Suomessa kasvaa luonnonvaraisena neljä pihlajalajia .Ylivoimaisesti yleisin on koko maassa menestyvä kotipihlaja (Sorbus aucuparia). Ruotsinpihlaja (Sorbus intermedia) on levinnyt Turun saaristoon ja Ahvenanmaalle. Suomenpihlaja (Sorbus hybrida) kasvaa luonnonvaraisena Lounais-Suomessa. Kaunopihlaja (Sorbus meinichii) kasvaa Suomessa ainoastaan Ahvenanmaalla.
Pihlajan marjamaiset hedelmät ovat happamia mutta silti ihmisravinnoksi kelpaavia, etenkin syksyn ensimmäisten pakkasten miedonnettua happamuutta. Pihlajan marja muistuttaa tiivistettyä omenaa ja ravintoarvoltaan sen maltoa pidetään vähintään perunan veroisena.
Pihlajan marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Marjoja käytetään hillojen, hyytelöiden, makeisten ja alkoholijuomien raaka-aineena. Pihlajan lehdistä voidaan valmistaa erinomaista yrttiteetä.
Lähde: Wikipedia
"Rohtona käytetään marjoja, lehtiä, kuorta ja myös kukkia. Vaikuttavina aineina on marjoissa C-vitamiini, parasorbiinihappo, orgaaniset hapot, sorbitoli, pektiini vaha, alfa- ja beetakaroteeni, parkkiaineet, eteerinen öljy, rutiini ja kversitiini. Lehdissä on ursolihappoa, siemenissä öljyä ja amygdaliinia, puussa aukupariinia, metoksiaukupariinia ja lyonosidia, ja kuoressa parkkiaineita, lupeolia, betuliinia ja alfasitosteriinia.
Pihjalalla on lievästi ulostava ja virtsaneritystä lisäävä vaikutus. marjoja on käytetty kansanlääkinnässä mehuna ja hillona kihtiin, munuaissairauksiin, suolistokatarreihin, ripuliin, keripukkiin, vähähappoisen vatsan hoitoon, lisäämään ruokahalua ja verisuonten kovettumiin ja kalkkeutumiin. Nuoria lehtiä käytetään teenä ja salaattina" (Raipala-Cormier V, 2009, s.144).
Lähde: Raipala-Cormier V. 2009. Luontoäidin kotiapteeksi - Kasvilääkinta ja luontaishoidot.Werner Söderström, Lontoo.
Itse käytän teesekoituksiin, koska pihlajanlehdissä on jännä marsipaanin maku.
Pitäisikö kuivattavat pihlajanlehdet kerätä ennen kukintaa (mikä tietysti on jo myöhäistä)? Vai onko sillä väliä?
Marjoista teen syksyisin omenan kanssa hilloa. Sopii hyvin esim paahtoleivälle.
Makeapihlajan marjat sopivat sellaisenaan jugurtin kaveriksi.