Vesielementtien rakentaminen?

Elikkäs haluaisin jonkinlaisen lammen tai puron joka näyttäisi luonnolliselle ilman mitään suihkulähde hössötyksiä. Oko kellään kokemusta sellaisen tekemisestä ja miten sen veden saa pysymään puhtaana? Kaikista paras olisi sellainen jossa ei olisi mittään monimutkaisia ja rumia suodatin hässäköitä mutta sellainen taitaa olla aika hankala vai mitä luulette?

Minulla ei ole lampea, mutta vastausta tietäviltä odotellessasi tuolta löytyy assiasta luettavaa, suihkuilla ja ilman:)

Siellähän sitä asiaa olikin kiitos oikein paljon! Minua kuitnekin kiinostaisi miten tuollaisia ihanuuksia on rakennettu ja miten niitä on sovellettu. Tontillamme olisi kyllä tilaa mutta ei oikein sopivaa kohtaa isommalle lammelle joten olisi kiva nähdä minkälaisia teillä muilla on.Hakusessa olisi sellainen jorakennelma johon ei tarvitsisi laittaa muovia pohjalle mutta se vesi kuitenkin pysyisi siellä ja vieläpä suht kirkkaana. Jos aloitin mielestänne turhaan uuden viestiketjun poistakaa ihmeessä mutta ajattelin tämän ketjun pohjaksi itse rakentamisen ja suunnittelun kuvailun....

Totta puhut, että otsikoista puuttuu tämä rakentaminen ja sen on hyvä ollat tässä. Nyt on vähän hiljaista, mutta toivottavasti altaan jo rakentaneet löytävät tänne ja kertovat projekteistaan niin saadaan saman otsikon alle tiedot. Koitan tässä samalla kuumeisesti miettiä, kuka olisi laittanut tietoja johonkin rakentamisesta ja linkitän tänne jos muistan, laittakaas muutkin:) Juuri viime kesänä jolla kulla oli hiano kuvaketju rakentamisesta, mutta siellä oli kyllä muistaakseni se allaskumi…



Ihan teoriassa - maaperän pitää olla vettä pidättävää eli savea tai kalliota ja jollei ole, pitää tuoda siihen pohjalle savea tai laittaa se allaskumi, näin ymmärtäisin minä.

Juuri näin. Kuvia olisi kanssa kiva nähdä muiden altaista kun itse tunnun olevan hieman huono kuvittelemaan minkälainen valmiista tulee. Onneksi täälläpäin maa tahtoo olla savista ja kallion päällä tässä asutaankin eli mahdollisuudet olisi rakentaa mutta vinkkejä projektin toteuttamiseen kaivataan...


Hei ei ollut vielä kuvia vesiaiheesta. Laitoin tällasen viime kesän työni. Ihan spontaani tapaus.

Mukavannäköinen tuo luonnonkivipinta. Minulla on jossakin työkuvasarja alusta loppuun lammen rakentamisesta, tosin se tehtiin allaskumilla… etsinkö?

On tässä vesiaiheet otsikon alla pilvin pimein kuvia altaista, lammista ja kaikenlaisista vesiaiheista ja niiden rakentamisesta.

Edit: Olipa tönkkö vastaus multa. Siis tääkin aihe lähtee jakautumaan moneen ketjuun, sitä tarkoitin. Tuo allas on ympäristöineen oikein mukavan näköinen

Rakentamiskuville on minusta ihan hyvä olla oma otsikko, laita vaan Krista:)

Krista, etsi, kiitos!!! T. Kaisamaaria, jonka allasrakennelma on menossa jossainmäärin uusiksi …




Alussa oli muiden maansiirtotöiden yhteydessä kaivinkoneella pihamaalle rykäisty kuoppa, jonka halkaisia oli noin 4 metriä. Koska ajatus murokulhon mallisesta pihalammesta ei tuntunutkaan lopulta hyvälle sai lampikuoppa jäädä useammaksi vuodeksi "tuumaustauolle" ja pian sitä alettiin kutsua Pujokuopaksi.

Järkevämpi tapa hoitaa homma olisi ollut käyttää vaikkapa vesiletkua, narua, nurmikkokalkkia tai mitä tahansa merkintäkeinoa ja merkitä halutunkokoinen kaivuualue ensin maastoon, kuten takana näkyvän terassin suunnittelussa jo osasimme tehdä. Silloin tulevan pihalammen muoto ei olisi yhtä summanmutikassa syntynyt kuin omassa pihalampiprojektissamme.




Vuosia myöhemmin aloimme käsin kaivamalla jaajentaa lammen reuna-aluetta. Tulimme siihen tulokseen, että alkuun aiottu kuoppa on pihan muihin mittasuhteisiin nähden liian pieni ja lisäksi halusin matalan kivikkorannan ainakin yhdelle reunalle lampea. Kuva huhtikuulta 2007.

Kannattaa miettiä, mikä on järkevää tehdä käsipelillä, ja mihin hankkia konevoimaa. Liian suuri urakka voi hyydyttää koko projektin. Saman vuoden syksy ja sadevettä kuopan pohjalla. Olimme jo todenneet, että savipohja ei tässä toimisi ja jos haluamme varmasti veden pysyvän lammessa on siihen laitettava joko allasmuovi tai -kumi.

nn


Avantikuski hoitelemassa lammen pohjan maansiirtotöitä alkukesästä 2008. Tässä vaiheessa kuvittelimme homman olevan raskaimpien töitten osalta pian ohitse.

Kun lampikuopan syvyyttä pohditaan, niin kannattaa muistaa, että tasaushiekka ja pohjarakenteet vievät nekin tilaa ja kaivaa lampi saman verran syvemmäksi. Reilussa metrissä talvehtivat jo lumpeetkin ja kukapa niitä ei pihalampeen toivoisi istuttavansa.



Kun aloimme muotoilla tasanteita tuli uusi ongelma vastaan. Pohjan portaittaista muotoilua esti useampi todella suuri kivenjärkäle. Pienimmät kaivettiin ja kieritettiin käsipelillä, mutta ne suuret...

Vuokrattiin kivipora ja käyttämällä etanadynamiittia saimme suurimmat kivet halkaistua kappaleiksi. Ketjutaljan avulla ne sitten vinssattiin ylös kuopasta. Liukas vaneri ja laudat auttoivat kiveä kiipeämään.

Tässä kohtaa Avantilla olisi ollut käyttöä, mutta oli lomakausi ja kaikki tutut konemiehet poissa maisemista...

Ihania teillä.... Meillä olen isännälle puhunut vasta sellaisesta pienestä lammesta kun en varmaan saa lupaa isolle.. Täytynee koittaa kinuta se lupa jos vaikka tekisi ihan sellaisen jossa voisi käydä uimassa. Silloin se kylläkin varmasti vaatii sen allasmuovin/kumin ja ne kait maksavat aika paljon (ei mitään käsitystä....).

Lammen rantaan oli jo aikaisempien maansiirtotöiden yhteydessä vedetty sähköjohto ja päätimme viedä vielä yhden kaapelin toiselle reunalle. Sille oli tehtävä reitti ennenkuin lampea alettaisiin pohjata.

Seuraavaksi levitimme pohjalle hienon hiekkakerroksen. Nyt jälkeenpäin tekisin tämän työvaiheen vielä huolellisemmin kuin me sen teimme, sillä teräviä kivensiruja tuntuu allaskumin läpi monin paikoin. Hiekan päälle laitoimme suodatuskangasta.

Vettä pidättämään valitsimme Ogashilta allaskumia, sillä sitä kehuttiin kestäväksi ja paikkaaminenkin onnistuisi kuulemma helposti.


Allaskumin kokoa mitattaessa kannattaa ottaa huomioon, että reuna-alueilla jossakin kohtaa voi joutua jatkamaan kumia kivien alle tms. Ei kannata ottaa kovin niukkaa palaa. Me mittasimme tarvitsemamme allaskumin koon narulla (mittanaru juoksutettiin pohjaa pitkin reunalta reunalle useammista kohdista).


Isoimpien kivien alle ja matalan rannan "kahlailualueelle" laitoimme allaskumia kahteen kerrokseen. Hyppelykivien alle lisäksi palat messumattoa.

Kannattaa tarkistaa, että lammen reunat ovat samalla korkeudella, silmämääräinen arvio heittää aina. Itse hankimme tätä varten Biltemasta halpisversion vaaituslaserista.



Vaikka mittasimme vedenpinnan jouduimme silti myöhemmin korottamaan takareunan kiveystä. Emme ottaneet huomioon sitä, että maavalli painuu jonkun verran kasaan, kun sen päälle tulee painava kivireunus.

Reunuskiveksi valittiin nilsiäläistä liuskekiveä, joka kiinnitettiin paikoilleen betonilla. Reunakivien ja allaskumin väliin taiteltiin eristeeksi geotekniikkakangas.

Osa rannasta katettiin luonnonkivillä.

Suurin osa lammen reunan kiveystöistä ja kasviryhmistä tehtiin vasta 2009 kevällä.

Hommaa riittä vielä tulevillekin kesille, sillä esimerkiksi kokon takareunan istutusalue on vielä työn alla. Lammen ylimenoputki on siellä, ja olemme ajatelleet hyödyntää sitä jollakin tasolla tekemällä lammen taakse pienen kosteikon kasveineen.

Veden kierrätyksestä huolehtii kaksi suodatinta ja suihkulähteelle on oma pumppunsa, joka on lammessa ympäri vuoden. Sähkötolpat ovat vielä rakennuttamatta, joten pumput toimivat toistaiseksi roikkajohdon avulla. Vettä lammessa on arviolta noin 17 kuutiometriä.

Lampi yhdisti toisiinsa kesäkeittiön, terassin ja ruusupaviljongin ja sijaitsee niiden muodostamassa "Bermudan kolmiossa". Bermudan kolmiossa siksi, että ukkokulta kuuluu kadottaneen tuonne yhden kokonaisen kesäloman.

Waaaauuu... Kyllä meiänkin pitää nyt se iso lampi rakentaa.. Anteeksi kun nyt utelen Krista mutta pakostakin tuli mieleen että paljonko nuo kumit sun muut matot maksoivat? Aikaakin on palanut kyllä varmaan vietävästi mutta eihän se näin puutarhapuuhailuissa mitään merkkaa....