Mahtaakohan olla suurta haittaa tehty, kun mieheni vahingossa ruiskutti ensinnäkin silmujen puhkeamisen jälkeen, ja vielä malasiinilla kääpiöomenapuumme... Todella poropeukalot asialla, toivottavasti puu ei tykkää kauhean huonoa....
Öh, jos jollain aikoo silmujen aukeamisen jälkeen ruiskuttaa niin kaipa juurikin torjunta-aineella... Tosin siitä ei hyötyäkään ole, ellei siinä puussa juuri silloin satu tuholaisia olemaan. :-D Malasiinillahan tapetaan puussa jo ruokailevia ötököitä... Kukinta-aika jos sattui olemaan, niin tulitte myrkyttäneeksi pölyttäjät. Jos kukkia ei ollut, niin eipä siinä mitään ongelmaa pitäisi olla.
No hyvä, ei puu vielä kuki lähimainkaan joten ei kai tuossa hätää. Pitää siis seurata tilannetta ja kukinnan jälkeen uusia jos alkaa näyttää että tuholaisia on. Hätähousut asialla, mutta jospa tästä viisastuisi
Ahkerasta torjuntatyöstä huolimatta pistiäistoukat tekivät yllätyshyökkäyksen herukkapensaisiin vajaat pari viikkoa sitten. Koska lehdet alkoivat kadota uhkaavaa vauhtia ja marjatkaan eivät osoittaneet vielä kypsymisen merkkejä, sumutin ötököiden valtaamat oksat (ehkä 2-3 oksaa/ pensas) Malasiinilla reilu viikko sitten sunnuntaina eli yhdeksän päivää sitten.
Sään lämmettyä herukat alkoivat kuitenkin kypsyä vauhdilla ja ovat nyt jo ainakin pakastemarjoiksi keruukunnossa. Ohjeistus myrkytettyjen ja myrkyttämättömien pensaiden osalta meni kuitenkin kai jotenkin pieleen, koska mies oli eilisen illan aikana kerännyt nimenomaan näistä ruiskutetuista pensaista marjoja lähes 20 litraa.
Nyt harmittaa ja perhesopu on koetuksella... Meneekö tällainen marjamäärä tunkiolle, kun Malasiinin varoajaksi on ilmoitettu tuo 14 vuorokautta ja nyt ruiskutuksen ja keruun väliin jäi vain 8 päivää ? Kauttaaltaan en pensaita toki näin myöhäisessä vaiheessa ruiskuttanut, ainoastaan ne saastuneet oksat, mutta sumuhan ruiskusta tietenkin leviää laajemmallekin alueelle. Viime viikolla, siis ruiskutuksen jälkeen, vettä tuli kahtena päivänä kaatamalla eli jonkin verran aine lienee marjojen pinnoilta huuhtoutunut tai sitten se on vain tällaista toiveajattelua.
Voisiko noita marjoja jotenkin käyttää vai olisiko parempi jättää käyttämättä ? Vedellä joudun joka tapauksessa marjat ennen pakastamista huuhtomaan, koska sadekesän jäljiltä alimpien oksien marjojen pinnassa on paikoin hiekka/multaroiskeita. Toivorikkaana olen myös kehitellyt ajatuskudelman, jonka mukaan tuo varoaika koskisi nimenomaan marjojen syöntihetkeä eli jos pistäisin marjat nyt vähintään puoleksi vuodeksi pakastimeen, niin sitten voisin niitä pakastimesta turvallisin mielen ammentaa. Toisaalta mihinpä se Malasiini sieltä pakastusrasiasta pääsisi haihtumaan...
Pakko sanoa, että tulipahan vaan mieleen että mahtoiko se miesressu mussuttaa niitä marjoja poimiessaan...
Torjunta-aineiden varoajat on laskettu monenkertaisilla varmuuksilla. Jos ruiskutetusta pensaasta keräisi marjat, niitä pitäisi syödä viikon verran suurin piirtein sangollinen päivässä ennen kuin mitään vaikutuksia lakaisi tuntua. Kun ottaa vielä huomioon sateen ja sen ettet ole niitä pensaita kokonaan litimäriksi kastellut, olen varma että saatte huoletta pistellä ne marjat naamaanne. Talven aikana syötte niitä silloin tällöin ettekä kerralla kaikkia, mikä sekin helpottaa tilannetta. Teidän pitää psyykata itseänne, että kestätte aineen psyykkisen vaikutuksen; pitää hallita ajatukset, ettette joka kerta marjoja syödessänne pohdiskele, miten siinä käy.
Mitä tästä opimme: elämä on helppoa ilman myrkkyjä. (Suomalainen pelkokerroin: ohjeet on nynnyjä varten.)
Kysy Kemiralta, eikö Malasiini ole nykyään sen? mitä mieltä he ovat syömisestä.
Ja antippan toteamuksesta:
Torjunta-aineiden varoajat on laskettu monenkertaisilla varmuuksilla.
- tästä olen vahvasti erimieltä
nimim. tälläkin alalla vuosia leipänsä ansainnut
Älkääkä sitten ruiskutelko niitä myrkkyjänne tuulisella ilmalla, auringonpaisteella eikä muutenkaan niin, että loputkin mehiläiset katoavat. Eikä pohjavesialueilla mieluiten ollenkaan.
Mitenkäs omenapuiden ja herukoiden parafiiniruiskutus, vieläkö täällä pohjoisenpuolella sen ehtii tehdä? Sehän ei kai käsittääkseni ole varsinaista myrkkyä.
"Kevätruiskutus tulisi tehdä ennen silmujen puhkeamista maalis-huhtikuussa. Päivällä tulisi olla ainakin 7 astetta lämmintä, eikä kovaa yöpakkasta luvassa."
tuossapa ne ohjeet lyhykäisesti. miltä puut/säät teidän korkeudellanne näyttävät? luumut ja kirsikat kukkivat jo II:llakin. omenapuutkin ihan kohta.
Omenapuissa on vasta muutamia pieniä silmuja näkyvissä. Herukat on varjossa ja niissä ei näy vielä mitään kun maakin on vielä jäässä.
Yöpakkasia on luvattu, ja tuo ‘päivällä vähintään 7 astetta’ -ehto ei ole vielä täyttynyt kuin ehkä viikon verran.
Minä ruiskutin parafiiniöljyllä vasta viime viikonloppuna kun en vaan ole aiemmin ehtinyt. Meillä ei omenapuut ole vielä kukassa vaikka lehtiä jo vähän onkin auennut. Taisi käydä niin, että ei ollut mitään hyötyä. Eikös parafiiniöljyn pitäisi jotenkin vaikuttaa niihin omenayms kemppien muniin? Millä voisi nyt ruiskuttaa, että saisi jo kuoriutuneet ötökät (kirvat) pois lehdistä ja kukkanuppujen kimpuista?
Olenko myöhässä omenapuun ruiskutuksen kanssa? Huomasin, että osa silmuista on kuivunut ja murenee. Auttaako tolulla ruiskuttaminen? En haluaisi laittaa vahvoja myrkkyjä. Puussa ei ole vielä lehtiä eikä kukkia, muutamia isoja silmuja. Vieläkö kannattaa yrittää ruiskutella?
Kaupassa katselin parafiiniöljyä. Ei se kovin vaaratonta taida olla kun ohjeissa käskettiin käyttämään suojahaalareita, hansikkaita, kumisaappaita ja päähinettä.
Jossakin sanottiin että jos ruiskutus menee liian myöhään se saattaa aiheuttaa lehtivioituksia. Niin ja heti ruiskutuksen jälkeen ei saanut olla yöpakkasia.
Ei nyt ihan puutarha-aiheesta, mutta mitähän tavaraa mahtaa viljan viljelijä ruiskutella tähän aikaan kesästä? Tuossa vieressä on pelto, ja äsken ruiskuttivat sinne jotain runsaalla kädellä… Tuuli käy tännepäin, ja ihan jumalaton käry meidän pihassa. Haisee vähän niinkun öljyiseltä koneelta, naftaliinilta, roundupilta. Maistuu suussakin!
Tähän aikaan illasta viittaisi siihen, etteivät ainakaan mehiläiset aineesta tykkäisi.
Riippuu siitä, mitä pellossa kasvaa. Myöhäisimmät (tai aikaisimmat, jos syysviljan kylvöä aattelee) myrkyttävät rikkaruohoja, toinen voi lykätä peltoonsa jotain kasvitautien torjuntaan ja kolmas vaikkapa tuhoeläimille jotakin, neljäs kasvunsääteitä.
Eli ihan mitä vaan Eikä maistu vieläkään hyvältä. Varmaan kuitenkin vaaratonta, pelto on taajama-alueen keskellä joten tuskin tietenkään kukaan mitään kunnon myrkkyä sinne lykkäisi… :o
Minä olen ihan järkyttyny, tuli tuo maanviljelyn arkirealismi turhan lähelle pikkurouvaa!
Eiköhän lie luvallista ainetta ja luvalliseen aikaan, kumminkin, ja nämä nykyajan aineet ei käryä enää ollenkaan samalla tavalla kuin vanhat.
Kontrolli on tosiaan nykyään niin tarkkaa, että eiköhän se lie ihan luvallista, luvallista sen sijaan ei kai ole ruiskutella tuulisella säällä? Vaikka haisoo se vähän aikaa sieltä pellostakin vaikkei ruiskuttaessa tuulisikaan…