Kuluneena talvena ovat lähes kaikki kukat näkyneet säilyneen hyvin. Vuorenkilpikin rehottaa aivan kuin kesällä.
Onko vuorenkilvestä mitään muita muotoja saatavilla kuin tuo perus? Jonkinsortin "punalehtisen" muistan joskus jostain lukeneeni, mutta eipä ole sen jälkeen vastaan tullut. Eniten ehkä kiinnostaisi eriväriset kukat.
Tämmösen onnistuin googlaamaan
Mutta ei tuo ainakaan tuossa kuvassa näytä kauhean mairittelevalta.
Herttavuorenkilpi, Bergenia cordifolia taitaa olla yleisin, mutta vanhoilta tonteilta voi löytää myös soikkovuorenkilpi, Bergenia crassifolia versiota.
Tuo valkoinen on kuulemma aika kranttu, enkä ole sitä nähnyt muualla kuin Kaisaniemen kasvitieteellisessä. Krista muistaakseni on joskus tuonut sen taimia Virosta.
Niin kuin Muajussi sanoi, siivousjätteitä voi löytää ja varmasti jakotaimia saa, jos näkee jossain ison kasvuston ja kysyy pihan omistajalta. Nehän vaativat harvennusta ja siivousta lähes vuosittain.
Jälleen kerran vuorenkilpi ilmaisee, että näitä ikivihreitä isohkoja perennoja todellakin kannattaa pihassaan suosia. Keväisin näen suoraan vuorenkilvistä, mitä tahtia istutusalueitten mullat sulavat, kun vuorenkilpien lehdet nousevat lumien painamista lättänöistä taas uljaasti ylös Kohta alkaa kukinnan odotus.
Raakki, valkokukkaisen taimi on itse asiassa Kibuvitsilta saatu, sen sijaan toin Virosta valkokirjavalehtisen vuorenkilven. Hengissä kumpikin. Laittaisin tähän söpön hymiön, jos olisi.
Sinulta saamani soikkovuorenkilvet kasvavat kauniisti ja tykkään niistä kovin.
Krista, onhan nämä vanhat vielä ihan käypäsiä:)
Hih, Inki, on tosiaan. Ei Sammakkonaamoja. Hetki meni ennenkuin aukesi... mutta puolustukseksi mainittakoon, etten ole toipunut vielä paluusta aurinkoisesta Pariisista...
Raakkilasta meille kantautuneet soikkovuorenkilven alut ovat tehneet ensimmäisen kukkansa! :))
Krista - muistin sitten väärin, enkä älynnyt lähteä vanhoille palstoille asiaa tarkistamaan. :(
Mukavaa, että ne kompostista pelastetut vanhanajan soikkovuorenkilvet ovat kotiutuneet uusiin paikkoihinsa. :)
Sade tuli tosi tarpeeseen ja nyt kasvit todellakin virkistyivät - vuorenkilpikin alkoi kukkia puskemaan.
On tuo vuorenkilpi sitten sitkeä kasvi. Sain viime keväänä naapurin rouvalta kottikärryllisen vuorenkilven taimia, kun olivat levinneet siellä liikaa. Selitin hänelle hädissäni, että en ehdi laittaa niille kukkapenkkiä valmiiksi. Rouva sanoi, että ne pärjäävät hyvin, kunhan laitan maahan vähän multaa ja voin sitten myöhemmin istuttaa ne paikoilleen. Totta puhui: laitoin maahan kottikärryllisen multaa ja taimet sinne. Olivat siellä talven ja nyt lumien sulettua ovat oikein hyvinvoivan näköisiä. Eivät tosin vielä kuki, kuten Tanulla ja Raakilla.
Siirsin syksyllä mun kaikki kuusi herttavuorenkilpeä ja ne näyttää nyt hieman kärsineiltä, mutta parista puskee ainakin kukat ylös. Ruskeita lehtiä oli jonkin verran ja ne leikkasin pois.
Äsken kylvin herttavuorenkilpeä parvekelaatikoihin ja oli hieman hankala homma. Siemenethän olivat minimaalisen pieniä. Jos tuli ripoteltua niitä liika tiheään, niin pitää sitten koulia taimia. Alkaisivat nyt edes itämään.
Vuorenkilpiä on helppo lisätä pitkästä lehdettömästä maata pitkin suikertavasta juuresta katkomalla se n. 10 cm pätkiin. Kun tällaisen pätkän laittaa multaan, piilosilmuista alkaa tulla uusia lehtiä. Piilosilmu näkyy pienenä nystynä juurenpätkässä.
Kiitos vinkistä, Illis. Kun se uusi penkki on valmis laitan vuorenkilvet ohjeesi mukaan leviämään, niin niitä riittää sitten isommallekin alueelle.
Kuka / míkä syö Vuorenkilven lehtiä? Lehdissä isoja reikiä, eikä kukan nuppuja ole tullut kuin pari hassua, vaikka aiempian vuosia on kukkinut komeasti. Voiko olla kotilot, joita tänä keväänä on näkynyt tosi paljon? En kyllä ole Vuorenkilpipenkissäni nähnyt..
Kyllä ne luultavimmin ovat etanoita tai kotiloita, mitkään toukat eivät syö vuorenkilpeä. Etanat ja kotilot touhuilevatkin yleensä näkymättomissä lehtien alapinnoilla ja pimeän aikaan.
Sitten kun alat etana- ja kotilojahtiin, jos vastaan tulee niitä isoja ukkoetanoita, niin jätä ne rauhaan - ovat ihan hyödyllisiä puutarhassa, eivätkä tuhoa kasveja.
Raakki, tarkoitat varmaan ukon etanoilla sellaisia kookkaita (jopa10cm),tummia ja kuviottomia,kuorettomia otuksia. Olen törmännyt sellaiseen pihallani kerran ja silloin kirjasta löysin lajin. Syö kuulemma sieniä ja jättää vihreät rauhaan. Haluan tämän vaan selventää (vaikka onkin hieman väärässä osastossa) että sellaiset kellertävät kuorettomat on sitten niitä "tappaja etanoiksi" kutsuttuja espanjan siruetanoita, joista on paras päästä eroon hyvinkin pikaisesti.
Kylvin 24.4 parvekelaatikkoon herttavuorenkilven siemeniä ja mitään elämää ei vielä näy. Kuinka nopeasti pitäisi jotain alkaa näkymään? Olen kastellut kylvöstä joka toinen päivä, mutta välillä se on päässyt hieman kuivahtamaan.
Vielä on koko kesä edessä eli ei kun odotellaan....
Kyllä ne sieltä jossain vaiheessa ilmestyy. Nyt en tarkkaa aikaa osaa sanoa, kun ei tullut laitettua ylös. Muistaakseni kuitenkin menee pitempään kuin joku viikko. Laita vaikka joku muovi päälle, niin pysyy paremmin tasa-kosteana. Tässä on minun viimevuotiset taimet. Ehdit kyllä saada hyvin tälle kesälle siirrettäviä taimia. Itse taisin vasta heinäkuussa kylvää..
Täytyykin laittaa joku muoviviritys tms kylvöksen päälle. Nyt nostin parvekelaatikon tuonne sateeseen, niin ei tarvi kastella.
Vuokkiksella oli jo niin söpöt ja terhakat taimet.