Parissa ruusupensaassani ( eri lajia ) on käynyt niin, että nuput ovat muuttuneet vaaleanruskeiksi ja "kosteiksi", ikäänkuin mädäntyneet. Eivät sitten ole tietysti kehittyneet kukiksi. Osaisiko joku sanoa mistä mahtaa olla kyse?
Tämä on erittäin mututietoa, mutta eikö monet ruusut ole aikalailla herkkiä sateelle? Helposti mädännyttäävät nuput/kukat… Joku viisaampi voi antaa ihan oikeaa tietoa
Meillä oli aikoinaan vanha ruusupensas, joka kukki vaaleanpunaisin kukin. Siis kukki silloin, kun nuput ja kukat eivät mädäntyneet sateessa. Pensaat hävitettiin jo monta vuotta sitten, kun ei niistä kesäisin juurikaan ollut iloa.
Harmaahome on vaivan nimi. Iskee sateisina kesinä erityisesti olutterälehtisiin, kerrannaiskukkasiin lajeihin, mustialanruusu altistuu usein. Sairastuneet nuput pitää kerätä heti pois ja hävittää.
Merlin, olutterälehdet kiinnostavat. Missä ja millaisia??
Kiitos vastauksista! No tämä on tosiaan ollutkin sateinen kesä. Toivottavasti ei ihan jokavuotinen ilo kuitenkaan.
Voi jutita, sehän tarkoittaa niitä hentoja, kauniita terälehtiä, jotka voi kylpyveteen tai vakaa asianharrastaja jopa oluseen ripotella.
Katsastin tänään omia pensaitani ja laji kun laji näytti kärsineen.
Mistäköhän voisi johtua, että osasta ruusun (Great Wall) lehdistä tulee käppyräisiä. Samassa oksassa on kuitenkin nuppu, joten ei kovin huonosti voine. Kasvaa isossa laatikossa parvekkeella. Tuholaisista tai sairaudesta en ole muita merkkejä havainnut.
Tuollaista ei ole kohdalle sattunut, mutta mm ruusukääriäinen, ruusunkäärölehtiäinen ja muutamat muutkin kääriäiset tai siis niiden toukat tekevät ruusun versoista kääryleitä tai sykeröitä. Siispä oletan jonkin otuksen tai sen toukan tuolla oleilevan. Tutkipa yksi tuollainen lehti!
Merlinin diagnoosi on oikea, harmaahome se kostealla säällä pallouttaa ruusunnuput joillakin lajikkeilla niin, etteivät ne aukea. Joskus voi “ensiavuksi” varovaisesti avata nupusta päällimmäisiä terälehtiä, niin että kukka pääsee avautumaan, mutta silloin se kukka yleensä kestää vain hetken. Ei kuitenkaan kannata luovuttaa, ja hävittää koko vanhaa ihanaa mustialanruusua (joka yleisimmin tästä vaivasta kärsii), koskapa sitten sen lämpimän aurinkoisen kesän sattuessa tämä kaunotar kyllä korvaa kaikki menetetyt lähes kukattomat vuodet ylenpalttisella ja hurmaavan tuoksuisella kukinnallaan. Mustialanruusuhan on muuten tosi helppo ja kestävä ruusu, sen voi saada myös köynnöstämään antamalla sille seinustapaikan tai muuta sopivaa tukea. Seinustalla räystään alla se ei myöskään niin helposti kärsi kosteudesta.
Nämä samaiset ruusut kukkivat kovalla innolla vielä talven kynnyksellä ja kukat ja lehdet jäivät sitten pakkasten armoille. Lehdet ovat itse asiassa jäätyneinä ja vihreinä vieläkin. Onko toivoa että kasvi tokenee keväällä…?
Ankkis, niinpä on minullakin puolessa ruusupensaista paleltuneet ja pakastuneet lehdet vielä jäljellä. Sehän merkitsee sitä, etteivät osaa lukea meidän sääoloja oikein ja valmistautua oikeaan aikaan talvinuneen. En ole huomannut sen mitenkään haittaavan, vaikka voisi olettaa, että tuleentumaton paleltuu helpommin. Toisaalta lähes joka talvi on kuitenkin sellaisia pakkasia, että herkimmät ruusut paleltuvat kuitenkin. Ja kolmanneksi, keväällä leikkaat ne joka tapauksessa sen mukaan miten ovat paleltuneet ja kuten haluat heitä kasvattaa, joten no worry.
Mitä on ja mistä johtuu? Viime kesänä kukkivat normaalisti. Lajikketta en tiedä, on kesät ruukussa ja talvet kkaverin kylmäkellarissa. Terälehdet vaihtaneet kasvupaikkaa?
Heituliini, löydät viestisi nyt täältä. Laitoin sinulle tulemaan myös privaattiviestin, vilkaisepa postiasi
Wau minkä näköinen! Jos tuo on pysyvä (luultavasti ei, jos kerta viime vuonna oli normaalit kukat?), ei sairaudesta johtuva ominaisuus niin keräilijät voisivat haluta tuota! Enpä tiedä mistä johtuu. Kasvimorfologiassa opetettiin, että terälehdet, emilehdet ja heteen ovat kaikki lehden muunnoksia, siis erikoistuneita lehtiä. Joten ehkä tuollaiset muunnokset missä mehilehdet ovat muuttununeet toisenlaisiksi lehdiksi ei ole kovinkaan outo ilmiö?
ongelma ei liene harvinainen (hormoonihirviö)
kuvissa saman kukan eri vaiheita
Terve, näyttääkö oheisessa kuvassa olevat väripilkut ruusuruosteelta? Mikäli kyllä, niin mikä neuvoksi (jokin myrkky, ruusujen poisto)? Vieressä kasvaa toista vuottaan neljä mme plantieria, enkä soisi taudin leviävän.
Onko lehtien alapinnalla mitään? Ruusukirjani (se vanha Suomalainen ruusukirja) mukaan oranssinkeltaiset kesän itiöpesäkkeet ovat lehtien alapinnoilla... Itselläni ei ole tuota ollut. Taudin aiheuttaa sieni, mm Phragmidium fusiforme, P. mucronatum, P. tuburculatum) Torjunnasta kerrotaan, että sairastuneet lehdet poistetaan tarkoin. Keväällä maan pinta peitetään parin cm:n
turvekerroksella, mikä vähentää edellisen syksyn talvi-itiöiden itämistä. Jos ´aineita´ haluaa käyttää, se pitää toistaa 10 - 14 päivän välein.
Moi, pilkut menevät läpi lehden, eli alapuolella on samoissa kohdassa vioitus. Näitä on vain lehdissä, varsissa ei mitään vikaa. Kannattaisikohan pilkulliset lehdet nyppiä varmuuden vuoksi kaikki irti ja viedä roskiin?
Hei!
Istutin viime syksynä erilaisia ruusuja penkiksi ja ne talvehtivat hyvin. Ruusut kasvavat hiekkapohjaisessa varjottomassa etelärinteessä, johon tein kohopenkin. Pienet ruusut ovat kasvaneet silmissä ja täynnä kukkia, osalla oksat jopa kaartuvat kukkien painosta. En ole vielä lainkaan leikannut ruusuja, koska en hennonnut, olivat niin hentoja ja pieniä.
Muutama viikko sitten laitoin katteeksi reilun kerroksen märkää sanomalehteä ja oksasilppurilla tehtyä haketta ruusuille ja tyhjiin väleihin. Nyt on alkanut varsinkin pensaiden alaosan lehtiin ilmestyä paljon pieniä reikiä, valkoisia ja mustia pilkkuja sekä pieniä pistemäisiä kuivia kohtia. Nuput näyttävät terveille ja edelleen kukkivat suloisesti. Onko katteen laitto muuttanut ruusujen kasvuolosuhteita liikaa vai mistähän johtuu? Mitä teen vai teenkö mitään?
Kiitän kauniisti kaikista vinkeistä!