Onnistuuko oksapistokkaasta? Niistä hopeisista lehdistä haaveilen ja naapurilla on komeita. Puukauppaan en raaskisi enää tänä vuonna oikein mennä, on tullut hankittua sen verran kaikenlaista muuta ...
Jos jaksat odottaa kesäkuun ekalle viikolle, saat minulta, ellen onnistunut tappamaan kaikkia juurivesoja viime kesänä - yritin tosissani . Meillä katkaistiin yksi valtava hopeapaju, kun se roskasi kaikki vesirännit ja katolla oli syksyisin kerros sen lehtiä. Jätimme kuitenkin korkean kannon kesäkukkia varten ja siitähän se onneton innostui vesomaan ihan hulluna.
Itse en muutenkan hirveästi siitä tykännyt jostain syystä.
Maltanhan minä!
Minuakin kiinnostaisi hopeapajun lisääminen. Sain n.pari viikkoa sitten hopeapajun oksia ja tökkäsin ne maahan. En tohtinut niitä leikellä kuin hieman. Nyt näkyisi pieniä alkuja tulevan n. 5-10 cm maan pinnan yläpuolelle, kuivuvatko oksat yläosiltaan ja kannattaisiko ne vielä leikata lyhyemmiksi? Kuinka korkealta kepit kannattaisi leikata?
Terve!
Eka postaus, mutta olipa sopivasti täälläne aihe, jonka kans oon itekki jotai häslänny tuossa jossai välissä. :)
Tuotahan on helppo lisätä talvipistokkaista.
Piti tehä tuommonen vesilasissa juurruttelu homma tuossa kuukaus sitten, nii samalla kokeilu mielessä juurruttelin noita aerollakin kun sattu olemaan tyhjillään ja joutilaana.
Yhdeksän päivää meni juurtua pajuilla molemmilla tavoilla, mutta aerossa juuret tuli ehkä vähän nopeemmin ja olivat vahvemmat.
Kandee katkoa vaan jotai pikkurillin vahvusia, 10-15cm oksanpätkiä ja laittaa veteen.
Juurrutus setiksi näille kelepaa ihan vesilasi jossa muovipussi huppuna ja nii tietty pikku reikä siinä pussissa.
Nii joo, lämpimämmässä se solujen ja kudoksen rakentuminenhan on joutusampaa. Eikä varmaan tarvi hirveenä valoakaan jottei ala heti ekana silmut turpoileen ja pukkaamaan versoja.
Tuossa jotai kuvaa tuosta juurruttelusta....
Ja kun homma meni ruukkuihi..
Mut laitanpa varsin jossai vaiheessa tämän hetkisen tilanteen kuvan.....
Ois itelläkin kysyttävää tämän kasvatuksesta.... mut katotaas sit...
Moi.. :)
Nii...
Sitä että voipiko nuo nyt huijata jotenki lepotilaan tuossa vaiheessa vai tungenko jonnekki ikkunan väliin jossa ois viileämpi ilma jotteivat venyis ihan rimpuloiksi?
Ois tarkotus tuossa keväällä laittaa nuo 4-6litran potteihin kasvamaan kesäksi ja sieltä sit kylmään jemmaan jne...
Mut voiko nuita nyt jotenki tässä vaiheessa "koomata" vähäksi aikaa?
:)
Hei ja tervetuloa tänne Kysymykseesi en kyllä osaa vastata muuten kuin sellaisella mutu-tuntumalla että eikös viileässä ole kasvu hitaampaa kuin lämpimässä. Sitä taustaa vasten ajatuksesi tuntuisi ihan oikealta. Toivotaan nyt että joku tästä asiasta jotain tietäväkin osuu palstalle ja huomaa tämän
Mutulla vastaisin että koomaaminen voi olla nyt vaikeaa, mahdotonta? Tietävät jo että on kevät. Mahdollisimman viileään vaan, että kasvavat maltilla.
Aika professionaalin näköistä juurruttamista!
Tuli vaan mieleen että tosi iso aitaa olet rakentelemassa kun tuollaisen satsin puitakin juurruttelit! on sen verran hauskan näköistä että kysyn onko sinulla kotisivut jossa olisi enempi juttua noista lisäyksistä. Mitä muuten se lätyn näköinen on siinä lasissa?
No Moi, Tarleena.
Emmä noista mitään aitaa ole tekemässä, kunhan kokeilen kaikkee uutta ja jännää.. :D
Itse asiassa tuo Hopeapajun lisäys homma oli semmonen talvi pistokas "koulu tehtävä", jossa piti kokeilla juurruttaa jotai puuvartista vesilasissa ja samalla tehdä tästä päiväkirjaa..:-/
Tuon ois kai muka pitäny olla joku pitempi aikanenki jossa seuraillaan juurten yms.. kehitystä pikkuhiljaa.. Mut voi ustimpi homma kun noi meni juurtuileen omia aikojaan ja en sitten kerinnyt tekeen sitä niiden "seuraamista ja tarkkailua" sen koommin kun piti laittaa ruukkuihin..:-/
En siis päässy kirjottaan montaa viikkoa "ei muutosta tai kehitystä", joten siitä tuli aika tylsämuuten, paitti et tein omana lisäkokeiluna ton aeroponisen lisäys homman..:D
Nii siis toi kiekko tuossa lasissako?.? Jos sitä meinasit se on semmosesta halpa-hallin jumppa patjasta leikattu kiekko, jossa on saksilla leikattuja vakoja pistokkaille. Samallaisia kiekkoja mut pienempiä on tossa aeron kannessa. Noi on ihan käteviä pistokkaitten tukemiseen jos pelkällä vedellä juurruttelee... Nii ja tietysti siinä samalla näkee kannen alle kuikkaamalla kaikkien pistojen tilanteen, juurten kehittymisen ja jos on ongelmia..
Ei mul mitää kotisivuja oo, tännekki vasta nyt hiihtoloman aikana eksyin mielenkiinnosta katteleen et mitäs te muut toihuilette..:)
En oikeen oo mikää netissä luuhaaja, enimmäkseen tulee selattua noita ulukomaan foorumeita, kun siellä on enepi kaikkee uutta ja ihmeellistä..;-)
No voi, kun vähän lukaiset täällä niin huomaat että täältä sitä vasta ihmeelistä ja mielenkiintoista löytyy
Heips,
Minäkin kaipaisin hopeapajun oksia, jos keskiuusimaalta löytyisi.
Olisi tarkoitus tehdä aidanne tuulensuojaksi pellon laitaan…
Ajattelin laittaa pajuaidan kasvamaan pihan reunaan. Siinä kohdassa on nurmikkoa. Lähteekö paju kasvamaan, jos teen pistokkaille reiän ja tuuppaan ne niihin vai pitäisikö maa kääntää ensin? Tästä on paljon erilaisia ohjeita: toisten mielestä pajut kasvavat liiankin helposti ja toiset ohjeistavat muokkaamaan maata hyvin ja käyttämään katekankaita jne.
Miten te olette pistokkaanne istuttaneet? Onko eri pajuilla kovinkin erilaisia "onnistumisprosentteja"? Tuohon aitaan ajattelin laittaa korallisalavaa ja muualle pihaan kori-, härmä- ja punapajua.
(lisäys: kiitos viestin siirtämisestä sopivaan ketjuun. Jostain syystä en löytänyt tällaista ketjua lainkaan...)
Hei Tero.a, pajun pistokkaita koskeva viestisi on nyt täällä.Laitoin sinulle tulemaan myös privaattiviestin, katsopa postiasi
tero.a, jos tavallista pajua laitat, niin varmaan riittää reikä maahan ja tikku siihen. Minä aikoinan kaivoin`“ojan”, kun tein koripajusta punotun aidan ja kastelin sitä alkuun reilusti.
uistaakseni vielä pistimme rautakangella reiät vähän vinoon. Oja tehtiin sen vuoksi, että saimme nurmikkoa käännettyä. En muista lisänneeni multaa, mutta katoin maan lopuksi sanomalehdillä ja heinällä rikkaruohojen takia.
Pihani toimi nyt pajujen "koeviljelmänä", pistin pajuja niin muokattuun kuin muokkaamattomaankin maahan. Hyvin ovat lähteneet kasvamaan eikä eroja maan suhteen ole havaittavissa. Lajikohtaisia eroja näyttää olevan: koripaju on lähtenyt kaikista voimakkaimmin kasvamaan, hyvänä kakkosena härmäpaju. Punapaju ja korallisalava ovat näköjään hieman hitaampia. Sen sijaan "belgialaisessa" ruukkupajussa (koripajua) ei näy mitään elonmerkkiä, mutta ehkäpä se siitä vielä lähtee.
Mulla olisi koripajulle koekäyttöä! Olisiko pistokkaita tarjolla, hölönä vaikkapa! Muutkin pajupuut kiinnostavat, hiekkapohjainen, kostea pellonpohja olisi…vai tarviiko paju paljon aurinkoa? (koivikko)
Irsa, minulta voisit saada koripajun pistokkaita, mikäli viikolla leikatut oksat ovat vielä tallella synnyinkotini puutarhassa. En ole asiasta ihan varma, mutta uskoisin, ettei niitä ole vielä hävitetty.
PAJUNJEN JALOSTUS -
Mietin että tässä on nurkissa jos jonkinmoista pajua - hopeapajua,terijoensalavaa,riippakeltasalavaa, joku outo pieni riippapaju yms. Mitähän tulisi tietää että esimerkiksi terijoensalavan runkoon voisi varttaa jotain muuta pajulajiketta?
Terijoensalava on helppo laittaa ruukkuun ja saada oksastuskelppoisia juuritaimia ja ajattelin aloittaa siitä.
Onko kukaan kokeillut saako riipparaidan taivukkaasta oikean, puun mittoihin kasvavan raidan? Toivoisin raidan hedeyksilöä pihaan, mutta pistokkaat eivät juurru enkä tiedä metsän pikku taimista ovatko hede- vai emipuita. Siksi mietin josko riipparaidasta voisi tehdä. Mutta tekeekö juuria taivukkaaseen ja kasvaako kuinka suureksi?