Mesiangervon kuivatuista lehdistä voi valmistaa yrttiteetä. Kukkia on käytetty viinan, viinin ja oluen mausteena. Tuoreita kukkia ja lehtiä voidaan voidaan lisätä salaatteihin ja keittoihin. Hyvä kasvis kuivattunakin. Mesiangervo sisältää kolmea luonnon salisyylia ja se saattaa aiheuttaa allergisia oireita. Sen jatkuvaa käyttöä tulisi välttää.
"Tehoaineidensa takia mesiangervon kukista valmistettua teetä on syytä käyttää hyvin varoen jos lainkaan omin päin ja lehtiäkin annostella vain pieninä määrinä yrttiteesekoituksiin. Mesiangervo on Pohjanmaan maakuntakasvi".
Lähde: Luontoportti.com (ks. linkki)
Arktiset aromit kertoo keräämisestä näin : "mesiangervon lehdet kerätään ennen kasvin kukkimista ja kukat heti niiden avauduttua. Lehtien alimmaiset lehdykät riivitään ja lehden kärkiosa otetaan mukaan kokonaisena. Kukinto katkaistaan kokonaisena alimman haaran tyvestä. Lehdet ja kukat kuivataan. Lehdet voidaan myös hiostaa ennen kuivausta. Lehtien tulee olla puhtaita, nuoria, terveitä ja vahingoittumattomia. Varren paloja tai lehtiruoteja ei oteta lehtien mukaan".
tätä käytän - en niinkään vihanneksena, korkeintaan teeyrttinä nesteenpoistoon - mutta kylläkin usein kesällä verisuonitukoksia ja särkyjä poistaviin jalkakylpyihin. Seassa usein nokkosta ja siankärsämöä, joka vm. myös on laskimotukoksia liuottava.
Tehdäänkö jalkakylpy niin, että kaadetaan kuuma vesi lehtien päälle ja annetaan jäähtyä jaloille sopivaksi? Taidan kokeilla saunomisen yhteydessä.
Jos kuivaisin mesiangervoa jalkakylpyjä varten, kukkia ja lehtiä ? Säilyykö annawin mainitsemat ominaisuudet kuivatessa myös ?
Tulin just lenkiltä ja keräsin matkalta kimpun mesiangervoa mukaan. Teeksi en sitä nyt taidakaan laittaa, mutta jalkakylpynähän se voisi olla mainio. Kannattaako alkaa kuivaamaan ?
Kukkia mie kuivasin.
Yrttitarha.fi sivuilla on paljon tietoa.
"sillä on kiistattomasti tulehduksia poistava vaikutus". Tuli mieleen että kun suolakääre (merisuolaa liotettuna veteen)jo itsessään poistaa kipua lihaksista tehokkaasti, niin ehkäpä kannattaisi kokeilla lisätä siihen veteen joukkoon myös hiukan mesiangervoa. Hmm, kokeilemisen arvoinen ajatus
Miten Kurppa käytät niitä kuivattuja kukkia ?
Joskus olen laittanut kiputinktuuraan, mesiangervoa, sitruunamelissaa, nokkosta ja reunuspäivänkakkaraa.
Nyt aion laittaa jalkakylpypussukoihin.
Ostin Filipendula ulmaria Plena kerrottukukkainen. Jossain näin että nimi olisi F. hexapetala FlorePlena. Minulla on tummanpunainen ennestään, jos ny on hengissä, vielä ei näy.
Ylen sivuilta muokattu ja kopsattu:
Kemistit eristivät mesiangervosta 1800-luvulla salisyylihapon, joka on aspiriinin vaikuttava aine.
Happoa on runsaasti kasvin nupuissa ja valkoisissa harsomaisissa kukinnoissa.
Tuoreista tai kuivatuista kukinnoista voi valmistaa kipuja lievittävää yrttiteetä. Juuri kiehuneeseen veteen laitetaan hautumaan vähintään viideksi minuutiksi kukintoja, keitosta ei keitetä. Yrttiteetä voi juoda pitkin päivää. Salisylaattikasvi voi alentaa kuumetta ja poistaa myös nesteita. (En suosittele itse missään nimessä ainakaan raskaana oleville tai vakavasti sairaille tämmöisiä kokeiluja, mutta haastattelu kopsattu siis Ylen nettisivuilta)
Mesiangervosta saa myös mahtavan jalkakylvyn, vaikka saunassa. Jalkakylpyä varten laita vatiin tai sankoon kasvin kukintoja ja lehtiä, ja voi vähän varttakin lisätä. Kaada päälle pieni määrä kuumaa vettä vesipadasta, anna hautua kymmenen minuuttia. Lisää sopivan lämpöistä vettä niin että jalat sopivasti peittyvät. Löylyissä ollessasi pidä jalat yrttilylvyssä. Voit tehdä mesiangervosta myös vastan, sanoo keruutuotetarkastaja Marja Tuominen.
Marja Tuominen käyttää mesiangervoa myös kalan ja piparkakkutaikinan mausteena.
Mesiangervo (Filipendula ulmaria) kasvaa vanhoilla niityillä, jokien ja järvien rannoilla. Kasvia ei pidä kerätä teiden varsilta tai ojista, joissa se kasvaa runsaana. Lehti kerätään ennen kukintaa. Kukinnot on helppo kuivata ihan huoneenlämmössä. Jos kukassa on ruskeaa kukinto on jo ohi.
Voimakkaasti tuoksuvia kukkia ripoteltiin ennen vanhaan lattioille tuomaan miellyttävää tuoksua ennen juhlia.
Filipendula ulmaria Plena
Tämä punainen ei kukkinut viime kesänä ollenkaan, luulin jo kuolleen. Nyt yksi kukka.
Minulla kasvaa kurjenmiekkojen seassa ojan reunalla luonnon mesiangervoakin, tykkään näistä.
Minullakin kasvaa ihan kukkapenkissä mesiangervoa, hän on tuolla luonnonkasvienpenkissä.
Varmaan tuo viihtyy hyvin siellä ojan reunamilla, tuossa penkissä on aika kuivaa.
Niin me ollaan erilaisia. Suorastaan vihaan mesiangervoa. Se pakkautuu kasvamaan jokapaikkaan ja kohta siinä ei muuta kasvakaan. Meillä niitetään surutta pois ja annetaan tilaa muille luonnonkukille ja metsämansikalle. Takamettässä saa kasvaa mutta pihan lähelle ei oo asiaa.
Ei ne täällä ole levinneet mihinkään. Leikkaan aina kukkineet kukat pois. Siis luonnon mesiangervosta.
Mesiangervoa pitäis joutuin kerätä, joku täällä tai muualla kertoili, että siitä tulee maukasta teetä. Vielä nopiana täälläpäin ehtii jonkuverran kerätä, melko osa on jo ohikukkineita.