Väinönputki, Angelica archangelica (katso myös: vy/vv: Väinönputki)

Minulla on ollut pari väinönputkea (taimistosta ostettuna) ja ne ovat olleet komeita kuin mitkäkin ruustinnat.

Kysymyksiä kokeneille

1. Kuoleeko komeasti kukkinut väinönputkikasvusto? Jotkin kasvikirjoista väittävät kasvia monivuotiseksi jotkut kaksivuotiseksi. Miten on?

2. Miten kasvatatte siementaimia siemenistä? Siemeniä on kypsymässä runsaasti omasta takaa. Haluaisin kasvia kasvamaan niin paljon kuin mahdollista kun se on niin komea ja vielä hyötykasvikin.

Mun väinönputkeni on kukkinut nyt ainakin kahtena kesänä perätysten ja alunperin oli vain yksi ainokainen taimi. Myrsky sen välillä jo kaatoikin, mutta pönkkäsin laudanpalalla takaisin pystyasentoon. Nyt otan kyllä siemeniä talteen siltä varalta, josko ei ensi vuonna enää kukikaan.

Harmittavaisen (?) kirkas oli taivas kuvaushetkellä niin ettei kukinto erotu, mutta kolmessa metrissä se huitelee.

Eräässä yrttiviljelyoppaassa sanottiin ettei saisi päästää putkea kukkimaan mutta en muista oikein miksi niin piti tehdä. Upea kasvi vaikka meillä jo eräs perheen nirppanokkatyttö haukkuu että väinönputki maistuu lääkkeelle. Lääkettähän se on jo ollut vuosisatoja (KS Annemarta Borgen: Minun yrttini)

olisiko syy yksinkertaisesti se, että "kukittuaan kuolee"? - ainakin periaatteessa. - olet varmaankin lukenut http://www.yrttitarha.com:in antamat tiedot ja kasvatusohjeet?

Väinönputken siemenvaiheessa leikkaan koko kukinnon pois ja tällä konstilla samat kasvit ovat kasvaneet ainakin 6 vuotta. Kannattaa varoa puuhastellessa sen kanssa, ettei iholle roisku kasvinesteitä auringossa - pahat paukamat sekin poltti käsivarsiin ja koipiin, tietysti yksilöllinen juttu on miten herkkä- tai paksunahkainen kukin on.

Väinö on ns. lyhytikäinen perenna. Jos nyt voi perennasta puhua… Se ei ole selkeästi kaksivuotinen kuten karhunputki, mutta yksi yksilö ei elä montaa vuotta. Kukkavarren katkaisu jatkaa huomattavasti väinön elämää. Ja yleensä niitä siemeniä ehtii varista juurille, josta uusi kasvu lähtee.



Väinönputken siemenet pitää kylvää samana syksynä. Seuraavana keväänä kylvetäessä itävyys on jo todella heikko. Jos nyt yleensäkään enää itää.



Väinönputki on lappilaisten taikayrtti, joka tarinan mukaan arkkienkeli Gabriel lahjoitti lappilaisille taisteluun ruttoa vastaan. Tutkimusten mukaan väinönputkiuute auttaa hyvin mm. matkapahoinvointiin ja on oivallinen ruoansulatusta tukeva yrtti. Myös yskänrohdoksena sillä on tehoa. Lappilaisten mukaan se parantaa kaiken muun paitsi lasisilmän ja puujalan. Mutta tuossa lienee lapinlisää… :smiley:



Paljon puhuttu väinönputkihilloke maistuu muuten tajuttoman kamalalta. Ei kannata kokeilla…

Laitanpa tänne kuvan tuosta ihanasta jättikarhunputkesta, Angelica gigas. On kait sukua tuolle väinönputkelle....jos ei ole oikea paikka otan sitten pois. Kiitos Korpikellolle !



voi hertti kun on nätti. En ole koskaan tuollaisesta kuullut saati sitten nähnyt

Olipa hyvä, että valtsu kertoi väinönputkenkin aiheuttavan noita rakkuloita iholle! Ostin juuri siemeniä, mutten niitä nyt sitten kylväkään. Äidilläni näin niin kamalan reaktion, etten todellakaan ota riskiä.



Todella kaunis, tuo satuesin versio!

Enpä ole kuullutkaan että väinönputkikin aiheuttaa rakkuloita, ei kirjassakaan mitään mainita moisesta.

Ei ole kirjan kirjoittaja väinönputkia erehtynyt sortseissa ja hyhythihaisessa puserossa auringonpaisteessa erehtynyt leikkaamaan? Voipi olla ihmisten herkkyyden kanssa eroja, kerran kokeillut kaikki tietäätäh?

Myös ihotautilääkärit tuntuvat tietävän sen ominaisuudet. Terveyskirjasto mainitsee sen neljän pahimman joukossa jättiläisukoputken, mooseksenpalavanpensaan ja tuoksuruudan kanssa.

Meillä pojat saivat todella pahoja palorakkuloita tuosta, kun “taistelivat” kepein sitä vastaan. Olivat isänsä kanssa olleet jossain liikenteessä, ja terveyskeskuksessa olivat sanoneet, että joku kasvi on rakkulat aiheuttanut. Kun sitten asiaa mietittiin, tultiin siihen tulokseen, että väinönputki oli asialla.

Milläs väinönputken taimen erottaa vuohenputken vastaavasta? Pienen Hevosen jälkiä setviessäni aloin katsella vuohenputkea kitkiessäni muutamia taimia “sillä silmällä” kun samaisessa penkissä on jo vuosia kasvanut myös väiski. Taimissa on hyvänlaisen vahva paalujuuren alku eikä mitään rönsyämisen merkkejä.



Nimimerkillä Purkitinko Turhaan.

hajusta?

Mille väiskin pitäisi haista?

erilaiselle kuin vuohenputki, vahvalle :slight_smile:

maista, maistuu kirpsakalle

Näitä veikkaan väiskin taimiksi. Kävin maistelemassa ja haistelemassa sekä tällaisia että takuuvarmoja vuohenputkia, mutta ei niissä isoa eroa ole. Ehkä nämä siementaimet ovat aavistuksen "aromaattisempia" - vuohenputkihan ei maistu oikein millekään. Hajun suhteen mun nenäni ei eroa tehnyt. Vuohenputken siementaimea en ole tainnut koskaan tarkastella.

ei toi ainakaan vuohenputki ole

Mut väinössä on kyllä tuhti ja tunnistettava maku sekä haju. Väinöltä tuo kyllä näyttää, mutta kun niitä angelicoja on useampaa sorttia samaa tyyliä. Itse tunnistan juurikin hajusta sen siementaimet.