Punajuurikas (kelta/valko/raita) ( punajuuri ), Beta vulgaris

Kylvin punajuurikasta ensimmäistä kertaa kesäkuun puolivälissä. Sieltä nyt pieniä taimia pistää esille maasta. Kävin tuolla kasvikortiston puolella lukaisemassa mitä siitä kerrotaan siellä, ja yllätyin kun siellä luki "monivuotinen".

Voisiko joku punajuurta viljellyt kertoa kuinka on itse toiminut kasvin kanssa. Poimiiko vain joka toisen ja jättää joka toisen maahan seuraavaa vuotta varten? Kuinka se leviää, vai leviääkö ollenkaan. OLen aina luullut että se on yksivuotinen, kylvetään joka vuosi siemenistä uudelleen.

Otan innolla tietoa vastaan!

Kyllä punajuuri korjataan joka vuosi talteen ja kylvetään seuraavana keväänä uudelleen. Jos jättää juuren maahan talveksi, se kasvattaa seuraavana keväänä kukkavarren, jos on kestänyt talven paleltumatta hangen alla, eikä myyrä ole sitä syönyt. Siitä kukkavarresta saa sitten syksyllä siemeniä.

Parempi tapa siemenviljelyssä on kuitenkin nostaa juuret syksyllä, säilyttää kellarissa ja istuttaa siemenistukkaat uudelleen maahan keväällä. Näin voi toimia kaikkien juuresten kanssa. On sitten omavarainen siemenien suhteen...

Tyhmä ensikertalainen täällä vielä haluaa varmistaa: tarkoititko siis että punajuuren voi haudata maahan kuten esim. perunan, ja se tekee satoa? Vai tarkoititko että syksyllä nostetaan sato ylös, keväällä mukula maahan ja sitten siitä kasvaneesta kukkavarresta kerätään syksyllä siemenet, jotka taas laitetaan maahan ja syksyllä nostetaan... jne.

Tunnen itseni ihan idiootiksi kun joudun kyselemään, mutta meni niin pasmat sekaisin kun törmäsin siihen "monivuotinen"-sanaan

Se monivuotinen on vähän väärin sanottu. Punajuuri, niin kuin muutkin juurekset on kaksivuotinen. Eli ensimmäisenä kesänä se kasvattaa juuren ja toisena kesänä kukkavarren ja sitten se kuolee.

Tarkoitin tuota jälkimmäistä, eli juuret syksyllä kellariin, ja sitten herkutellaan pitkin talvea.
Ja jos haluaa teettää punajuurella siemeniä, valitaan muutama parhaan näköinen juuri ja säästetään ne kevääseen. Sitten ne istutetaan kasvimaalle niin syvään, että juuren niska, siis se kohta josta lehdet alkavat, jää kuitenkin näkyviin.
Myöhään syksyllä leikataan varret irti (tai nostetaan koko kasvi juurineen) ja viedään kuivaan paikkaan tuleentumaan ja kuivumaan. Kun varret ovat kuivat, ne muuttuvat ruskeiksi ja siemenet voi irrotella talteen. Siemenet säilytetään esim. paperipussissa kuivassa paikassa. Samasta siemenerästä voi kylvää monena keväänä, koska siementen itävyys kestää monta vuotta. Eli ei niitä siemeniä tarvitse joka vuosi kasvattaa.

Mikä on kasvikortisto?

Löytyy tuolta puutarha.netin etusivulta, Etusivu-sanan alta valikosta. Ja kappas, onhan se tuossa vasemmanpuoleisessa vihreässä valikossakin.

Juurikkaat alkavat näemmä turvota.

Olettekos koskaan harrastaneet punajuurien syyskylvöä? Onnistuisikohan?

Olihan surkea punajuurikesä. Tai sitten tein jotain ihan pieleen.

surkea oli kesä. tai en ainakaan tunnusta muuttuneeni huonoksi kasvattajaksi.



kerran aikaisemmin vuonna jotakin kylvin syksyllä. silloin yritys onnistui epä. toissapäivänä kylvin taas (blogissa on tarinaa…) keväällä tiedän paremmin.

Meillä oli erittäin hyvä punajuurikesä. Itäminen oli heikkoa, mutta ne jotka itivät kasvoivatkin sitten oikein komeiksi. Myyrätkin jättivät punajuuret rauhaan, keskittyivät porkkanoihin.



Se kokemus mitä mulle on ehtinyt punajuurista tulla, sanoo että se on hyvin vaativa kasvi. Ravinteita on oltava reilusti ja kastelun tasaista. Ruohokate on aika ehdoton juttu, tosin se ei yksin paikkaa puuttellista lannoitusta tai epätasaista kosteutta.

Minua kiinnostaisi punajuuren lehdet salaattia varten. Kannattaako tätä varten tunkea multaan pussillinen ylivuotisia punajuuria vai istuttaa siemeniä? Meinaan viljellä pitkässä kapeassa parvekelaatikossa. Jos juuriakin tulee niin ihan kiva mutta tähtään etupäässä lehtiin.

Olen kahtena vuonna koittanut kasvattaa punajuurta koristekasviksi juuriosasta, huonolla menestyksellä. Kasvuun lähtö on ollut hyvin hidasta. Idean sain jostakin puutarhalehdestä - minulla se ei oikein toiminut.

Ajattelisin että siemenestä kasvatetut versot olisivat rapeampia?

Kylvin tänään ensimmäiset punajuuren siemenet kasvimaapeltoon. Savimaata se on, ja kalkkia siihen lisäsin. Huomasin tuon Ritterinan viestin reiluista ravinteista ja mietin että olisikohan oikein laittaa hoopeekompostia siihen penkin päälle sitten myöhemmässä vaiheessa kun sieltä kasvua jo pukkaa. Vai kerääkö se itseensä nitriittejä (menikö sana oikein?) jolloin kompostoituneenkin lannan käyttö ei ole hyvä juttu?

tämmöinen teksti "perjantai, 21.

                                  marraskuuta

2008 - klo 21.
12
kerran aikaisemmin vuonna jotakin kylvin syksyllä. silloin yritys
onnistui epä. toissapäivänä kylvin taas (blogissa on tarinaa…)
keväällä tiedän paremmin."

ei itänyt, ei ainakaan samaan tahtiin kuin porkkana. siksipä kylvin eilen kolmenlaista punajuurta pätkän kutakin.

 

Tarttui tänään mukaan punajuuren siemeniä ja mietin, että kannattaakohan enää kylvää? Ehtivätköhän tulla? Pussissa lukee, että kylvö touko-kesäkuussa, ja teknisesti nythän on vielä kesäkuu, mutta ei ne siemenet ja taimet mitään tekniikasta tiedä.

Lukisko siinä pussissa kuinka monta vuorokautta sen kasvuun menee? Joissakin pusseissa sellainen merkintä löytyy.

Kuukkeloin: Punajuuri on nopeakasvuinen, 10-18 viikkoa lajikkeesta riippuen. Punajuuresta ehtii saamaan kaksi satoa kesässä.

Eli jos sulla on nopeakasvuinen lajike siinä niin oisko se sitten n. 10 viikkoa, eli hyvin ehtii.

Pussissa lukee ainoastaan, että itää n. 10 - 20 vuorokautta, 15 - 20 asteessa (onkohan liian lämmin itääkseen). Kuvina on laitettu kylvö IV - VII ja korin kuva (varmaan sadonkorjuu?) VIII - X. Siemenet on Sperlin, joten kasvu on varmaan mitoitettu Keski-Euroopan lämmöillä.

Saksaksi tässä lukee vaikka mitä, mutta saksankielentaito on sen verran ruosteessa, että ymmärrän ehkä joka 8. sanan. no-jaa

Jos aikaisin kylvö on IV eli huhtikuu, ja aikaisin korjuu on VIII eli elokuu, valmistuminen vie siis ainakin 2 kuukautta mutta mahdollisesti 3. Jos otat kompromissin eli 2,5 kk ja kylvät nyt niin valmistuu syyskuun puolivälissä.



Kelit sitten vaikuttaa tietysti, mutta pitäisi ehtiä mielestäni. Ja ethän häviä kuin siemenpussin hinnan (omalle kastelu-, kitkemis- ja muulle hoivatyöllehän ei hintaa lasketa). Kerro toki mitä päätit tehdä, ja raporttihan on sitten päivänselvä asia syksyllä :slight_smile:

Taidan kylvää osan siemenistä kuitenkin nyt, jos vaikka tulisi pitkä ja lämmin syksy. Ei se mitään ota, jos ei annakaan. Säästän osan siemenistä ensi vuoteen, oli sen verran hintavia, että soisi niistä jotain satoa saavan.



Tämä on Lollipop-sekoitus, josta löytyy punaraidallinen, keltaraidallinen ja viininpunainen punajuurikas. Ovat kuvassa ainakin sen verran jännän näköisiä, että en malta odottaa ensi kevääseen :wink:

Kiitos Nuu avusta!