Tuholainen: Vihannespunkki

Hei!

Mikähän samettikukkiini oikein iski? Joku/jokin kietoo niitä siettiinsä, lehdet ja kukat ovat siis valkoisen harson/seitin sisällä. Lehtiin on tullut valkoista pilkkua. Voikohan kukikien pelastamiseksi tehdä enää mitään? Olenpa surullinen, siinä meni koko sisäkuistin kauneus tältä kesältä ja syksyltä...

Veikkaan vihannespunkkia. Otan osaa.

Vihannespunkkihan se. Jos sen huomaa alussa voi kasvit pestä tolulla. Mutta seittiin kääriytyneet kannattaa laittaa kompostiin ja laittaa uutta kasvia, nyt on ihania myynnissä - asteria ja vaikka mitä...

Kiitos tiedosta! Mistähän sellainen ötökäinen oikein tulee? Siinä meni sitten basilikat ym. myös.

Täytynee aloittaa sitten kuistin koristelu alusta, täytyisi vaan löytää jokin kukkanen, joka kestää todella lämmintä keliä, lasikuisti kun on vielä etelään päin ja saa aurinkoa kovasti.

Joku neuvoi vihannespunkin saastuttamaan kasviin ripottelemaan tupakasta puruja… ei saanut kauheasti laittaa, nikotiini voi tappaa koko rehun. Testasin itse asian, kun ne valtasivat kiinanruusuni, ja eivät ole kyllä punkit takasin tulleet. Kiinanruusuni on ollut tällä hetkellä punkittomia parisen kuukautta. Aikaisemmin oli noin parisen kesää riesana myös parvekekasveissani.

Minun neuvoni vihannespunkkia vastaan on kuuma vesi! Omalla parvekkeellani kyseinen ötökkä saa ylivallan ellei torjunnassa ole nopea: kun ensimmäiset yksilöt ilmaantuvat, tai edes epäilen niiden ilmaantuneen, kiikutan kasvin suihkun alle. Lasken kasvin päälle (ja etenkin lehtien alle) kuumaa vettä ja avot - ötiäiset pysyvät poissa (hetken). Vesi on niin kuumaa kuin mitä hanastamme lähtee.



Ja kyllä, kasvimme ovat edelleen elossa, kuumasta kylvystä huolimatta!

Mites sitten kun kasvi on niin iso, että siirrettyä ei saa? Bataatin mokoma levitti punkkinsa ainakin päivänsineen ja ruusupapuun, ja minä mokoma annoin sen tehdä niin. Mäntysuopasuihkuttelun taidan ottaa päivittäiseksi askareeksi, mutta auttaako se sanottavasti?

Kasvihuoneessani alkoi pikkuhiljaa tomaattien lehdet tummua ja kuivua, nyt takemmin tarkasteltuani löysin vihannespunkkeja! Sellaista valkoista harsomaista höttöä on lehdillä myös. Ja niitä punkkeja tietysti! Mutta onkohan huoneessa joku muukin ötökkälaji mellastamassa kun kaikissa opuksissa sanotaan vihannespunkkien kellastuttavan lehdet, mutta tomaattien lehdet mustuvat ja niihin on tullut myös harmaata pöllyävää "hometta" sinne tänne. viha

Samassa huoneessa kasvavien kurkkujen lehdissä on kyllä kellastumia.

Nyt on kaikki huonot lehdet poistettu ja "uitettu" kasvit mäntysuopaliuoksella.sähköä


Eli siis; mitä tuo "home" voisi olla ja tomaatin lehtien mustuminen? ihmetys

Tomaatti jos ilmassa lenteli valkoisia, pieniä itikoita, niin ansarijauhiainen mellasti.

No niin, sisäkylvöihin (chilit,suskit ym…) on iskenyt vihannespunkki. Laitanko mäntysuopaa vai heitänkö veke?

Jahas… täällä sitä TAAS keskustellaan noista vihannespunkeista valitettavasti



Näköjään itse laittanut viestin reilu vuosi sitten :smiley:

Enivei, nyt niitä punkkeja sitten on jälleen parvekkeella, ja alkaa oikeasti menemään viimeisetkin hermonrippeet. Hankin Raidia, ja nyt ne saavat kyytiä. Ilmeisesti tuolla punkilla on niin loistava kyky säilyä koettelemuksista hengissä, että se voi kaivaa itsensä esiin vielä kuukausienkin päästä. Olisi ihan mukavaa, jos löytäisi jostakin jotakin lisätietoa (kirjastosta yms) mistä voisi vaikka referoida johonkin kaikkien kansojen luettavaksi tietoa tästä vihulaisesta. Veikkaampa, että asia kiinnostaa monia. Tämä on sisäkasveissa “ketutuksen määrään verrattuna” lehtokotiloiden luokkaa. Itsellänikin on kaksi karvakuonoa täällä kotona, niin niiden turkissa saattaa kulkeutua joitakin punkkeja ympäri huoneistoa. Pitäisi nyt saada jotakin muuta vinkkiä jo noiden hävitykseen kuin “sumuta mäntysuovalla” jne… semmonen aine, mikä laitetaan kasteluveteen, mikä ei anna makua syötäviin rehuihin (tai niistä syötäviin osiin, paprikoihin yms). Aloitan vaikka nokkosten viljelyn pihalla, jos nokkosuutetta voi laittaa rehuihin noiden elukoiden tappamiseksi! Inhottaa, oikeesti, kun muita tuholaisia ei ole ollut…



SITTEN: kun nämä punkit iskevät sellaisiin kasveihin, joita voisi vaikkapa napostella poskeen, esim kurkku jne, niin voiko niitä raidittaa? Se hyvä puoli noissa rehuissani on, etteivät kissani ole ollenkaan niiden napostelemisesta kiinnostuneita, jotenka tuo raidi toimii siihen tarkoitukseen hyvin, mutta rehu kuitenkin vähän kärsii. Laittaisin muutoin mäntysuopaliuostakin, mutta pitääkö ne rehut sitten huuhdella sen käsittelyn jälkeen? Jostakin luin muutenkin kasvien sumuttelemisesta, etteivät punkit siitä liiemmin pidä. Esim talvella jos on normaali kosteus kämpässä, niin punkit eivät viihdy. Ne pitävät kuivasta ilmasta. Hankin siis ensi talveksi kämppääni pari ilmankostutinta :smiley:



PS. toivottavasti teksti ei ole kauhean sekavaa… tässä on pyörinyt kauhean kokoinen p-kärpänen ympärilläni puolisen tuntia häiritsemässä, ja on ollut hieman vaikeaa keskittyä kirjoittamiseen sanomalehti toisessa kädessä.

Täällä minä MYÖS! Ja samalla asilla kuin SuperKizza eli JÄLLEEN vihannespunkki tuli ja tuhosi samaisen kuistin kukat kuin viime vuonnakin. Aaaaaaaaaaaargh!! Missä se punkki oikein lymyää tuon talven? Kuistillaniko vaiko niiden kukkien siemenissä? Sain nimittäin taimet samalta tutulta kuin viime vuonna... Olisi erittäin kiva tietää!

 

Hiivatti sentään mutta HUH! Satuin löytämään tuon vihannespunkkilähteen… eräs kukkakaupasta juuri hankkimani muratti oli täynnä noita punkkeja, kun äsken kävelin sen ohitse. Ylläri, kun tässä tietokoneen ja parvekkeen väliä vähän väliä ravailen, voi noita punkkeja siis siirtyä mukanani tuonne toisiin paikkoihin. Vihannespunkkikukka → KENKÄÄ!



Yllättävän vähän niitä on näköjään levinnyt kun vertaa siihen, minkä näköisessä seitissä tuo murattini oli. Noh, jos tämä vielä tästä iloksi muuttuis… nyt vaan sumuttelemaan kukkaruukkuihin mäntysuopaliuosta niin se hävittää tippuneet punkit kylläkin… ja ne inhottavat pikku kärpäset! Näinköhän muuten niiden mukana voi kulkeutua tuollaisia tihulaisia?



Tsemppiä Marleevi punkkisotaan! Jollei sinulla ole sellaisia rehuja, mistä aiot syödä jotakin, paprikaa jne, niin ripottele erittäin pieni määrä tupakan puruja (ei mentoolia) kasvin juureen ja kastele perään… tehoaa muuten aika hyvin! Tappaa kuulemma talossa ja puutarhassa. Minulta hävis niit punkkeja silloin aika paljon, mutta en ole vielää uskaltanut sitä ihan joka paikkaan nyt laittaa, kun olen vähän odotellut sellaista oikeanlaista litkua, mitä voi kasteluveden kanssa käyttää.

Tolu-sumutteella kukkia jo sumutinkin, saa nähdä, mitä ne siitä tykkäävät. Mutta seuraavaksi kokeilen tuota tupakkaa, jos tilanne jatkuu tai uusiutuu.

 

Tuhoamisvinkkejä mulla ei ole, mutta Marleevi tuossa aikaisemmin pohti, missä nämä öttiäiset lymyävät talven yli. Mulla yhteen sisäkasviin ilmestyi kuin tyhjästä näitä, kun kasvi oli kuivana, ja etsin vähän tietoa.

Jostain kirjasta ja netistä (en nyt muista mistä) luin, että vihannespunkin lepovaihe (siis munavaihe?) kestää erinomaisesti torjunta-aineita, kuivuutta ja talvea. Kun lämpötila on tarpeeksi korkea ja kosteus tarpeeksi pieni, ne sitten aikuistuvat eli ilmaantuvat kuin tyhjästä. Oma villi veikkaus, että kaupasta ostettujen kasvien mullassa vois olla noita lepovaiheisia, jotka sitten ilmaantuvat mullan kuivuessa kunnolla. Marleevilla noita lepovaiheisia on siis voinut jäädä sinne kuistille talveksi...

Peppeliini: olen pohtinut ihan samaa. Kuulin kyllä myös noista punkeista sen verran, että ne todellakin pitävät kuivasta huoneilmasta kun hämähäkkejä ovat. Yleensä kerrostalojen ongelma. Jossain luki ihan prosentitkin kosteudesta, mutta en nyt muista tarkkaan. Ilmeisesti tämän takia neuvottu sumuttelemaan kukkia talvisin koska punkki ei siitä pidä, ja käyttämään ilmankostutinta.

Unohtui vielä Marleeville vinkkipinkkiä, että sen Tolun käytössä, niin sen pitää olla nimenomaan sitä puutolua. Itse ihmettelin, ku rehut alko lakastumaan niin syy oli siinä, että oli väärät Tolut :slight_smile:

Siinä perustolussa on vissiinki sitä desinfiointiainetta, niin rehut eivät tykkää siitä ollenkaan. Muutoin kyllä tehoaa noihin vihannespunkkeihin, jos niitä pääsee sumuttelemaan ympäriinsä… lehtien alapuolet kans.

Kasvi-Toluakin taitaa olla :wink:

Saa**nan punkit ovat nyt sitten tuossa komeassa härkäpavussani! Toisaalta, en ole kyllä enää varma, onko kyse niistä punkeista, kun lehdissä ei ole esiintynyt seittiä lainkaan (muraatissa oli), vaan sellaisia mustia pilkkuja… ikään kuin ne olisivat niitä munia sitten. En ole myöskään nähnyt liikettä missään lehdessä. Pisteet kyllä ovat ilmestyneet korkeammille lehdille, joka viittais siihen, että ne yrittävät levittäytyä. Härkäpavussa lehtiä ei ole tippunut yhtään vielää. kopkop



Kiitos tänään sääukolle, että ei ollut kauhean aurinkoinen päivä. Sain sitten kunnolla sumutettua nuo rehut mäntysuopaliuoksella. Täytyy vaan malttaa tehdä samat asiat aina heti kun partsilla “tarkenee” touhuta.



Mun opus sanoo näin: "Koska musta papukirva aiheuttaa monesti paljon tuhoa, latvotaan härkäpavun taimet elokuun lopussa nipistämällä n. 5 cm latvasta pois. Kirvat elävät pääasiassa kasvin nuorimmissa ja pehmeimmissä osissa, jotka sijaitsevat juuri latvoissa."