurien mahdollisen vahingoittumisen jälkeen voi mennä useampi vuosi, ennen kuin puu kuolee tai vauriot alkavat näkyä. Kasvitauteja voi esim. googlesta koittaa selvitellä.
Okei, tuota en osannut ajatella
Yritin jo katsoa googlesta mahdollisia tauteja, mutta en oikein päässyt puusta pitkään…
Ehkä kaivan nyt varmuuden vuoksi mullat pois tammen juurelta, kastelen kunnolla ja toivon, ettei juuristo olisi kuitenkaan vahingoittunut. Kiitokset kommenteista ja neuvoista!
Toivotaan, että selviytyy puu
Kannattaa poistaa uusi multa ainakin puun tyveltä. Voi olla, että rungon alaosa, siis puun tyvi, saa sieni- tai muun taudin, kun se peittyy eikä enää “hengitä”. Meillä kävi niin omenapuulle, ja kuolemahan sille tuli.
Tammi kyllä selviää kovistakin koettelemuksista, mutta mullan lisäyksestä tyvelle ei puut yleensä tykkää. Tässä lähitienoolla on joskus
kauan sitten talo palanut, ja vieressä oleva tammi puolittain palanut, mutta nykyään tammessa ei näy merkkejä suuressta vauriosta.
Nyt törmäsin kaverin pihalla samantapaiseen, mistä Dimmie kyseli. N. 20 vuotias tammi taitaa tehdä kuolemaa, aloitti lehtien ruskettamisen jo ennen helteitä, alaoksista alkaen ja pikkuhiljaa menee nyt ylöspäin, puu alkaa olla melkolailla lehdetön jo. Sen ympärillä ei ole tapahtunut mitään. Mikähän sillä on?
Pihalla on joskus vuosia sitten myös äkisti vaan yksi nuori tammi kuollut samantapaisesti, onkohan siellä joku pöpö tai sieni tms.
Mahtaako olla olemassa joku tammen juuristoa tuhoava sieni/ötökkä?