Hui, tulipas suurena, kannattaa klikata oikealla että "näytä kuva".
Se on "Karmiininpunainen villiomena", noin sen ainakin suomentaisin. Kasvaa ainakin Oregonissa, kestää USDA vyöhykkeellä 4-5, joka Rhodoistin tuonne vanhalle puolelle aikanaan laittaman vertailukartan mukaan vastaa Suomen vyöhykkeitä I-II, ja kestää pakkasta n. 30 asteen kieppeille asti. (risteytys M. Hallinara * M. Sieboldii, millaisia omenia nuo sitten taas ovatkaan)
Puu kasvaa 4,5-6 metrin korkuiseksi. Kukat ovet yksinkertaiset ja ruusun- tai vaalean punaiset, halkaisija n. 3 cm. Omena on pienehkö ja tummanpunainen tai tumman ruskeanpunainen.
Tuo omenapuun lehtien oranssi väri kuvassa on varmaan ruskan aikaan saamaa, joten kai se jonkinlaista kylmää ainakin kestää. Jollakin, käsittääkseni serbialaisella sivulla siitä oli maininta, joten ilmeisesti se kestää ainakin Balkanilla.
Tammiston Arboretumiin sitä on istutettu v. 1935 ja on silloisessa luettelossa, mutta v. 2000 inventaariossa sitä ei ole enää, eikä useimpia muitakaan oudompia Maluksia, joita v. 1935 luettelossa oli. Jäljellä oli vain M.Baccata (marjaomenapuu), M. Prunifolia (Siperianomenapuu), M. Toringo var. Sargentii (Marjaomenapensas).
Voisiko sitä vertailukarttaa saada tähänkin linkitettyä? Muakin aina kiinnostaa kovasti ulkomaisetkin lajikkeet, mutta niistä ei koskaan tiedä että mikä niiden vyöhyke olisi.
Mielenkiintoista, Jussa. Nii-in, eipä tällaista kasvia Suomessa näe. On muuten ikiaikainen kirja tämä Meidän perheen puutarha, meidän kappaleemme on painettu 1980 ja kahdeksas painos. Aika huvittavia yksityiskohtia siinä on, onkos Jussan puutarhassa naisväelle tarkoitettu työskentelynurkkaus, joka sijaitsee keittiön portaitten välittömässä läheisyydessä, päällystetty esimerkiksi sementtilaatoilla ja ympäröity pensailla? Miesten työskentelypaikan sanotaan sijoittuvan luonnollisesti traktori; ym. konesuojien läheisyyteen.
Nykyään puhutaan tietysti kesäkeittiöstä ja autotallista.
Hei, voisikos joku asiaan perehtynyt tehdä Unen kaipaaman linkin?
Tässäpä nyt on linkki sinne vanhan puutarhanetin vyöhykejakosivuille.
Tipulix, hauskoja nuo vanhat kirjat. Niistä saa tuulahduksen menneistä ajoista. Eipä ole naistennurkkausta meidänkään puutarhassamme. Se on kyllä ihan minun harrastukseni ja omaa aluettani. Vaimo käy kyllä ystävällisyyttään harventamassa juurekset, kun se aika koittaa. Kitkeä ei kenenkään tarvitse, kun ainakin vielä puutarha on rikkaruohoton, ja sen myötä valitettavasti myös madoton. Mutta se onkin aikaa myöten muuttumassa yhä enemmän omenapuutarhaksi...
Onkireissuja varten niitä matoja kaipaan... :)
Käry kävi. Sähköpostiin tuli ilmoitus, että kuva on välittömästi poistetava, koska se on tekijänoikeuslain vastainen.
Johan nyt... nooh. Voihan siitä koittaa googlettaa kuvan ja sitten vaan linkittää sen sivun tänne. Jos siitä nyt löytyy. Lattarilla varmaan löytyisi.
Siis tuo Tipulixin kaunis omenapuu aloitusviestissä oli Carmine Crabapple, Malus atrosanguinea.
Se oli siinä ilmeisesti syyspuvussaan, kun oli oranssina koko puu.
Tässä puu kuitenkin täydessä kukassa.
Ja tässä se on pikku omppoineen.
Kiitokset Jussalle! Suomessa olisi ainekset risteyttää vaikka minkälainen omenapuu, jos hommaisi tuollaisen siitepölyä ja risteyttäisi vaikka jonkin kestävän tarhaomenan(esim. Kanelit, Lepaan meloni, Antonovka) tai jonkin koristeomenan kanssa.
http://oregonstate.edu/dept/ldplants/maat1.htm tässä linkki
Josko tätä ketjua selaisivat pentin omat omena-alan ammattilaiset.
Mikä lajike?
Entä saako tämän kuvan perusteella selvää tästä toisesta? On vähän sellainen mattavahapintainen lajike.
Pakko kysyä viisaammilta (en jaksa lähteä googlettamaan :D). Mummulan pihassa oli omenapuu, jonka hedelmät olivat todella syvän punaisia ja sisältä omenat olivat vitivalkoisia. Mikäköhän lajike mahtaa olla kyseessä? Mummu aikanaan epäili, että olisi joku vanha lajike. Tiedä häntä sitten…
Olisikohan kyseessä Bergius?
Pipu, jos tuo oli veikkaus tuohon minun kysymykseeni, niin saattaisi ollakin tuo Bergius se laji. Pitääpä etsiä jostain sen hedelmiä ja tutkailla tarkemmin. Löysin netistä kuvan halkaistusta omenasta mutta sisus näytti kellertävältä. Voi olla, että kyseessä oli huono kuva tms.
Meillä oli pihassa Bergius, joka kuitenkin yhtenä myrsky-yönä otti ja kaatui, joten eipä ole punaisia omenoita enää ollut, mutta kyllä hedelmäliha muistaakseni oli lähinnä valkoinen eikä keltainen. Omenalajikkeita on tosin lukematon määrä, joten kysymäsi saattaa olla jokin toinenkin.
Pitääpä syksyn pimeyksissä hiippailla mummulaan omppuvarkaisiin ja ottaa näyte
Mikä omenalaji on sellainen, josta tehty sose on vaaleanpunaista? Ystäväni oli tehnyt tästä sosetta ja nyt haluaisin tietysti itselleni sellaisen puun Olisi miljoona kertaa kivampaa syödä vaaleanpunaista sosetta verrattuna tähän vaaleanruskeaan jota mulla yleensä on…
Tässä viime syksynä istutettu omenapuu, jonka ostin Plantagenista, pitäisi olla Valkea Kuulas. Mun mielestä omenat näyttävät vähän erilaisilta kuin Valkea kuulaan vaaleat omenat? Omenat ovat vihreät ja muutamat punertavat auringon puolelta… Voiko kyseessä tosiaan olla Valkea kuulas, minkä luulin ostaneeni? Vai onko käynyt Puutarhurin erikoiset ja olisiko nimilaput menneet sekaisin? :)"