Phalaenopsis, perhosorkideojen risteymät

Aloitan nyt sitten tämän syvällä olevan orkideaosastonkin. Täytyy sitten vissiin tehdä omallekin koneelle eri kansiot tänne pienennettyjä kuvia varten, kun on tuo leveysrajoitus tullut.




Huh, helpotuksen huokaus... ! Raakki pelasti päivän, tai yön pikemminkin... onhan täällä nyt orkidea-asiaakin ! kukkanen 

Tänään yritin kuvailla kukkia paremmassa valossa, mutta kun se valo on ulkona, niin aika hankalaa kuitenkin on kunnon kuvia saada. Tässä nyt yksi kuva hyvässä kukinnassa olevasta punertavasta Phalesta.


Tässä muutama kuva yksivanaisena ostamastani perhosesta . Raakilla näkyi olevan noin vuosi sitten kuvia hyvin samanlaisesta, joka teki kumpaankin kukkavanaansa erilaisia kukkia. Tämän kaikki kukat ovat kyllä keskenään samanlaisia, mutta jäävät tuolla lailla suppuun...

Ja sitten jännitämme kuvien lisäämistä - edellisellä yrittämällä hävisi kursori ja koko systeemi jumittui...







...mutta nythän tämä sujui kuin tanssi! Onpa helppo liittää kuvat!!!

Näyttää tosiaan ihan samalta kukalta. Minulla se kuivatteli molemmat kukkavarret kukinnan jälkeen ja nyt se mylperö kukkii amppelissa yhdellä uudella vanalla.


Eilen sain tällaisen tuoksuvan kukan, P. Liodoro.


Tälläinen jäi käteen ruokakaupasta. Vihdoinkin uskalsin moisen ostaa.

Oi oi, omalleni on käymässä jotenkin huonosti. Yksi merkki jostakin on se, että kukan lehdet ovat alkaneet nahistua. Onko jollain kokemusta siitä mitä tapahtuu ja mitä pitäisi tehdä.

Jos kyseessä on vasta kaupasta ostettu kasvi voi kyseessä olla jopa kuivuminen. Perhoskämmekän juuret saattavat kurtistua liikaa jos esimerkiksi kaupassa ei olla kasteltu kukkaa. Tällainen tapahtuu vasta viikkojen jälkeen ilman kastelua.Vanhemmilla kasveilla tavallisempi syy on istutusmateriaalin liiallinen tiiviys, jolloin juuret eivät ehdi kuivua kastelujen välillä ja siksi juuret alkavat mädäntymään.Kannattaa joka tapauksessa ottaa kasvi ylös ruukustaan ja katsastaa mistä on kysymys. Jos juuret ovat olemassa ja kurpistuneet kannattaa yrittää imeyttää vettä juuriin. Jos kuitenkin on kyse liiallisesta märkyydestä ja kuitenkin eläviä juuria on olemassa pelkkä istutusmateriaalin vaihto ilmavampaan auttaa. Mielestäni se Kekkilän valmistavara on perhosille liian tiivistä edelleen: Karkean männynkaarnan, leca-soran ja lehti hiilten palojen yhdistelmä soveltuu erinomaisesti perhosille. Joku hurja oli kasvattanut perhosiaan pelkissä lasikuulissa menestuksekkäästi(kuva vanhalla puolella), joten pääasia on, että juuret pääsevät kuivahtamaan kastelujen välillä. Jos kuitenkin juuret jo menetetyt ei auta muu kuin hankkia rahkasammalta ja laittaa juureton kasvi muovipussiin kasvattamaan juuria. Tästä menetelmästä että rahkasammaleen käsitelystä ötökkävapaaksi löytyy oivallisia neuvoja vanhalta puolelta.-Lycka till...

Minulla on ollut nyt useamman viikon yksi perhonen muovipussihoidossa ja se juutas ei kasvata juuria, vaan pykää innolla uutta lehteä! Näinkin voi käydä :)

Tuohan kuulostaa hyvältä. Ymmärrykseni mukaan ne juuret kehittyvät tosi hitaasti, joten kannattaa olla kärsivällinen. Kyllä se lehtienkin kasvaminen on merkki siitä,että kasvisi on hengissä ja toipumassa.

Siinäpä tämä hauskuus kyseisen kasvin kanssa onkin, että se ei ole missään vaiheessa näyttänyt voivan huonosti! Raaskupöydältä sen hankin viime vuonna ja huomasin juurettomuuden, kun rupesin tarkistelemaan kasvualustaa tammikuussa. Lehdet ovat koko ajan olleet terhakat ja vihreät, mutta varmuuden vuoksi se sinne muovipussiin päätyi :).

Tämä Talvipuutarhallakin mukana ollut kukka näköjään tykkäsi reissusta ja kukkii nyt hienosti.


Olen saanut ensimmäisen kerran perhosen kukkaan. Vanhaan kukkavanaan on tuli nuppu, joka on nyt juuri auennut ja sen vieressä, siis samaisen kukkavanan kärjessä haarautui samaan aikaan nupun alkua muistuttava pikkuruinen “pallukka”. Mikä se on? Jatkaako kukkavana tästä pituutta? Tai jatkaako orkideani nyt kukintaa vain yhden kukan voimin?

Valama, se uusi pallukka on todennäköisesti nupun alku, niinkuin arvelitkin :). Kasvi voi jatkaa siitä kukkavanan kasvattelua nyt tai myöhemmin. Omat perhoseni tuntuvat mielellään jatkavan kasvuaan juuri noista vanhan kukkavanan kärjistä tai varressa olevista silmuista, mutta päättävät kyllä ihan itse, montako kukkaa kerrallaan jaksavat tehdä :). Jos Raakki on kuulolla, niin hän voisi tietää miten todennäköisesti kukkavanan kasvu jatkuu ensimmäisen/ensimmäisten nuppujen jo auettua...

Tänään se tapahtui. Plantagenin avajaisissa en enää pystynyt estämään, vaan kelta-pinkki-valkoinen perhoskämmekkä hyppäsi koriini. Oli muuten meikäläisen eka orkidea kieli ulkoa

 

Onnittelen...!  naurua 

Valama - kyllä se kukkasi todennäköisesti jatkaa kukkavarren ja nuppujen kasvattamista. Jotkut vähemmän, jotkut enemmän ja toiset taas saattavat kasvattaa pitkän varren ja siihen paljon nuppuja ennen kuin yksikään kukka aukeaa.

Kuvasin juuri tänään päivällä yhden sellaisen kukan, joka on aukaissut ensimmäisen kukan ja seuraavat nuput ovat vasta hyvin pieniä. Kuva on vähän huono kirkkaan auringon vuoksi, mutta kun tarkkaan katsoo, niin asia kyllä selviää.

Teinpä tänään pientä katselukierrosta Raumalla Viherkäisessä ja siellä oli pikkuperhosten joukossa yksi poikkeuksellisen näköinen perhonen. Vaalean limenvihreät lehdet sillä kasvoivat lähes pystyssä ja kukatkin olivat "ihmeelliset" verrattuna toisiin kaupan oleviin perhosiin. Se ei muistuttanut ns. tavallisimpia hybridejä vaan googletettuani ehkä eniten Phalaenopsis tetraspis albaa. Olisin otanut mukaan, mutta opiskelijan kukkaroni nyörit eivät antaneet myöden. Laitan huomenna kamerakännykällä otetun kuvan palstalle niin voidaan ihmetellä lisää. hymy

tässä tämä lupaamani kamerakännykkäkuva. Kohdisti ikävä kyllä hieman väärin, mutta ehkä tuosta nyt jotain tolkkua saa.