Tässä uusi ketju aiheelle.
Täällä oli Saimaa vielä sulana alkuviikosta.
Ois ehkä pitänyt lähtee naruttaa kaloja.
Käytiin kalatiskiltä onkimassa rautuja kylmäsavustukseen. Tälläkertaa tammipurulla. Hitaasti käryää, tosi hitaasti. Mutta kiva on savun tuoksu, voimakas ja hieman makeahko.
Sarg,kerroppa mimmosia tuli.
Lähetään pääsiäisen jäläkeen ylös hiihto/pilikkireissulle.Aiotaan käyvvä Rautujärvellä koklaamassa tuleeko mitään.
Ja jos tulee(palijon!!!) niin vois kokeilla savurautua,slurps!
Siinä niitä, kalatiskin Ruotsalaisia rautuja.
Tammipuru oli lopulta aivan vitsi, haju hyvä, mutta vahdittava. pyökki vaihtui tilalle. Oliskoha Karvarinkin ensimäinen savustusyritys ollu tuota samaa tammea. Reklamaation meinasin kirjottaa.
Laitoin savustintukkuun kysymystä tuon tammipurun käytöstä ja savustimen säädöistä. Tällaisen, mielestäni erittäin hyvän, vastauksen sain.
" Tammi vaatii tosiaan eri säädöt, eli käytännössä selkeästi paremman tuuletuksen, kuin pyökki.
Jos tammi sammuu, on useimmiten syynä kaapin kosteus, joskus myös se, että puru on erottunut pussissa. Toisin kuin muut puulajit, vain pyökkipuru pystytään tekemään täysin tasakoisiksi, muissa myymissämme puupuruissa (leppä, omenapuu, kirsikkapuu, hikkori, viskitammi, vaahtera jne) esiintyy luontaisesti raekoon vaihtelua. Kun pussissa on eri rakeista tavaraa sekaisin, voi käydä niin, että kun pussi ravisee kuljetuksissa, niin pussin päälle nousee isoin jae, ja pussiin pohjalle laskeutuu hienoin puru. Ongelma on helpoiten silloin ratkaistavissa sekoittamalla pussin sisältö.
-Pyökkipuru palaa parhaiten. Jos pyökki palaa, mutta tammi tai muu puru ei pala, niin yleensä on kyse liian kosteasta paikasta, eli puru kostuu prosessin aikana siellä pöntössä. Tästä voi olla merkkinä sellainen että pyökkikin palaa “liian pitkään” eli pikku generaattorissa (15*15cm) paloaika pyökillä on yli sen 10 tuntia.
Tammipurua voi myös sekoittaa palovarmimman pyökin kanssa.
Kostunutta purua ei voi sytyttää uudelleen, ennen kuin se on kuivattu, kostunut puru sammuu aina uudelleen, vaikka vetoa parannettaisiinkin.
Puu, ja puru ovat luonnontuotteita, ja niiden koostumus vaihtelee hiukan, vaikka yritämmekin aina sekoittaa puruja, jopa eri saapumiserien kesken. Muissa kuin pyökkipuruissa siis esiintyy luontaista vaihtelua eri pussien kesken.
Tässä vielä koosteena yleiset lisävinkkimme kylmäsavustukseen:
Vinkkejä parempaan kylmäsavustukseen:
-Pidä kalojen määrä kohtuullisena, tee kernaammin useampi satsi
peräjälkeen, kuin liikaa kerralla.
-Kylmällä ilmalla lämmitä ja kuivaa savustin ja kalat +20 asteeseen ennen aloitusta.
-Varmista kunnollinen ilmakierto ylhäältä ja alhaalta. Suosittelemme tuuletukseen isoja vähintään 50mm reikiä, paksussa materiaalissa, kuten jääkapissa, vieläkin isompia. Pienet reijät eivät välttämättä vedä lainkaan.
-Puusta tai vanerista tehty savustinkaappi vaatii pitkän kuivaamisajan ennen kylmäsavustusta. Puun pitää olla kuivaa, että se pystyy imemään kosteutta pois savustuksen ajan.
-Huomio tuloilman kosteus. Sateella tuloilma on kosteaa ja kannattaa tehdä pienempiä eriä.
-Kuivaa kalat hyvin, vanhan kansan opetus on pitää kaloja “tunti tuulessa” ennen savustusta. Olen nähnyt jopa erillisiä kuivauskaappeja käytettävän.
-Jos kylmäsavustimesi ei toimi, kokeile purun palamista ensin tyhjään savustimeen pelkällä pyökkipurulla, se on palovarminta.
-Pienellä lämmittimellä (esim hehkulamppu) voi vaikeissa olosuhteissa laittaa ilman pakkoliikkumaan eli laittamalla purupolttimen alle lisälämpöä, saa ilman väkisin liikkeelle. Älä käytä kynttilää lämmittimenä, kynttilä tuo kosteutta ja vieraita makuja.
-Liian kosteassa kylmäsavustettu maistuu kitkerältä.
-Kilosta tuoretta pitäisi tulla noin 700g kylmäsavustettua, silloin
on maku ja rakenne parhaimmillaan.
-Jos käytät hiiligrilliä tai BBQ savustinta kylmäsavustimena, poista kaikki tuhkat huolellisesti ennen kylmäsavustusta. Poista myös tuhkankeräysastiat pallogrillin pohjasta, ne haittaavat vetoa, ja kostea tuhka kastelee tuloilman. "
Ostin syksyllä Moponetistä Omenapuun paloja ja Mustangin savustuskiekkoja ns kylmäsavustukseen…Moponetissä oli ainankin 10erilaista… savustuspala puulajia… Ensikesänä, jos Herra sua ja elämme, niin käyn hakee Leppärunkoja, joista sahaan kiekkoja kylmäsavustukseen…
Pitää ensi kesänä kokeilla noilla 25cm tuleeko vielä mitään.
Sieppaa jos jää pohjaan, Honkkarissa toi on 39€
David, (kalastuksesta yhtään mitään tietävä) mitä tuolla saa❓, siis kalaa?
…jotain todella isoa…
Mitä aiot nuilla saaha??? Kokemusta???
Haukiuistin?
Meillä taitaa olla vieläkin suurempi, uistinpari peräti jostain 70 luvulta. Tärkeetä on muistaa ottaa samaan iso viehe, kalastajan koura. Pieni viehe ja kala mittakaavaksi kuvaparin toiseen kuvaan.
Mökillä seinäkoristeena jokunen tuollainen iso uistin. Meidän kalastajalle on helppo tuoda tuliaisuistin, tai siis lippa, Bete Lotto 6g salakan väriseen ottaa hauki ja punaiseen pilkuilla iso ahven, pohjoisessa samoilla saa harria ja taimenta. Sen verran julkinen salaisuus, että meinaavat olla aina kaupoista loppu.
Joo,tarkoitus olisi pyytää tuolla vaapulla/uistimella yli 50cm Haukii,Jänkäkoirii,Ajopuita,Haisulii.Krokotiilii .Limatuubii,tms.
Mieluummin jos saisi yhden yli 10kg niin olisi hyvä.
Yäk,mitä pelevettiä sillä teet??!?
Minä sain tänään 3 kuhaa ja 2 haukea. Fileenä kaikki. Kyllä minä tykkään hauesta olen lapsesta asti syönyt ja syön edelleen. Nykyisin jauhan usein hauen ja teen kalapihviä.
Hauki on tosi hyvää
On se peto, :w00t:
vanha muinainen kuva, Ylempi Hauki n.60cm jäi kiinni, ja toi alempi oli ylemmän mahassa, , pää osittain jo sulanut.
Löytyi vanha kuva Limatuubista, vaivaset 12kg painoi.
Pilikkikausi avattu.Pari kiloa tuli,suurin osa pikkukäppänöjä,vietiin naapurille syöttikaloiksi.
Nelijä tuntia jäällä,mukaan otettavia 8 kpl,eiväkkä nekkää oo koolla pilattuja.
Huonompi syönti ku viime viikonloppuna,pikkusia kyllä tuli.