Mikä orkidea kukkii kesäkuussa 2010

Ja taas vaihtui kuukausi - kaunista kesän alkua kaikille!

Tällainen perhonen avasi ensimmäisen kukan:

Tämä perhonen on tuottanut paljon iloa. Olen joskus aiemminkin täällä kertonut, että minulla oli ilo tutustua kutakuinkin yhdeksän vuotta sitten ihanaan silloin 95 vuotiaaseen Auneen, joka oli muuttanut kotoaan vanhustentaloon.  Aune eli 103 vuotiaaksi ja oli aina yhtä ilahtunut ja onnellinen orkideoista, joita veimme hänelle. Koska hänen huoneensa oli hämärä, vaihdoimme sinne aina juuri avautuneen kasvin ja kukintansa lopettanut tuli hoitooni.Tämä Doritaenopsis oli yksi uskollisimmista: kukinta oli runsas ja kesti pitkään, usein kahdella kukkavarrella samanaikaisesti.

Lehdistä huomaa selvästi, että sukupuussa on Doritis, noita kukkavarsien tappeja on myös toisella puolella. Nyt ovat jälleen ensimmäiset kukat avautumassa.

Toukokuun puolella avautumassa olleet pyrstötähdet ovat asettuneet hiukan säädyllisempään järjestykseen - ikään kuin pitäisivät sadetta lehvästön alla. Kyseessä siis Angraecum florulentum - ja toistan varmaankin itseäni kun sanon, että taas pitää olla öisin nuuhkimassa todella hyvää tuoksua…

Isokukkainen Vanda kukkii uskollisesti pari - kolme kertaa vuodessa.
 
Vanda


Tämä Dendrobium crystallinum var. alba kasvaa palikalla kaapissa. 
 
Dendro



Joulukuussa aika surkean näköisenä raaskuna hankittu perhonen alkoi kukkia. Päivillä oli suunnilleen samanlainen toukokuun lopun kuvissa. Tämä on jotenkin hyvin juhlallinen - se ikään kuin hohtaa omaa valoaan, ja tuo syvän punaisen ja valkoisen yhdistelmä tekee suorastaan runolliseksi…

Ceratocentron fesselii saapui huhtikuussa tukevalla kukkavanalla varustettuna. Nuppuaiheita ei siinä vielä silloin ollut. On ilmeisesti tykännyt uuden asunnon lasitetusta parvekkeesta:

Ceratocentron fesselii

Olen tosi polleena tosta, koskapa ensmmäinen yritelmä karahti kiville heti kättelyssä: luin yhden sveitsiläistarhan sivuilta, että täyteen aurinkoon vaan ja tein työtä käskettyä. Pikkuruinen kärähti, vaikka otti aurinkoa ulkona tuulisissa oloissa. Sitä paitsi se tuli juurettomana, eikä ikinä juuria kasvattanutkaan. Näivettyi poijes.
Nyt on ihan eri meininki!

Seuraa valistusosasto à l´Olivia : Ceratocentron kasvaa Filippiineillä endeemisenä Luzonin saaren vuorilla kilometrin korkeudella pystysuorilla rungoilla paksuun sammaleeseen hautautuneena. Kukkimattomana kasveja on kuulemma miltei mahdoton havaita. Lämpötilat vaihtelevat 32–11°C:n ääripäiden välillä tasaisesti läpi vuoden. Sadekaudella huhtikuusta lokakuuhun sataa tolkuttomasti, joulukuusta maaliskuuhun on kuiva kausi. Reipas kaste takaa kuitenkin silloinkin kosteuden.

Niin, ja tämä on TOSImini: lehdet 25 mm ja kukat 12 mm. Ja kukat on TOSI kimaltavat!

Löytyi nyt sitten valitettava tieto, että Ceratocentron fesselii on luokiteltu kriittisen uhanalaiseksi ja listattu IUCN:n (The International Union for Conservation of Nature) punaiselle listalle. Kasvipopulaatio on vähenemässä. Sopii toivoa, ettei siellä ole joku orkideakauppias riipimässä viimeisiä rippeitä myyntiin… ja joku hyväuskoinen ruukkutarhuri sitten ostamassa sen vihoviimeisen omiin kokoelmiinsa…

Tässä Dendrobium oligophyllumin ensimmäinen tämän kauden kukka avoinna.

On pienikokoinen palikkadendro Thaimaan ja Vietnamin lämmöstä. Kukka noin 2 cm, kukkii varmaankin taas koko kesän. Ei tarvitse kovin paljoa valoa. Tuoksu aika ärhäkkä, mutta sen tunteakseen pitää mennä aika lähelle.
 

Tätä Mummin muuntogeenistä ei tarvinne enää esitellä :wink:
Kukki Lumikuningatarviikolla, kahdesti sen jälkeen ja nyt jälleen.

Nämä kukat näyttävät minusta aivan pönäköiltä Ali-Baban henkivartijoilta…

Se on aika valoissa paikassa? Siis tuo bulbo.

 Lasikossa kukkii nyt Ascocentrum Princess Mikasa Pink, kevään yhteistilauksesta. Pari nuppua kuivui, yhden katkaisin itse, mutta kolme kukkaa on auki.

 Myös kevään tilauksessa tullut Ascocenda miniatuminnostui kukkimaan.

 Samoin lasikon pohjalla pikkuinen Haraella retrocalla.

Lisää lasikon ilonaiheita, Acacallis cyanea x Otostylis brachystalix.

Aerides odorata, pitkä kukkaterttu.

Ovatpas upeita, Sirkeli!
Tuo toisena oleva oranssi Ascocentrum miniatum, onko niitä kolmen kasvin koreja?
(Suvut lipsahtaneet sulla tässä väärin päin: Mikasa on puolestaan Ascocenda = Ascocentrum x Vanda)

Vielä melko pienikokoinen Phal. pantherina on alkanut ensi kertaa kukkia! Kukissa on mieto tuoksu.

Odontocidium WildCat. Tälle lienee uudempikin nimi, mutta en nyt satu muistamaan. Normaalisti kukkinut syksystä aina helmikuulle, mutta nyt innostui tekemään kukkavanan viimevuotiseen bulbiin.

Dendrobium unicum. Kaikkien Aku Ankka -fanien suosikkikasvi.