Oletteko lisänneet varjoliljaa?
Haluasin kovasti saada niitä lisää. Varjoliljat ovat levinneet pikkuhiljaa kun kukaan ei ole häirinnyt ( siis luutavasti siemenistä). Haluaisin kuitenkin lisätä niitä sipulista. Neuvot ja kokemukset olisivat kullankalliit. Olen huomannut ettei varjoliljaa saakaan ostettua ihan tuosta noin vaan. Joten tästä lähtien kerään siemenet talteen ja yritän lisätä tällä tavoin (siemenlisäyksestäkin kaipaisin hyviä neuvoja).... Onko aikainen kevät sopiva varjoliljan lisäämisen sipulista? Ehkä testaan ensin yhdellä liljalla etten onnistu tappamaan näitä muutamaa tainta, jotka ovat selvinneet "sadan vuoden yksinäisyydestä" eli 10 vuodesta kun kukaan ei hoitanut tonttia. Ovat niin vanhaa perua, että niiden katoaminen tuottaisi unettomia öitä...
Villikko
ps. näin että niittysiemenellä oli varjoliljan siemeniä myynnissä. Onko jollain siemenkasvatuksesta kokemuksia. Tiedän että se on aikaavievää ja tulokset tulevat vuosien saatossa. Kiinnostaisi tietää.
Liljapenkistä (ja yksi niistä olisi varjoliljaa) kun unelmoin...
Minulla varjoliljat lisääntyy itsestään siementämällä, vain valkoisen siemenet kerään talteen. Varjoliljoja putkahtelee hieman oudoista paikoista kun näin vapaasti antaa siementää. Siemenlisäys on hidasta puuhaa,nopeampi tapa on kaivaa sipuli ylös ja erotella "kynnet" ja istuttaa ne takaisin.
Erottelin viime syksynä yhden varjoliljan sipulin kynnet. Voiko kukkia jo tulevana kesänä?
Minä erottelin niitä -05 ja eivät kukkineet viime kesänä. Epäilen etteivät kuki tänä kesänäkään.
Olen pari vuotta sitten kylvänyt ulos purkkeihin ja penkkiin ensimmäiset varjoliljan siemenet eikä taimen tainta ole tullut näkyviin. Kestääkö siementen itäminen pitkään?
Heips!
Juttelin eilen varjoliljasta (Lilium martagon) niittysiemeniä myyvän myyjän kanssa varjoliljan kasvattamisesta. Kysyin miten tulisi toimia jos ostan kyseisen kasvin siemeniä. Hän sanoi,että siemenet pitää kylvää maahan ja sinne ei sitten saa muutamaan (ei kertonut moneenko ) vuoteen saisi mennä kuokkimaan vaan jättää paikka rauhaan. Hän ehdotti minulle, että kaivaisin ensiksi sipulit ja jakaisin ja laittaisiin uudelleen kasvuun ja samalla lisäisin siemenistä. Sanoi, että jos lisää siemenistä se kestää kauan ja vaatii kärsivällisyyttä ... tulokset eivät siis tule hetkessä. Omat liljani ovat kyllä mielestäni tehneet omia aikojaan "poikasia", joten ei syytä luovuttaa. Pidetään peukkuja ja ilmoittakaa jos on syytä juhlaan eli jotain uutta nousee.
Kuulin, ettei näitä kaunokaisia enää saa usein/ tai lainkaan Suomesta taimina, ovat sen verran kalliita ja hankalia kasvattaa... hinnat olisivat korkeita ostajille. Joten
kasvia kannattaa "kunnioittaa", vanhaa puutarhakaunotarta!
Villikko
jatkoa edelliseen.. rivi jäi lähittämättä vahingossa:
Ehkäpä siementen itävyydestä voisi siis kysellä niittysiemeniä ja suomalaisia perennan siemeniä myyviltä tahoilta. Heillä on varmaan kokemusta niiden itävyysajasta. (esim. hyötysiemenyhdistys tai niittysiemen Oy tms.) Minulla on Maatiaisen luettelo ja siinä sanotaan, että varjolija kukkii siemenestä kasvatettuna ensi kertaa 4 - 5 vuotiaina.
Villikko
Ei siinä oikein palkoille pääse noiden varjoliljojen kasvattamisessa, vaikka nykyään niistä pyydetään kukkimisikäisestä sipulista toista kymppiäkin. Hidasta on tuo siemenestä kasvattaminen, mutta miksi kaikki pitäisikään heti tapahtua ja siemeniä saa aika paljon parilla eurolla. Kun niille varaa hyvän paikan, niin kymmenen vuoden päästä on komea valjoliljapenkki ja saa alkaa liljakukkojen metsästyksen. ;)
Minäkin vein aikanaan jonkin verran ihan kukkimisikäisiä varjoliljoja Maatiaisen taimipäiville. Muistaakseni niille laitettiin hinnaksi punaiselle 5€ ja valkoiselle 7€. Siellä kävi kuitenkin paljon sellaisiakin ihmisiä, jotka kyselivät, että millainen kukka se varjolilja oikein on ja kauhistelivat hintaa. En kuitenkaan alkanut tinkimään niistä, vaan toin osan takaisin omiin kukkapenkkeihin, enkä sen jälkeen ole niitä taimipäiville vienytkään - paitsi pieniä parivuotisia. Nyt ne takaisin tuodut kukkivat tosi hienosti toisessa kukkapenkissä.
Siemeniä toimitan edelleenkin Maatiaisen välitettäväksi, tosin tuo kuivuus teki kiusaa viime kesänä - siemenet kehittyivä huonosti ja yli puolet täytyi suoraan hylätä liian pieninä.
Jäiköhän monta henkiin niistä valkoisen varjoliljan sipuleista, mitä tässä takavuosina lähettelin vaihtareina? Omani ainakin pukkaa jo kovasti uutta versoa, vaikka vaihdoin sen paikkaa taas tänäkin keväänä.
Paulastiina, meillä ainakin sinulta saadut varjoliljat näyttävät voivan hyvin.
Minun täytyy tunnustaa, etten tiedä. :( Toisen annoin silloin Malvalle ja toista yritin ruukussa kasvatella, mutta siinä siihen ei henkeä tullut ja sitten se laitettiin kukkapenkkiin, mutta ei tullut paikkaa merkattua. Kyllä se vielä maahankin istutettaessakin oli aivan kova ja terveen näköinen, mutta ostain kumman syystä vaan ei ainakaan ruukussa herännyt kasvuun.
Kyllä Paulastiina, hengissä ovat täälläkin. Silloin vielä siistin niistä uloimpia suomuja pois ja laitoin suomut kukkapurkkiin. Syksyllä huomasin, että joka ainoa suomu oli lähtenyt matkaan. Parin vuoden päästä minulla on monen monta kukkivaa valkoista varjoliljaa. Kiitos vielä kerran.
Mukavaa, että edes osa jäi henkiin
Onpa teillä pitkällä jo kevät. Täällä ei näy varjoliljoista vielä yhtään mitään.
Haluaisin varmistaa, onhan tämä varjolilja? Näitä kasvaa siellä täällä vanhan torppani pihalla ruohon seassa. Näin keväisin pelkään pienten taimien tallautuvan jalkoihin. Onko tältä keväältä myöhäistä siirtää niitä turvallisempaan paikkaan? Neuvojanne odottelen.
Olet varjoliljojen onnellinen omistaja, pidähän huolta niistä. Parempi aika siirrellä niitä olisi varmaan syksy, kun siemenet ovat tuuleentuneet . Jos vaarana on kuitenkin, että liljat jäävät jalkoihin niin kyllä siirto kannattaa tehdä näin keväällä.
cafe, varjoliljan sipuli on sitten aika syvässä!
Kiitos vastauksistanne. Jospa yritän kaivaa pari pahimmassa paikassa olevaa tainta ylös nyt, ja jätän loput syksyyn, etten sitten ainakaan kaikkia tapa.
Cafe; kokemuksesta voin sanoa, että varjolilja voi suuttua tähän aikaan siirtämisestä.
Menin toissakeväänä niitä siirtelemään, kun oli myllättävä just siitä kohtaa ja myöhemmin kukkavarsi kasvoi ja nuput tuli, mutta varsi mätäni hyvin nopeasti ja taittui keskeltä poikki.
Suosittelisin siirtämään kukinnan jälkeen.