orkidean nuupahtaneet kukat sain lahjaksi kukan ja sille oli sattunut tapaturma kuletuksessa ruukku oli tippunut ja mennyt pohjasta rikki ja sitten ennenkuin sain siihen uuden ruukun niin jouduin sitä jonkin verran mulkkaamaan edestakaisin purkeissa. nyt kun tulin reissusta kukat olivt nuupollaan ja yksi nupuista ihan keltainen joten onko sille mitä tehdä? harmittaa kauheasti. ja
Onkohan tämä oikea ketju? Sitä kysyn teiltä arvon orkidean tuntijat! Minähän kylvetin orkideastani(siitä ainoasta) kaikki kukat pois. Sitten leikkasin ne pitkät tikut joissa kukat ennen oli. Nyt siinä tikun päässä on tämmönen silmun näkönen alku. Onko kukka?
Kukkavana siitä tulee ja se sitten aikanaan kukkii.
JEEE!! Mutta se tikku/oksa on 30 senttiä pitkä ja siihenkö päähän nyt tulee uusi pitkä vana? Pitää tulea kattoon varmaan
Mitenkähän sitä hoidellaan nyt? Kerran viikossa kylpee laihassa lannoitevedessä.
Voihan siitä tulla keikikin.
Nyt sitä ei enää oo :(. Kuivuu vaan toi keppi ja ilmeisesti tuo silmu pudonnut pois. juuret näyttävät vihreiltä ja meheviltä, ei ole kuivahtanut siis käsitykseni mukaan. Leikkaankos nyt sitä tikkua pois sitä mukaa kun kuivan oloiseksi muuttuu? Mikäs se keiki on?
No jos se kukkavarsi tosiaankin ihan ruskistuu ja kuivuu, niin voi sen silloin pois leikata.
Laitoin toiselle palstalle kuvan, jossa on se keiki, eli Phalen poikanen vielä kiinni.
Ompas hauska! Juuret sojollaan
onko tämä juuren alku vai kovasti odotettu kukkavarsi? aika epäselvät kuvat vaikka macroilinki..
Kyllä minä veikkaan suhvin kukan kasvattavan tuosta uutta juurta, mutta hyvä merkkihän sekin on.
Laitan kolme kuvaa, joista näkee kukkavanan ja juuren eron ihan alusta alkaen. Eli uusi kukkavana on teräväkärkinen ja litteä heti alusta alkaen:
Tässä juuri ottamani kuva toisesta pienestä Phalesta, jossa kukkavana on jo vähän isompi ja taaempana näkyy vähän vanhempi pyöreäpäinen juuri.
Ja vielä kolmas kuva, josta näkee kuinka pyöreäpäisiä juuret ovat. Molempia voi putkahtaa esiin miltei mistä kohtaa tahansa, eli juuriakin voi alkaa kasvamaan ylempääkin lehtien välistä. Tässä kuvassa tuo oikeanpuoleisin on ylöspäin nouseva kukkavana - siis tuo, joka menee oikeasta reunasta kuvan ulkopuolelle.
no, ei se haittaa, hyvähän se on kun juuriakin kasvaa…
Havaitsin erään perhosorkideani silmussa pienen nystyrän. En onnistunut liittämään siitä valokuvaa tänne, mutta tässä on linkki kuvaan: Linkki
Voiko vielä näin varhaisessa vaiheessa arvioida, onko kyseessä kukkavana vai keiki? On se kumpi tahansa, olen iloinen!
Edit. Tajusin itsekin, että tuskin pystyy vielä arvioimaan. Tipilinnulla oli vastaavanlaisesta tilanteesta kuva edellisellä sivulla eikä siitäkään voinut varmasti sanoa, oliko kyseessä kukkavana vai keiki. No, jään odottamaan jännityksellä, kumpi siitä tulee!
yleensä sanotaan että pitkän päivän aikaan tulee keiki ja lyhyen kukka…
^Noin minäkin muistelen joskus lukeneeni, joten ehkä kukkavanaa voi odotella. Toisaalta kasvilamppu on ollut päällä noin 12 tuntia vuorokaudessa, joten luuleekohan kasvi, että nyt olisi pitkän päivän vuodenaika? Kunpa tuo nystyrä kasvaisi äkkiä lisää, jotta sen olemuksesta saisi paremmin selvää!
tuskinpa, kasvilamppu voimistaa vaan näin pimeänä vuoden aikana luonnovaloa… vai miten sen selittäisi
Olen tässä yrittänyt selvitellä, mitkä syyt saavat keikin syntymään perhosorkidean kukkavanaan. Päivän/yön pituuden vaikutukselle en ainakaan vielä löydä vahvistusta. Jos yölämpötila ei laske alle 20 asteen, se saattaisi vaikuttaa keikien syntymisalttiuteen - kukkien asemesta kasvi kasvattaakin keikejä. Suuresta maailmasta löytyy myös Keiki-boostereita, hormoneja, joilla ärsytetään vanassa oleva silmu kasvamaan.
Usein asia selitetään sattumaksi tai perintötekijöistä johtuvaksi (eli jollakin esivanhempana käytetyllä luonnonlajilla on taipumusta moiseen).
Perhosorkideoita minulla on ollut runsaat kahdeksan vuotta, tällä hetkellä niitä on parikymmentä risteymää ja ehkä saman verran luonnonlajeja. Vain yhteen on kasvanut keiki. Kyseessä oli tarhalla kasvunsääteillä ja keinotekoisesti saatu kukkavarren haarautuminen kolmeen typistettyyn tappiin. Itse asiassa tässä on siitä kuvakin:
Ja tässä siihen myöhemmin kehittynyt keiki, joka on roikkunut lasikossa narun jatkona eikä siinä tällä hetkellä ole kukkia, mutta vihreänä pysyneen kukintovarren päässä on pieni lehti.
Olivia kirjoitti:“Usein asia selitetään sattumaksi tai perintötekijöistä johtuvaksi (eli jollakin esivanhempana käytetyllä luonnonlajilla on taipumusta moiseen)”. Minulla perhosorkideasta katkesi kukkavana. Laitoin vaasiin jonka suuosa oli kapeampi ja keskiosa pullea. Pohjalle vettä noin 2-3 cm. Kukinta jatkui hyvin. Aloin ihemetellä että mitä ihmeen herneitä kukkavanassa oli sielä vaasissa. Oli kasvattanut 2 keikiä varteen vaasissa ja latvasta löytyi kolmas. Vaasiin oli muodostunut kostea pienilmasto veden pinnan yläpuolelle, jossa keikit alkoivat kasvaa. Mielestäni tuo Olivia kommentti perintötekijöistä pitää paikkansa.