Moi!
Täällä aloitteleva puutarhaintoilija, jolla on kaksi tuollaista muutaman neliön kasvimaata, joissa kasvatetaan hernettä, salaattia, sipulia jne. Nyt sitten sain tuollaisen vanhan hiekkalaatikon reunuksen, johon meinasin laittaa monivuotisia yrttejä ja mitä nyt keksisinkään.
Laatikon koko on ehkä 2x2m ja korkeus ehkä 30cm. "Ongelmana" nyt onkin, että laitanko pohjalle jonkin eristeen, ettei maassa olevat rikkakasvit pääse heti läpi, vai lykkäänkö mullat (+ palaneet hevosenlannat) suoraan vaan maan päälle?
Mielelläni ottaisin myös kokeneemmilta ideoita, että mitä monivuotisia yrttejä/kasveja tuohon alalle kannattaisi laittaa.
Aika helpolla selviät jos katat alustan paksulti sanomalehdillä ja puolisen metriä myös yrttimaan ulkopuolelle, etteivät rikat kaivaudu reunoilta..Ulkopuolella olevat sanomalehdethän voi peittää vaikka kuorikkeella tms. Sanomalehdet maatuvat ajan kanssa ja yrtit saavat juurensa syvemmälle maahan.
Puutarhakeijun ohjeiden mukaan on helppo homma. Mitä sinne sitten laitat, on ihan kiinni siitä, mitä kasviksia tarvitset. Mulla on tällä hetkellä hiekkalaatikossa mansikkaa, koska sillä on pienet juuret eikä tarvitse syvää multatilaa.
Kiitos Puutarhakeiju neuvostasi. Nyt on ryytimaa laitettu alulle ja tosiaan hyviä ideoita monivuotisista yrteistä/kasviksista ottaisin mielelläni vastaan. Erilaisia sipuleita meillä menee rutkasti ja ruohosipuli nyt on aivan ehdoton, mutta kertokaa kokeneemmat, mitä muuta sipulia/muuta syötävää sinne voisi laittaa?
Kiinansipuli, pillisipuli, valkosipuli…
Oreganoa tarvitset ainakin koska täällä kun pyörit huomaat ensi keväänä kasvattavasi tomaatteja ( jollei innostus niihin ole jo iskenyt) ja pizzan ja tomaattisoseiden maustajaksi se on ehdoton. Ja rakuunaa, jotta voit tehdä rakuunaporkkanoita. Valkosipulin voit tuollaiseen penkkiin laittaa jo loppusyksyllä, jolloin lähtee kasvuun jo aikaisin keväällä.
Kiitos! Onko oreganokin monivuotinen (mulla ei ole siemenistä nimittäin noussut pihalla oreganon kylvykohtaan mitään, joten lisäsin sinne ihan normaaleja sipuleita)? Ja siis ihanko törkkään valkosipulin kynsiä penkkiin? Keväällä muutaman koitin tuonne perinteiseen penkkiin ja varsi on ainakin pitkä…
Lisää ideoita, jos vaan viitsitte. En malta lähteä nyt nukkumaankaan
Valkosipulilla on omat sivunsa joita kannattaa käydä lukemassa siellä on varmasti juttua talvivalkosipulin kasvatuksesta.
Itse en nykyään viitsi yrttejä ja vihanneksia siemenestä kasvatella koska kun kaupasta ostetun ruukkusalaatin tai yrtin laittaa maahan siitä syö kolminkertaisen määrän, mitä alunperin osti. Viime talven selvisi jopa maahan istutettu ruukkurucola, vastoin kaikkia odotuksia. Ja varsiselleriä yritin kerran kasvattaa siemenestä mutta tulos oli onneton. Sen sijaan kaupasta ostetun varsisellerin mukulaosan kun laittaa maahan niin uutta vartta pukkaa paljon nopeammin. Sen talvehtimisesta en osaa sanoa.
Oregano on monivuotinen. Minulla on talvehtinut monta vuotta 15L ruukussa, jonka käännän talveksi kyljelleen, ettei kerää vettä ja halkea.
Monivuotinen on oregano ja valkosipulin kysiä voit laittaa syksyllä maahan siihen saakka kun maa on sulaa. Seuraavana keväänä lähtevät sieltä matkaan. Täältä löydät haulla hyviä ohjeita valkkarien kasvatukseen.
Jopas tuli neuvoja oikein tuplaten:))
Oregano on monivuotinen, kasvaa isoksi ja leviää, eli se kannattaa ottaa huomioon istuttaessa. Timjami tai ajuruoho on myös monivuotinen ja monikäyttöinen hyvä yrtti. Mintut näin makean ja teen ystävälle on tietysti ehdottomia. Mutta sama varoitus kuin oreganossa, kasvaa ja leviää. Ne kannattaakin istuttaa penkkiin pohjattomassa ruukussa. Valkosipulia ja tavallista sipulia ei kuulemma kannata laittaa vierekkäin, luin justiinsa muutama päivä sitten jostain ketjusta. Minulla ne on muutenkin muualla, omissa penkeissään, koska meillä menee sipulia paljon. Persiljan ja tillin voi istuttaa suoraan kaupan ruukuista, kun pätkäisee vähän lyhyemmäksi, että juurtuvat paremmin. Sama pätee myös salaattiin.
Monivuotisia yrttejä jo mainittujen lisäksi:
sitruunamelissa, saksankirveli, liperi eli lipstikka, rakuuna (jos vain saat ranskalaisen, niin sitä). Kaksi- ja yksivuotisia on lisäksi tosi paljon.
Ahomansikkaa voi ripauttaa joukkoon naposteltavaksi, se lisääntyy ja täyttää maan - ei kun hiekkalaatikon tässä tapauksessa
Oletko tutustunut Yrttatarhan sivustoihin? (En muista osoitetta, mutta jotain yrttitarha.com tai yrttitarha.fi tai jotain)
Kiitos sailasi tuosta Yrttitarha-sivusto vihjeestä. En ollut siellä aiemmin käynyt.
Mistä yleensäkin saatte monivuotiset yrttinne? Kaupasta vai tuttavilta, vai kasvatatteko jotain ihan siemenistä? Miten hyvä valikoima kaupoissa ylipäätään on valmiiden yrttien suhteen? Toki riippuu paikkakunnasta, mutta noin yleensä?
Tana kevaana paasen laittamaan ensimmaisen oman kasvimaani, siemenet jo ostettu
Olen aika aloittelija joten seuraa sarja tyhmia kysymyksia.
Olen ajatellut tehda sellaisia lavoja jotka taytetaan mullalla. Mita multaa sen pitaisi olla? Enta millaiseksi maa pitaa muokata niiden lavojen alla ja miten syvasti ja pitaako siihen lisata lannoitteita tai maanparannusaineita tms? Kasvimaa perustetaan nurmikolle pihan peralle. Pitaako se kuopan pohja vuorata jollain ja minka vuoksi, siksiko ettei rikkakasvit paase? Kavisiko tahan tarkoitukseen pahvi; sita kun on meille kertynyt kun taas sanomalehtea ei niin paljoa meille kerry…
Tarkoitus olisi nyt ekana vuonna laittaa ihan perusjuttuja kuten salaattia, herneita, tillia ja persiljaa, porkkanoita. sipulia.
Mies tahtoo lisaksi perunamaan mutta se taitaa sitten olla taas ihan oma taiteenlajinsa? Vai voisiko perunaa istuttaa noihin ‘‘laareihin’’ siina missa noita muitakin? Toisaalta, kasvatetaanhan perunaa jopa sangoissa!
Kannattaa lukea hyötytarha osiosta ainakin keittiöpuutarha-potager. Sieltä löytyy hyvät tiedot.
Lavoihin esim. lavakauluksista tehtyihin jossa kasvatetaan salaatteja herneitä ym. riittää kun nurmikon päälle levitetään vaikka niitä pahveja ja siihen hyvää multaa (kompostimultaa tai vastaavaa, ei kuitenkaan kaupunkien kompostimultaa)
Juurimatto on paikallaan pohjalle silloin kun lähellä on puita tai muita kasveja joiden juuret voivat hakeutua kasvimaalle. Samoin jos lähistöllä on vuohenputkea tai muuta hankalaa rikkakasvia.
Perunoille ja porkkanoille olisi paksumpi multakerros paikallaan.
Voithan rakentaa korkeammat laidat tai kaivaa maata hiemen lavojen alta.
kasvimaan perustaminen nurmikolle voisi olla hyvää luettavaa myös. - ja sano sille isännällesi, että aika hyvän sadon saa nurmikkoperunastakin:-)
Kaupunkien kompostimulta ei sovellu syötäville kasveille. Voit käyttää pussimultaa (tulee kylläkin kalliiksi), ostaa jostakin multaa peräkärryittäin tai tilata itsellesi multakuorman. Pääasia että multa on seulottua (=rikkaruohotonta), muuten menee hermot kun rikkaruohot tukahduttaa muut kasvit.
Toki perunaa voi kasvattaa lavoissakin, kunhan multatila (=mullan syvyys) on riittävä perunalle, sehän kun tekee mukulat maan alle ja sitä pitäisi vielä mullatakin.
Salaatille, herneelle, tillille, persiljalle ja sipulille riittää kohtuullisen pieni multatila eli matalahko lava. Porkkana vaatii korkeamman lavan, ellet sitten kasvata niitä pieniä pyöreitä porkkanoita.
Uusimmassa Kotipuutarha-lehdessä on lavoista juttua.
hei maallemuuttanut, siirsin viestisi ( "vinkkeja aloittelijalle kasvimaan perustamiseen?") vastauksineen tähän ketjuun jossa asiasta on puhuttukin jo, ja jossa siitä on hyvä jatkaa. Ja kuten vinkkejä jo saitkin, on monia muitakin keskusteluketjuja joissa asiaa aiheesta löytyy
No ihmettelinkin kun en mistaan enaa loytanyt tata kysymystani vaikka kuinka hain. Mutta loytyi se sittenkin kun olin tarpeeksi ovela!
Juu muista ketjuista jo sainkin vastauksia, lahinna nyt vain ‘enaa’ kaipaan vastausta etta kayko tuo pahvi sanomalehden sijaan sinne alle?
Luulen etta paasiaisena isanta saa nikkaroida niita reunuksia. Tai no, ainaskin yhden, koemielessa. Jos siita tekisi kolme lautaa levean, niin olisi varmaan tarpeeksi syvyytta? Meilla on vanhastaan olemassa jatelautaa vaikka kuinka, en vaan muista miten leveaa se oli.