Vielä on pistokkaita jäljellä sekä selenicereus grandiflorus ja selenicereus pteranthus.
Laitoin nyt uudelleen, kun tuli nämä palstan muutokset...löydänköhän enää vanhoja keskusteluja mistään....
Vielä on pistokkaita jäljellä sekä selenicereus grandiflorus ja selenicereus pteranthus.
Laitoin nyt uudelleen, kun tuli nämä palstan muutokset...löydänköhän enää vanhoja keskusteluja mistään....
Sain postia, Kuningatar, kiitos ja kumarrus. ;)
Huomasin nyt kuningatartani lähemmin tarkasteltuani, että siinä on aika paljon puutumista. Elikkäs jo nuorien versojen pinnalle on kertynyt valkea peite, joka tekee kaktuksen pinnan todella kovaksi. Mistä mahtaa johtua., Voiko liika aurinko tehdä tuota? Liika kastelu, liika kuivuus, ei aavistustakaan. Saattaa olla verson tyvessä tai latvassa, esiintyy laikkumaisesti. Mitään harsomaisuutta tms. siinä ei ole, verso vaan muuttunut valkopintaiseksi? Jotenkin ei ainakaan miltään tuholaiselta vaikuttaisi.
Epäilen, että tuo on puutumista tai se voi johtua liiasta auringosta.
Olisiko sulla kuvaa tuosta ilmiöstä?
Moikka pitkästä aikaa, tässä tulee pari kuvaa, ovat vaan tosi epäselviä kun kameran pikselit ei oikeen riitä....
Luulen, että tuo johtuu liiasta auringosta ja kuivuudesta. Versoissa olevat läikät näyttävät kuivumiselta ja palamiselta.
Jatkoa... Palamisesta ja kuivumisesta johtuvat vauriot eivät ole pahoja. Ne ovat esteettisesti hieman rumia, mutta kasvi kestää vauriot (Selenicereukset ovat sitkeitä kaktuksia). Vaurioituneet versot voi leikata pois, jos haluaa parantaa kasvin ulkonäköä.
Toivottavasti sun kasvit elpyvät vaurioista hyvin.
kiitos smaa, lohdullista
Ole hyvä. :) Toivottavasti sun kasvit elpyvät nopeasti.
Uutta kasvua pukkaa.
Sun kasvi näyttää kasvavan hyvin. :)
Uutta kasvua ilmestyy tähän aikaan paljon ja versot venyvät pituutta nopeasti. Selenicereukset räjähtävät kasvuun kevään ja kesän aikana.
Laitan kuvan viime helmikuussa kylvetyistä kuningattarista. Kymmenestä kylvetystä siemenestä viisi alkoi itämään ja kasvamaan. Taimet ovat nyt pisimmillään viisi-kuusisenttisiä. Milloinkahan ne pitäisi koulia ja minkä kokoiseen purkkiin? Ajattelin kokeilla sellaista kukkapyramidi häkkyrää tukirakenteeksi noille luikeroille.
Tuon kokoiset taimet voi koulia ja istuttaa uuteen ruukkuun. Pieni saviruukku (halk. n. 8-10 cm) on hyvä kasvupaikka taimille. Jos istutat samaan ruukkuun useampia taimia, niin ruukussa on hyvä olla riittävästi tilaa.
Muista olla varovainen, kun siirrät taimet uuteen ruukkuun, jotta juuret eivät vahingoitu.
Kukkapyramidi-kasvatus voi olla ihan hyvä ratkaisu yönkuningattarille. Pyramidin on syytä olla riittävän korkea, jotta versoilla on kasvutilaa (yönkuningatar kasvaa nopeasti).
Kiitos tiedoista, Smaa! Juuri tällaisen palstan ja Sinunlaisesi kokeneen ansiosta minäkin olen rohkaistunut kokeilemaan uusia ja ihmeellisiä lajikkeita(huom: itselleni ihmeellisiä).
Ole hyvä. :)
Uusia lajeja kannattaa aina kokeilla. :) Monet lajit ovat sellaisia, että niitä on hankala löytää ja sen vuoksi niiden kasvattaminen on mielenkiintoista. Esim. yönkuningatar on sellainen kaktus, että sitä ei yleensä saa kukkakaupoista (tiedän vain pari kauppaa, jotka ovat myyneet sitä).
Toivottavasti sun yönkuningattaret kasvavat hyvin. Kun olet siirtänyt taimet uuteen ruukkuun ja ne juurtuvat kunnolla, niin ne varmaan kasvavat nopeasti. Yönkuningattaresta tulee nopeasti iso kaktus ja sen pitäisi kukkia ensimmäisen kerran noin 3-5 vuotiaana.
Onko olemassa jotain eri lajisia: yön kuningattaret ja sitten prinsessat erikseen? Sain anopilta hienon puolimetrisen "alun" jota hän on kasvatellut isommasta ottamastaan pistokkaasta. Muistan emokasvin kukkineen joskus muinoin aivan valtavin kukin, keskellä yötä ja tuoksu oli ihana. Silloin puhuimme kuningattaresta, mutta nyt prinsessasta.. Miten lie nimet?
Ja mitenkä nuo kasvuolosuhteet sitten? Aikanaan minulla kukki "vanhat pojat" ja muut kaktukset, mutta se oli sitä aikaa kun talvella oli kylmä huushollissa ja kesällä paiste yhden lasin läpi kova. Pidin tätä uutta kuningatartani ulkona kolme viikkoa mökkioloissa, kuhn ei parempaa ollut tarjolla ja viihtyi tosi hyvin, tekee uutta lehteä ja on oikea elävän kasvin esikuva. Nyt kun kotiuduimme, taidan viedä sen edelleen ulos.
Voisitteko ystävällisesti kertoilla omia kokemuksianne. Annatteko mitä lannoitetta ja tarvitsisiko se isomman ruukun, olisiko viisainta jättää siirrot ensi kevääseen? Pitäisikö pitää kuivaa kautta syksymmällä? Nyt on saanut vettä reilusti, kannusta ja taivaalta. Ei tämä taida silti vielä olla kukintaiässä.
Tässä on hieman tietoja eri lajeista:
- Aito yönkuningatar on Selenicereus grandiflorus. S. grandiflorus tekee pitkiä köynnöstäviä versoja, joihin tulee piikkejä. Kukat tuoksuvat voimakkaasti. Kukinta alkaa yleensä noin 3-5 vuotiaana.
- Aito yönprinsessa on Selenicereus pteranthus. S. pteranthus muistuttaa jonkin verran S. grandiflorusta, mutta versot ovat erilaisia ja piikitys on eri tavalla.
- Tuoksulehtikaktusta (Epiphyllum oxypetalum) on kutsuttu aikanaan yleisesti sekä yönprinsessaksi että yönkuningattareksi, vaikka se on lehtikaktus, eikä Selenicereus (Selenicereukset ovat ns. "yökaktuksia"). Tuoksulehtikaktus tekee pitkiä lehtimäisiä versoja. Kukat tuoksuvat voimakkaasti ja ovat valkoisia.
Jos sulla on aito yönkuningatar (tai aito yönprinsessa), se viihtyy hyvin ulkona ja sitä voi
lannoittaa melko runsaasti kesän aikana, koska kasvu on nopeata. Lannoitteeksi sopii hyvin esim. Substral (mun kasvit ovat pitäneet siitä). Lannoitetta voi antaa noin 2-3 kertaa kuussa. Olen vähentänyt lannoitusta elo- ja syyskuun aikana, kun kasvu alkaa hidastumaan.
Tuoksulehtikaktus viihtyy myös hyvin ulkona koko kesän ja sitä kannattaa lannoittaa säännöllisesti (noin 1-2 kertaa kuussa on hyvä lannoitusmäärä). Orkidealannoite on ihan hyvää lannoitetta, koska se ei ole liian voimakasta. Vähennän lannoitusta loppukesän aikana.
Lehtikaktukset hyötyvät loppukesän tai alkusyksyn aikana annettavasta lepokaudesta. Jos lepokausi onnistuu hyvin ja kaktus on riittävän vanha/iso, kaktuksen pitäisi kukkia, kun sen tuo sisälle.
Jos aiot vaihtaa ruukun, niin ruukunvaihto on hyvä tehdä keväällä tai alkukesällä, kun kasvi lähtee kasvamaan.
Laitan tähän alle kuvan eri lajeista:
1. Selenicereus grandiflorus eli yönkuningatar
2. Selenicereus pteranthus eli yönprinsessa (kuvassa näkyy varsi ja piikitys)
3. Epiphyllum oxypetalum eli tuoksulehtikaktus (kuvassa on parturoitu tuoksulehtikaktus, johon on tulossa uusia versoja)
Lisään vielä sen verran, että S. grandiflorus ja S. pteranthus saattavat tehdä runsaasti ilmajuuria. Mulla on yhdessä S. grandifloruksessa isoja ilmajuuria.