Mesimarjaa olen pitkään haaveillut jossain kolkassa pihaa kokeilla. Onko teistä kukaan käyttänyt luonnon mesimarjaa puutarhassa esimerkiksi maanpeitekasvina tai marjakasvina ihan?
Mesimarja tarvitsee sopivan kostean ja puoliavoimen kasvupaikan ja kukkii kesä-heinäkuussa.
(Mesimarja; Åkerbär; R. arcticus)
Minulla kasvaa tuota mesimarjaa kasvimaalla. Paikan valinta ei ollut ihan paras mahdollinen, meinaa levitä melkoisesti!
Miten erotan mesimarjan lillukasta? Kukathan niissä on eri väriset, mutta miten ne erottaa silloin kun eivät kuki? Jos rönsyää se on lillukka mutta eihän kaikissa lillukkapuskissa ole aina rönsyjä joten toistepäin tuo ei päde.
Minulla on tullut metsäkukkien mukana mesimarjaa kukkapenkkiin. Siitä sain sen kitkettyä pois, mutta nyt se rehottaa penkin vieressä pelkässä sorassa ja kukkii kauniisti. Marjoja ei kuitenkaan valitettavasti tule. Se olisi kyllä kaunis maanpeitekasvi vaikka pensaiden juurilla, lehdet säilyvät rehevinä koko kesän…
Istutin omenapuun alle jalostettua mesimarjaa ja laitoin lisäksi luonnonkantaa pölytyksen varmistamiseksi. Nyt sitten iski epäilys onko tuomani luonnonkasvit mesimarjaa vaiko sittenkin lillukkaa?
Oulunseudulta, laitas kuva niin arvuutellaan yhdessä:)
Nolo tunnustaa mutta ne puskat kärsivät siirrosta senverran paljon että lehdet ovat niin kippurallaan ettei niistä saa tällä hetkellä tunnistettavaa kuvaa.
No voi harmi! Kuukkelin kuvia katselin ja aikaslailla samanlaisia ne lehdet on - sinun täytyy nyt vaan luottaa itseesi ja odotella kunnes on kunnon lehtiä näkyvillä että voit vertailla - kyllä sen pienen eron sitten varmaan huomaa? Tai viimeistään kukista…
Kukista kai sen viimeistään huomaa… jos tekisivät uusia lehtiä niin voisin laittaa niistä kuvia.
Mesimarja
(Rubus arcticus) muistuttaa lehdiltään lillukkaa, mutta eroaa siitä
helposti punaisten kukkiensa ja rönsyttömien versojensa ansiosta.
Googlen kuvahausta löytää hyviä kuvia.
Niinhän ne eroaa mutta kun ne eivät nyt kuki… ja eihän kaikissa lillukoissa ole aina rönsyjä?
Katsoin jo aiemmin nuo Googlen kuvahaun kuvat mutta hahmottamiskykyni ei riitä erottamaan niiden lehtiä toisistaan.
Siirsin pihaani siis mesimarjaa mutta sitten tulikin epäilys oliko kaikki/osa sittenkin lillukkaa.
Ei kai auta muu kuin odottaa ensi kesään ja siirtää pois ne jotka kukkivat valkoisin kukin.
Olisiko tästä apua? Löysin varastostani kuvan, joka pitäisi olla lillukkaa.
Miten nuo lehdet eroavat mesimarjan lehdistä? Onko tuossa tiuhemmassa tuota sahalaitaa, tai siis sellaisissa ryhmissä?
Hitsi kun kasvit kärsivät siirrosta ja kuivattivat+kipristivät lehtensä, vaikeuttaa entisestään tunnistusta…
Näppituntumalla lillukan versot tuntuvat piikkisiltä mutteivät mesimarjan. Sotkeudunko nyt lillukanvarsiin, noin vertauskuvallisesti?
En tiedä auttaako tämä yhtään, jos lehdet ovat pahasti kärsineet, mutta laitanpa tähän kuitenkin: Mesimarjan lehdyköitten kärjet eivät ole terävät kuten lillukalla. Kuvassa siis mesimarja.
Siis mesimarjan lehti on tylppä verrattuna lillukkaan, lillukassa näyttäisi olevan tiuhempi sahalaita, ja mesimarjan versot eivät ole piikkisiä kuten lillukan. Yritän illalla katsoa josko saisin niistä kippuralehdistä tuon verran selvää.
Ja jos pakan voi sekoittaa vieläkin pahemmin löytyy yrttitarha.com -sivulta maininta:
“Lillukka risteytyy luonnossa lähisukulaisensa mesimarjan kanssa. Jälkeläiset, mesilillukat, ovat mesimarjan näköisiä, mutta rehevämpiä ja kukiltaan vaaleanpunaisia ja suurempia. Hedelmiä niihin ei tule, joten lisääntyminen on ainoastaan kasvullista. Mesilillukat ovat Pohjois-Suomessa paikoitellen yleisempiä kuin vanhempansa, mutta Etelä-Suomesta niitä löytää harvemmin.”
Ei päivää ettei jotain uutta, ainakin pentissä
Mesilillukka! voi hyvä tavaton!
Tuossa 5 metrin päässä meidän rivaritontin reunasta kasvaa jokin ihme punamarjainen pensas, metsän reunassa. Pitääpä käydä tässä katsomassa jospa olisi ihan mesilillukkaa=) Nyt jäi päähän soimaan tuo nimi.