Mänty / Yleistä, Pinus

Erilaisten mäntyjen erottaminen on itselleni hankalaa. Ns. viisineulasmäntyjen ainakin

Pihamme mäntyä on arveltu makedonianmännyksi. Se on löytömänty ja sen runko on harmaahko, himmeäkiiltoinen ja "kaarnaton" ainakin vielä. Se on iältään ehkä noin 15-vuotias, tuuheaneulasinen. Oksat alhaalta saakka.

Oisko kellään tunnistamiseen tarkempia apuja eri männyille?

Makedonianmännyn käpyjä.

Arboretum Yltöinen, poikkesimme siellä retkellämme ja komeat 300 vuotta vanhat kilpikaarnaiset männyt oli mahtavan näköisiä.

Kaarnat lähempää.

Kuinka paljon maan täyttöä männyt kestävät?

Meillä on pihassa suuri mänty, jonka rungosta n. metrin päähän on edellinen omistaja rakentanut terassin = soraa täyttömaana + laatat päällä. Täytettä on täytynyt tulla ainakin metri lisää. Itse talo on vajaan kolmen metrin päässä, ollut tässä 40 v ja männyn täytyy olla ainakin 60v (arvaus, puu on iso, ei mikään taimi).

Terassia emme aio purkaa mutta sensijaan olen kipannut multaa ja rakennellut kukkapenkkejä männyn ympärille. Mänty on rinteessä, niin että tämä on onnistunut.

Pitkällisen johdannon jälkeen pääsen kysymyksen tarkentavaan osuuteen. Eli: kärsiikö mänty juurten joutumisesta syvemmälle maahan vai rungon tyviosan kanssa kosketuksiin tulevasta maasta vai molemmista? Tuosta juurialueelle tulevasta täytöstä puu tuntuu selvinneen kunnialla.

Alkaako männyn kaarna mädäntyä puun tyveltä kun maata on täytetty? Näin oli käynyt ainakin yhdelle lepälle, jonka ympäristöä edellinen asukas oli myös täyttänyt. Miten mahtaa mänty selvitä? Pitääkö purkaa täyttö?


Minusta kannattaa välttää panemasta multaa vasten männyn runkoa. Jos siinä jo on multaa, voisi sitä mielestäni vaikka keventää soralla tai hiekalla, ellei sitä pysty kaapimaan pois.

Pari vuotta sitten ostettiin Tampereen läheltä puutarhaliikkeestä (ei ulkomainen) pieni erittäin kippura ja epämuodostunut männyntaimi. Ihastuttiin juuri siihen ettei se ollut minkään tyypillisen puun näköinen. Kauluksessa luki mustamänty, mutta myyjä puhui makedonianmännystä. Mistä selvitämme mikä pihalla kasvaa? Se on vasta noin 70-80 -senttinen eli varsin hidaskasvuinen ja leviää hyvin sivuttainkin avonaisempaan suuntaan. Tässä kuva oksasta:




Makedonianmänty on viisineulasmänty ja mustamänty on kaksineulasmänty. Tarleena, nyt vain leskemaan neulasia - kuvasta päättelisin kaksineulasiseksi eli mustamännyksi. Viisaammat kantakoot kortensa eli neulasensa myös kekoon.

Pääosin olivat kaksineulaisia. Lähempänä oksankärkeä oli siellä täällä kolmea, kun taas siellä alkupäässä oli yhtäkin. Kaikkien oksia alkupää on ihan neulaseton muutaman sentin matkalta. Oliko se niin että mustamänty on pakkasarka?

 

Moi. Männyistä puheen ollen mikä sieni-itiöitä nämä ovat ja millä ne saa pois. Leviävät silmissä männyissä, koivun rungoilla, terassilla ja jopa pihakalusteiden pehmusteiden päällä. Ovat noin 2mm ja kun revit ne auki , haisee pahalle ja sisällä harmaan värisiä. Kukat ja kivet ovat täynnä näitä pilkkuja. Osaako joku kertoa!!!

Näkösuojaa kaipaisin pihallemme. Olen nähnyt täällä pihoilla lihavia alhaalta asti tuuheaoksaisia, "pyöreän" kartiomaisia mäntyjä. Sembramännyn kuvaus sopii muuten, mutta mielestäni neulaset ovat näillä aivan puhtaan vihreät. Tuuheus taas sulkee pois makedonianmännyn. Jotain tämän tyyppistä voisin ajatella näköesteeksi tielle päin. Edellämainitut taitavat olla hidaskasvuisia.

Olisiko ehdotuksia sopivista havupuista.
Peruskuusetkin voisivat tulla kyseeseen, koska niillä olisi tilaa kasvaa. Olen jotenkin jo elänyt "tuija-vaiheen" ohi. Lähemmäs oleskelutilaa voisin laittaa jotain matalampaa havua, max. 1,5 m

Vuorimännyt saattavat saada vuoden jatkoaikaa. katson, pääsenkö niiden kanssa jonkinlaiseen symbioosiin. Onneksi ne ovat vielä n.70 cm korkeita ja typistyksillä voi vielä vaikuttaa kasvuun, vaikka näyttää siltä, ettei näitä paljon ole vielä leikattu ja ovat hyvää vauhtia lonkeroitumassa.

 

Tällainen mänty kasvoi 30 vuotta kasvimaan reunassa (voipi olla enemmänkin). Sain puhuttua isännän pään ympäri ja nyt siitä tehdään polttopuuta. Se nimittäin varjosti kasvimaatani aika paljon.




Tuosta männystä lähti sitten kaverille oksia havupallojen tekoa varten. Teki 24 kappaletta, itse tein 6 vielä taisi jäädä muutamaan palloon ainekset.

Mutta nyt sitten, tässä on ihmetelty, että mikäs käsiäni vaivaa, kutisi viime yönä kamalasti ja olivat ihan punaiset. Laitoin kortisonivoidetta, vähän helpotti.

Edellisen kerran kun käsittelin mäntyä sama juttu, silloin oli epäilys ihan muusta. Mutta kyllä se toi mänty on sen aiheuttanut, vahvasti olen nyt sitä mieltä. Mitäs muut, mitäs sanotte?

Pirkkis, männyssä on hartsia ja terpeenejä. Ne voivat aiheuttaa allergisia oireita. Havujen pistelykin herkkäihoisella vaikuttaa. Et varmasti ole ainoa, olen kuullut vastaavia kokemuksia.

Todennäköisesti hartsiallergia. Sitä sitten löytyykin vähän sieltä ja täältä, jos näin on :frowning:

Kontortamännyn kävyiksi epäilen näitä myrskyn puusta pudottamia käpyjä?? Olivat aivan tiiviisti kiinni mutta parissa päivässä sisällä auenneet. Itse männyt ovat pitkäneulaisia istutettuja ja vanhoja. Epäilin puita aina ennen sembramännyksi mutta nyt löysin ulkoilulenkilläni myrskyn riepottelemana pudonneet kävyt, nämiä eivät ole niitä herkullisia sembramännyn käpyjä. (Ja makedonianmännyllä on niitä julman isoja pitkänomaisia ja pihkaisia?)

-sokeripala on mittakaavana, tulitikkuja ei ollut kotona-


Yritinkin jo Klorofyllin puolella tätä kysellä, mutten oikein saanut selkeää vastausta...Kuinka leveäksi Makedonianmänyt kasvaa? Korkeus on kyllä ilmoitettu, mutta paljonko varaan sille muuten tilaa? Sellainen on päätetty tällä meidän puuttomalle tontille istuttaa, helpottaisi vaan kun ei tarvitsisi sitten myöhemmin harmitella kun ei olekkaan tilaa kasvaa.

 

Voit varata siihen tilaa vähintään 5.m ympäriinsä. Nämä ovat entisestä pihastani,ikää yli 40v.

Kiitos sannakaisahymy Taitaa olla pikkuisen liian leveä kuitenkin meille…onneksi on talvi ja on aikaa miettiä, muutenhan tässä olisi rynnätty jo kaupoillehymyä

Vielä yksi mäntyongelma, Kontortamänty (Pinus contorta var. latifolia .) Tietääkö kukaan kuinka laaja juuristo männyllä on ja kuinka syvällä? Maksaako puiden kaataminen, vai maksetaanko puista? Kyse ei ole teollisuusmetsästä vaan kotipihan puista.Puut ovat 10-15m korkeita ja 20-30 vuotta vanhoja. Voivat kaiketi kasvaa Suomessakin 30m korkeiksi.Missä iässä olisi syytä kaataa tai harventaa?